hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyorsabban, magasabbra, drágábban
Megtérülhetnek-e az olimpiai rendezés gigantikus költségei?

2012. 09. 14.
A londoni olimpiai játékokra a britek körülbelül annyit költöttek, mint hazánk egész éves költségvetése. Ráadásul minden pénzügyi kockázatot a rendező ország vállal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak a know-how-t biztosítja a játékokhoz. A megtérülést tekintve sok a negatív példa.

2005-ben, amikor Nagy-Britannia megnyerte a rendezés jogát, még „csak" 2,37 milliárd fontot szántak a játékokra, ez később 3,3, majd 10,4 milliárdra emelkedett, de nem hivatalos források szerint ennél jóval mélyebben kellett a brit adófizetőknek a zsebükbe nyúlniuk. A Sky Sports becslése szerint 24 milliárd fontot költöttek a britek a 17 napig tartó csillogásra.

A pénz nagy részét a felépített létesítmények vitték el - csak az Olimpiai Stadion majdnem egymilliárd fontba került -, de a megerősített biztonsági intézkedések is jelentős tételt képviseltek. Az Olimpiai Park összességében 1,822 milliárd fontot kóstált, amelybe az objektumokon kívül a takarítás, az utak vagy épp az elektromos hálózat kiépítése is beletartozik. Hozzá kell tenni, hogy a kelet-londoni városrészt így is, úgy is rendbe kellett volna hozni, a megépült intézmények továbbműködtetésére pedig néhány esetben máris van jelentkező (így az Olimpiai Stadionban fantáziát lát a West Ham futballcsapata is). A költségvetést jelentősen nem dobta ugyan meg, magyar szemmel mégis megdöbbentő adat, hogy az olimpiai megnyitóünnepségre 27 millió fontot, vagyis mintegy 10 milliárd forintot költöttek a szervezők.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research közgazdászai szerint hosszú távon nettó gazdasági előnnyel jár majd az olimpia. Még akkor is, ha a várakozások nem minden tekintetben teljesültek. A turisták „féltek" a játékok idején meglátogatni a világvárost, amely így szinte kiürült. Ezt tetézte az az egymilliárd fontra becsült termelési veszteség, amelyet a munkahelyükön az olimpiai rendezvények miatt meg nem jelenő alkalmazottak, illetve az olimpia elől szabadságra távozók kiesése okozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!