Kereső toggle

Enni vagy nem enni?

Választás előtt a muzulmán olimpikonok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A londoni ötkarikás játékokon a több mint 11 ezer sportoló közül mintegy 3000 muzulmán kénytelen szembesülni azzal a dilemmával: kövesse hitét, vagy saját sportcéljait tartsa szem előtt?

A böjt minden dolognál fontosabb, még a sportnál is - jelentette ki a libanoni úszó, Sofyan Fathi Aljaddi, aki még az olimpia ellenére sem hajlandó megszegni a muszlim böjti hónappal kapcsolatos szabályokat. Dilemmájával nincs egyedül, számos iszlám hitű sportoló kénytelen dönteni ebben kérdésben.

A ramadán egyébként igencsak próbára teszi az élsportolók szervezetét, és befolyásolja teljesítményüket, hiszen napkeltétől napnyugtáig nem lehet hódolniuk semmiféle élvezetnek, így az evésnek, ivásnak sem. Sőt, további problémák is adódhatnak a böjtből: két marokkói futballista például nem tudott vizeletmintát adni a doppingvizsgálathoz a Honduras elleni meccs után. A meccs délben kezdődött, ők viszont már éjjel 2.30-tól nem vettek magukhoz semmit.

Az algériai akadályfutó, Mohamed-Khaled Belabbas szintén úgy döntött, hogy a testének okozott kár ellenére is böjtölni akar. Ellenben a marokkói úszónő, Sara El-Bekri a böjt ellen határozott.

A brit-muzulmán evezős Mohamed Sbihi viszont szofisztikáltabban közelítette meg a kérdést: ő az éhezés helyett 2500 eurót adományoz a marokkói rászorulóknak.

A muzulmán világ már az olimpia dátumának 2006-os kihirdetésekor tiltakozott, mondván: „Ez az időpont hátrányos minden muzulmán sportoló számára, és az érzéketlenséget bizonyítja." A szervezők nem hagyták szó nélkül a kritikát. „Minden erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy a vallási csoportok kívánságainak eleget tegyünk. Semmiben nem éri őket hiány" - nyilatkozta Sebastian Coe, a londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke. Hozzátette: a versenyek alatt mindenhol lehet élelmiszereket kapni, és az olimpiai faluban az összes étterem nyitva lesz éjfélig, hogy a muszlimoknak legyen lehetőségük enni sötétedés után.

Olvasson tovább: