Kereső toggle

Londonban bármi megtörténhet

Nagy Lászlót most csak az olimpia érdekli

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyelőre nem akar a jövőjével foglalkozni, kizárólag az olimpiai felkészülésre koncentrál Nagy László, a magyar férfi kézilabda-válogatott klasszisa. A világ legjobb jobbátlövőjének feje fölött a Barcelona és az MKB Veszprém alkudozik, miközben ő az újszegedi sportcsarnokban edz a régi-új társakkal, akikhez több mint 3 év szünet múltán tért vissza - időközben már az is felmerült, hogy spanyol színekben lesz ott Londonban.

Amikor egyeztettük az interjút, azt mondtad, hogy csak a válogatottról és az olimpiáról beszéljünk, arról ne, hogy hol fogod folytatni a következő szezonban. Miért?

- A személyemmel kapcsolatban a Barcelona és a Veszprém között zajlanak a tárgyalások, amiből én szeretnék teljes mértékben kimaradni, mert most a válogatott olimpiai felkészülése a legfontosabb, mentálisan ide akarok összpontosítani. Egyébként a Barca részéről elhangzott, hogy még plusz egy évig oda köt a szerződésem, tehát marad minden a régi kerékvágásban, és ezzel a magam részéről lezártnak tekintem a témát.

Ugyanakkor rendszeresen érkeznek ezzel kapcsolatban újabb hírek, ezek nem zavarnak a koncentrálásban?

- Egyáltalán nem. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy eltelt úgy nap, hogy ne gondoltam volna erre, mindenesetre a két klub dolga, hogy meg-egyezzen.

Az előbb, az edzés végén külön lefotózták a szegedi származású válogatott játékosokat, köztük téged is. Az újszegedi sportcsarnoknak sajátos atmoszférája lehet a számodra, hiszen rengeteg csatát vívtál itt annak idején, bár ha jól emlékszem, nem kézisként, hanem kosarasként kezdted a pályafutásodat, igaz?

- Apu válogatott kosárlabdázó volt, így adott volt, hogy én is ezt a sportot kezdjem el. Hét éves koromtól tizennégy éves koromig kosaraztam, az utolsó két évben viszont már ezzel párhuzamosan kézilabdáztam is. Aztán jobban előtérbe került a kézi, amit a mai napig nem bántam meg, annak ellenére sem, hogy a kosárlabdában is szép jövőt jósoltak nekem, és hívtak Amerikába, ahol ösztöndíj mellett tanulhattam és sportolhattam volna. Azt gondolom, hogy az idő engem igazolt, hiszen nagyon fiatalon kikerültem a világ egyik legeredményesebb klubjához. Szegedre egyébként mindig jó hazajönni, hiszen ide köt a család és a barátok is.

Milyen a hangulat a válogatottnál, ennyi kihagyás után hogyan fogadtak a társak?

- Érzésem szerint szeretettel, az első perctől kezdve jól érzem magam. Ugyanúgy bánnak velem, mint három-négy évvel ezelőtt.

Az olimpián nem fog eszedbe jutni, hogy te most akár a spanyol válogatottban is játszhatnál?

- Csak annyira, mint bárki másnak. Persze én közelebb álltam ehhez, de a megkezdett papírmunkák ellenére addig nem jutottunk, hogy spanyol útlevelem legyen.

Ilyen nagy világverseny előtt miről szól a felkészülés, hogyan zajlik a munka? Jó jelnek tekinthető, hogy megvertétek az Eb-ezüstérmes szerbeket?

- Szlovéniában és Kunszentmártonban is a fizikális felkészülésen volt a hangsúly, ezen a héten Szegeden viszont már a taktikai, technikai elemek kerülnek előtérbe, jönnek a finomhangolások. A felkészülési mérkőzésekből azonban messzemenő következtetést nem szabad levonni. A szerbek elleni meccs mindenhez hasonlított, csak kézilabdához nem: oltári melegben játszottunk, a labda csúszott, rengeteg technikai hiba volt mindkét oldalon. A küzdőszellem viszont jó volt, ebben szerintem sikerült előrelépnünk, és a védőmunkánk is kemény, precíz.

Erre alighanem szükség is lesz az olimpián, hiszen „halálcsoportba" kerültünk. Mire számítasz?

- Kezdettől nagyon kemény védekezést kell produkálni, és tizennégy emberrel kell nekimenni minden mérkőzésnek. Egy ilyen sorozatterhelés sokat kivesz a játékosokból, ezért mindenkire fontos szerep fog hárulni. Baromi nehéz lesz, apróságokon fog múlni minden egyes mérkőzés, de mindenképpen szeretnénk továbbjutni ebből a valóban nagyon kiegyensúlyozott csoportból. Ha ez sikerült, és a másik csoportból el tudjuk kerülni a franciákat, akkor bármi megtörténhet. Persze a franciák ellen is.

Jutott idő a pihenésre is nyáron?

- A vb-selejtező után tíz napunk volt regenerálódni Barcelonától száz kilométerre a spanyol tengerparton. Bár némi fizikai edzésmunkát már ott is végezni kellett.

Olimpiai csoportok

A csoport: Franciaország, Svédország, Izland, Nagy-Britannia, Argentína, Tunézia

B csoport: Spanyolország, Horvátország, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Dánia, Dél-Korea

A két hatos csoportból az első négy-négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Olvasson tovább: