Kereső toggle

A feleségüknél is többet tud a focistákról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Világfutballista, edző, sokszoros exférj, és most még könyvet is írt – így harangozta be a német Süddeutsche Zeitung Lothar Matthäus önéletrajzi könyvét. Az aranylabdás futball-legenda botrányszagú részleteket közölt a magyar válogatott thaiföldi útjáról, és őszintén vallott négy tönkrement házasságáról is.

„Ganz oder gar nicht” (Teljesen vagy sehogy) – ezzel a címmel jelent meg Lothar Matthäus önéletrajzi könyve, egyelőre csak németül. Vélhetően a magyar kiadás is érdeklődésre tarthatna számot, főleg, ha ígéretéhez híven azt további magyar vonatkozású részletekkel bővítené a szerző. A 150-szeres német válogatott ugyanis 2003 és 2005 között a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, ám erről az időszakról csak néhány oldal szerepel a kötetben.

Az itthon legnagyobb visszhangot kiváltó momentum ezen belül a 2004-es, december eleji thaiföldi Királykupa felelevenítése volt. „A harmadik helyért folyó meccs után volt még két napunk Bangkokban. (...) Én egy kisebb focibemutatóért kaptam ötezer dollárt, s ezt szétosztottam kétszáz dolláronként borítékokba. A vacsora után a játékosoknak és a gyúróknak adtam, amolyan karácsonyi pénzként. Gondoltam, így a családjuknak még vehetnek valami ajándékot. (...) Köszönettel elvették a pénzt, majd két napra eltűntek. Fogalmazzunk úgy: az útirányt a fürdőházak felé vették...” – idézte a Bors című bulvárlap Matthäust, hozzátéve, hogy mindez azt jelenti, a játékosok bordélyházakban verték el a jutalmat. A lapnak az egyik érintett focista cáfolta a leírtakat, mondván, nem kaptak pénzt, és minden éppen ellenkezőleg történt: a kapitány megtartotta délelőtt az edzést, majd ő és a válogatott menedzsere, Pellady Péter távozott ismeretlen helyre.

A tornán védő egyik kapus, Vlaszák Géza, illetve a csatárként pályára lépő Rajczi Péter viszont emlékezett a pénzre. Előbbi kijelentette, hogy ő biztos nem vitte prostikhoz a kétszáz dollárt, de hogy a többiek mire költötték, arról nem tud. A támadó pedig csak annyit mondott, a Lothar Matthäus által leírtakat nem tudja megerősíteni. A Nemzeti Sportnak nyilatkozva azután a volt szövetségi kapitány hangsúlyozta, könyvében nem említette, hogy a magyar játékosok thaiföldi túrájukon prostituáltakra költötték a jutalompénzt, csak azt, hogy ajándékba pénzt kaptak.

A Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva egyébként Matthäus önmagával kapcsolatban is elismerte, hogy sokszor elengedte magát: klubokban, bordélyházakban, bárokban. „Ez hozzátartozik ehhez az élethez. Ezt mindenki megcsinálja” – fogalmazott az aranylabdás exlabdarúgó, megjegyezve, hogy ez még akkor is így van, ha nem feltétlenül beszélnek róla. Például az aktuális német nemzeti tizenegy egy focistájától sem tud meg az ember ilyesmit, náluk már egy hotel bárjában lefolytatott beszélgetés is botrány – mondta a szakember, akinek  erkölcsi kérdésekben az alapvetése a következő: mindenkit hagyni kell „élni”, amíg a pályán is teljesít. A könyvben egyébként négy, zátonyra futott házasságáról is beszél az 51 éves szakember, hangsúlyozva, hogy a mai napig kiáll korábbi döntései mellett. „A szüleim 60 éve házasok, és nekem is ez lenne a célom, de mint látszik, nem így alakult” – mondta a könyvbemutatón.

Könyvében beszél a játékosokkal való kapcsolatáról is, amiben a legfontosabbnak a tiszteletet tartja. „Megpróbálok minden játékossal kapcsolatot kiépíteni. Nem csak edzőként kell hogy lássanak, de barátként vagy apaként is. Személyes problémákkal is jöhetnek hozzám. Ez volt a helyzet Belgrádban is: ott többet tudtam a játékosokról, mint a saját feleségeik. (…) Ha egy este ivott vagy összeveszett a feleségével, akkor reggel odajöhet hozzám és megmondhatja. Akkor fel tudom becsülni a helyzetet. Ha nem mond semmit, akkor nem tudom jól megítélni a teljesítményét az edzésen. Ezt tisztelik a játékosok: hogy értem ezeket a helyzeteket, és őszintén és nyíltan foglalkozom velük” – magyarázta az edző, hangsúlyozva, hogy a maga részéről minden játékost tisztel, akkor is, ha csak 18 éves.

Matthäus egyik legfontosabb célja, hogy játékosokat neveljen ki. Ezzel kapcsolatban megemlítette a Hannoverben brillírozó Huszti Szabolcs példáját, akit – ahogyan fogalmazott – Magyarországon „egy falusi csapatban” talált meg. A Sopronban felkarolt, a válogatottságról korábban lemondott tehetségről a Nemzeti Sportnak is beszélt, mondván, egyáltalán nem problémás ember, csak tudni kell kezelni. „Nem ölt meg senkit, csak esetleg nem volt a legjobb hangulatban, és akadt némi félreértés közte és a kapitány között. Talán az edző felelőssége volt, talán a játékosé, talán másoké, de az életben mindig meg kell bocsátani a hibákat” – mondta Matthäus, aki szerint Husztinak a válogatottban a helye, ezért a játékosnak és Egervári mesternek egymás tenyerébe kellene csapni, és „elfelejteni ezt a baromságot”.

Magyar kapitányi munkájára visszaemlékezve az interjúban arról is beszélt, hogy visszaigazolást jelent neki, hogy amikor bekapcsolja a tévét, azokat a játékosokat látja a válogatottban, akiket annak idején ő válogatott be, és kritizálták miatta. A Budapesten gyakran megforduló szakember hozzátette: az MLSZ-szel, Csányi Sándorral és Orbán Viktorral is jó viszonyt ápol, de visszatérésre nem gondol, mivel Egervári személyében remek vezetője van a magyar válogatottnak.

Olvasson tovább: