hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szupermenek háborúja
Hol van az emberi teljesítőképesség felső határa?

2012. 08. 09.
A világrekordok megdöntésének tendenciáját figyelembe véve a 100 métert több mint ezer év múlva, 3268-ban 0 másodperc alatt fogják lefutni - állapítja meg a tudományos kutatás. Ahhoz, hogy ez valósággá váljon, alapvető változásokra lenne szükség az emberi fizikumban - mindenesetre a statisztikák fontos kérdésre irányítják rá a figyelmet: hol lehet az emberi teljesítőképesség felső határa?

Amíg 1896-ban az amerikai Tom Burke 11,8 másodperces idővel állította fel a 100 méteres síkfutás első olimpiai rekordját, addig a jamaicai Usain Bolt jelenleg 9,58 másodperccel tartja a világrekordot. Ez a 2009-es eredmény 0,11 másodperc javulást jelentett a korábbi világrekordhoz képest, amelyet szintén ő állított be Pekingben. Londonban nem tudta magát felülmúlni, de így is nyert - viszont van még hová fejlődnie. Legalábbis ezt állítja Mark Denny, a Stanford Egyetem professzora, aki szerint az emberi teljesítőképesség határa a 100 méteres sprintnél 9,48 másodperc.

Más kutatások szerint azonban még ez is túlszárnyalható. Peter Weyand, a texasi Southern Methodist University munkatársa kimutatta, hogy az az erő, amivel az atléták egy lábon ugrálnak olyan gyorsan, ahogyan csak tudnak, durván kétszer olyan nagy, mint amikor csúcssebességgel futnak a pályán. Ezért szerinte az emberi izmok elméletileg képesek Bolt rekordját annak egyharmadával megdönteni. A gond csak az, hogy a normál, két lábbal történő futás során a láb körülbelül a másodperc tizedrészéig érinti a talajt, ami 0,05 másodperccel kevesebb annál, mint amikor valaki ugrál. Tehát az izmoknak nincs elég idejük kifejteni teljes potenciáljukat.

Az eredmények azonban nemcsak az izmoktól függnek, hanem például a körülményektől is. 1968-ban, a mexikóvárosi olimpián a 100 méteres síkfutásban több atléta is sokkal jobban teljesített az átlagnál. Egy tudományos magyarázat szerint azért, mert a tengerszint feletti 2240 méteres magasságban a levegő ötször olyan ritka, mint a tengerszinten, ami 20 százalékkal  csökkentette a légellenállást - miközben a sprintszámoknál a kevesebb oxigén nem befolyásolja érdemben a teljesítményt. A ritkább levegő valószínűleg Bob Beamonnak is segített, aki 8,9 méterrel nyert távolugrásban, 55 centiméterrel megjavítva a világrekordot. Ezt az eredményt csak 1991-ben tudta megdönteni Mike Powell, ő is „csak" 5 centiméterrel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!