Kereső toggle

Idegen vizeken

Négy magyar kajakos válthat országot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Natasa még mindig vívódik, vasárnapig azonban meg kell hoznia a döntést” – nyilatkozta lapunknak a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Douchev-Janics Natasa menedzsere. Vele együtt összesen négy kajakos hölggyel kapcsolatban merült fel, hogy a jövőben más színekben versenyeznek tovább.

Kezdődött azzal, hogy augusztus 18-án egy szerb rádióban Dragan Plavsic edző bejelentette: Douchev-Janics Natasa nemsokára szerb színekben versenyezhet tovább. Sokáig ment a találgatás, valóban igaz-e az információ, de azt egy pillanatig sem tagadta senki, hogy a háttérben egyeztetések folynak. „Minden pletykának van valami alapja” – nyilatkozta akkor Csonka Gábor, a versenyző menedzsere a delmagyar.hu internetes portálon, és azt is elárulta, hogy a szerbek rögtön a kudarcként megélt olimpiai bronz után megkeresték Natasát. Ezután egy ideig nem érkezett újabb hír a kajakos esetleges távozásáról, így az egész csak alaptalan szóbeszédnek látszott.

Szeptember 20-án egy újabb szállal bővült a történet. Hivatalosan bejelentették, hogy Benedek Dalma, az MTK versenyzője ezután a szerb válogatottat erősíti majd. A hétszeres világbajnok kajakos idén már a harmadik olimpiájáról maradt le, Rióban viszont már nagyon szeretne ott lenni. Mivel a nyáron összekötötte életét a szerb–kanadai állampolgárságú Dusan Ruzsicsiccsel, a papírok megszerzése nem jelent különösebb nehézséget a számára. „Nehéz döntést hoztam, de úgy érzem, meg kellett tennem” – mondta akkor a sportolónő.

Néhány nappal ezelőtt Douchev-Janics Natasa személye körül is újra felpörögtek az események, férje, Adrian Douchev ugyanis Szerbiában kapott edzői állást. Már korábban is gondot okozott, hogy – mivel nem ismeri a nyelvet – a Kovács Lászlóval itthon dolgozó szakember képtelen volt érvényesíteni tudását Magyarországon. Miután az eset nyilvánosságra került, mindkét oldal úgy nyilatkozott: innentől nyilvánvalóan családi döntés lesz, hogy Natasa milyen színekben versenyez tovább. A szerbek azonban több forráson keresztül is tényként közölték, hogy a háromszoros olimpiai bajnok kajakos náluk folytatja. A Szerb Kajak-kenu Szövetség (KKS), néhány nappal ezelőtt Twitter-oldalán közölte a hírt: „Hamarosan három külföldi klasszissal fogunk erősödni.”

Hogy ki ez a három versenyző, nem nehéz kitalálni, hiszen Benedek Dalma személyében egy biztos versenyzőjük már van a szerbeknek, hozzá csatlakozhat Janics, illetve férjének előző kapcsolatában született fia, Krisztian Douchev. A sprintfutamok egyik ígéretes tehetségének tartott fiatal fiú eddig a bolgár, a török és a magyar válogatott szerelésében is versenyzett már.

„Azt gondolom, hogy Natasa még mindig vívódik, vasárnapig azonban meg kell hoznia a döntést. Szeptember harmincadikáig le kell hogy adja papírjait a Magyar Kajak-kenu Szövetségnél, ellenkező esetben november végéig azokat nem tudják elküldeni a Nemzetközi Szövetséghez” – mondta a Hetek megkeresésére Csonka Gábor, Douchev-Janics Natasa menedzsere, akitől azt is megtudtuk, hogy a kajakos már kikérte klubjától a külföldi versenyzéshez szükséges papírokat. „Natasának nagyon jó dolga volt itt Magyarországon, anyagilag és szakmailag is minden feltétel adott volt, ezért nem gondolom, hogy személyes probléma vagy bármilyen sérelem állna a döntés mögött. Voltak nézeteltérések, de ezek nem voltak súlyosak” – reagált az ezzel kapcsolatos felvetésünkre Csonka Gábor.

A szövetség részéről egyébként az is felmerült, hogy Natasa a szerbiai edzések mellett magyar válogatott maradna, a sportmenedzser azonban ettől a felvetéstől határozottan elzárkózott: „Nem úgy ismerem Natasát, hogy ilyen opciót válasszon” – fogalmazott. Közben kiderült, hogy a szerbek fizetnének is a kajakosért a magyar szövetségnek. Amennyiben a 2000-es olimpián még szerb színekben rajthoz álló Natasa országot vált, ám továbbra is magyar állampolgár marad, 35 éves kora fölött havi többszázezres életjáradékot kap olimpiai eredményei után.

Douchev-Janics korábban azután döntött Magyarország mellett, hogy nem adták meg neki hazájában a kellő támogatást. A bácska-palánkai születésű, 30 éves kajakos eddig három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyert Magyarországnak az ötkarikás játékokon, a világbajnokságokon 22 érmet szerzett, amelyek közül 18 arany volt.

A napokban további két magyar kajakos jelezte, hogy országot váltana. A tavalyi szegedi világbajnokságon K-2 1000 méteren bronzérmes Sarudi Aliz vőlegényével nyaralt Cipruson, ahol véletlenszerűen akadtak egy kajakos klubra. Párjának edzői ajánlatot tettek, amit elfogadott. A kilencszeres világbajnok Paksy Tímea neve ugyancsak felmerült a lehetséges távozók között, ő a hírek szerint Ausztria felé tart. Ő az olimpia előtt többször is hangot adott csalódottságának, amiért nem került be a kajaknégyesbe, annak ellenére, hogy megnyerte a válogatót. Storcz Botond szövetségi kapitányt egyenesen azzal vádolta meg, hogy nem tartotta be a szavát.

Hogy a négy versenyző közül ki távozik majd biztosan, arra csak szeptember harmincadikán kapjuk meg a választ, de egyelőre úgy fest, mindannyian máshol képzelik el a folytatást.

Olvasson tovább: