Kereső toggle

Fény az alagútban

Egyéni teljesítmények mentették meg a magyar sportot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarország nyolc sportágban 8 arany-, 4 ezüst-, 5 bronzérmet és további 17 pontszerző helyezést „hozott el" a londoni olimpiáról, így 205 nemzet közül a kilencedikek lettünk a sportvilág legnagyobb találkozóján. Ha az egy főre jutó aranyak listáját tekintjük, a siker még fényesebb: ebben az összevetésben ötödikek lettünk. A lapunknak nyilatkozó szakemberek az elbizakodottságtól óvtak.

A pénz csinálja a futballt - ez a mondás kisebb vagy nagyobb részben a többi versenysportágra is igaz. Ugyanakkor a hagyományos sikersportágaink, amelyekre ezúttal is büszkék lehetünk, kevésbé „pénzesek", így ezekben az anyagi hátrányokat nagyobb eséllyel lehet áthidalni a sportolók tehetségével, szorgalmával és az edzők szakértelmével - mondta a Heteknek Szabados Gábor sportközgazdász azzal kapcsolatban, hogy vajon mennyiben pénzfüggő egy sikeres olimpiai szereplés.

A szakember szerint a Peking és London között „félúton" történt kormányváltás, illetve a sporttámogatásban történt változások hatásait „erős túlzás" lenne belelátni eredményességünkbe. Viszont az is igaz - tette hozzá -, hogy a változásoknak köszönhetően a rendszerváltás óta nem látott anyagi segítséget kaphat a sport, és azon belül az olimpiai felkészülés. Az egycsatornás, Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül történő finanszírozás és a társasági adókedvezmény lehetősége Londonban többnyire csak lelki támaszt jelenthetett a sportolóknak és az edzőknek, nevezetesen, hogy a jövőben majd könnyebb lesz. Még nem indultak be a szükséges infrastrukturális fejlesztések, egyelőre az is előrelépésnek számít, ha a klubok a villanyszámla-tartozásaikat ki tudják fizetni.

Óva intett az elbizakodott ünnepléstől Kamuti Jenő, a MOB elnökségi tagja, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke is. Mint mondta, mostani eredményeink többnyire az egyéni sportolók - és edzőik - tehetségének és emberfeletti munkájának köszönhetők. Annál is inkább, mert - megfogalmazása szerint - a magyar sportélet „majdnem katasztrofális állapotban van". Az élsportolóknak és a legtöbb edzőnek ugyan nincsenek megélhetési gondjaik, viszont az infrastruktúra siralmas állapotban van. Kamuti Jenő példaként említi, hogy a kiválóan szereplő cselgáncsozóknak nincs központi edzőtermük, valamint uszodából és sportcsarnokból is sokkal több kellene. „Isten őrizz, hogy a mostani sikerek kapcsán a politikai és sportvezetők arra a következtetésre jussanak, hogy minden rendben van" - tette hozzá a MOB elnökségi tagja.

Kamuti Jenő azt is elmondta, hogy Londonban külföldi sportvezető kollégái arról faggatták, hogy mi a magyarok titka. Az egykori kiváló vívó válasza az volt: a nagyszerű szakemberek és a sporthagyományok. Persze ez adott volt négy éve Pekingben is, ahol mégsem sikerült kiugró teljesítményt produkálnunk. Kamuti Jenő szerint abban, hogy ez most sikerült, közrejátszott, hogy London közel van, így az ott élő nem kevés magyar és a kiutazó szurkolók óriási segítséget jelentettek versenyzőinknek.

A társadalom támogatása, jó értelemben vett elvárása egyébként is fontos szempont. Példaként Ausztriát említette, ahol a téli olimpiával összevetve a nyári játékok nem különösebben fontosak, így amíg az előbbi megmérettetésben a „sógorok" tarolnak, az utóbbiban ezúttal érmet sem szereztek.

„A teljes magyar különítmény olimpiai szereplése fantasztikus eredmény, hihetetlen országimázs-építő ereje van. Az örömmámorban azonban nem szabad megfeledkeznünk a magyar sport problémáiról. Rengeteget kell dolgoznunk, hogy az alapokat újra lefektessük, fontos, hogy a fiatalok minél többet mozogjanak, példaképek, egészséges jövőkép és célok

lebegjenek előttük" - nyilatkozta lapunknak Gémesi György, a MOB elnökségi tagja, a vívószövetség volt elnöke, aki külön kiemelte minden idők legeredményesebb magyar olimpiai sportágának helyzetét. Mint mondta, Szilágyi Áron győzelme újabb lökést adhat a vívósportnak, sok jövőbeli tehetséget ösztönözhet arra, hogy pástra lépjen. A problémák között említette ugyanakkor, hogy a szakemberek közül nagyon sokan külföldön dolgoznak, ami megnehezíti a sportág jövőjét.

Olvasson tovább: