Kereső toggle

Teniszünnep

Meglepetések és rekordok a Roland Garroson

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A franciák nyílt teniszbajnokságának tizenöt napján csaknem 500 ezer néző fordul meg a helyszínen. Jó nézni a legjobbak játékát, technikai tudását és titkon reménykedni, hogy elsajátíthatunk tőlük valamit. A legzseniálisabb gépek 21 megapixelének sincs esélye visszaadni azt a látványt, amit a szem csodálatos objektíve nyújtani és elraktározni képes. Ennek ellenére péntektől vasárnapig azoknak is maradandó élményben lesz részük, akik képernyőn keresztül követik a Roland Garros finisét.

Párizs nemcsak a salakpályás tenisz fővárosa, hanem a divat, a művészet, a szórakozás egyik meghatározó helyszíne is. A világ négy legjelentősebb városának egyikeként harmincmillió turistával a legnépszerűbb úti célnak számít. A Szajna a harminchét hídjával, a Montmartre vagy a Diadalív mellett  kiemelkedő látványosság az Eiffel-torony. A hangulatot felejthetetlenné teszik a kávézók keskeny járdára kitett asztalkái, a széles sugárutak, parkok, múzeumok, a földalatti hálózat, vagy az egész várost behálózó kerékpárkölcsönzők. A sok-sok kerékpáros és utcai futó mellett jól mutatja a franciák sportszeretetét az is, ahogy tízezrével özönlenek a teniszstadion felé. A jegyek 90 százalékban elővételben elkelnek, ám a nepperek sorfalai között aznap is bőséggel lehet jegyhez jutni - 200 és 300 euró közötti összegért, attól függően, hogy honnan akarjuk figyelni a száguldó labdákat. Ez itt nemcsak egy sport, hanem egyben egy társadalmi esemény is. Bizonyos embereknek „kötelező" a megjelenés. Akiknek pedig csak sétálójegyre futja, a nagyméretű kivetítőkön keresztül követhetik az eseményeket, eredményeket, de mégis ott vannak és részesei a hangulatnak és az elképesztő nyüzsgésnek.

Az igazi hangulat azért a két stadionban érezhető leginkább, ami csak fokozódik, ha a pályán hazai játékos üti a labdát. Kezdetben voltak is szép számmal, 17 úr és 11 hölgy, de érthetően a mezőnnyel együtt ők is fogytak, néha gyorsabban is, mint ahogy szerették volna. A legjobbjuk, JW. Tsonga a negyeddöntőig jutott.

Idén a korai - első fordulós - búcsúra átlagosnál is több híres-neves teniszező kényszerült rá. Hewitt, Ferrero, Roddick, Venus Williams, vagy a nézők kedvencének számító Ivanovics és Serena Williams is. A tizenháromszoros GS győztes Serenának ez volt a 47. GS startja, és az első alkalom, hogy az első körben volt kénytelen vesztesként elhagyni a pályát. Drámája talán az egész verseny legemlékezetesebb eseménye lett: az örök ígéret francia Razzano (111.) fordulatos mérkőzésen múlta fölül. Este 7 óra után - amikor csak lézengeni szoktak a stadionban - a 15 ezer francia őrjöngött, érthetően. Razzano a következő körben búcsúzott, de megalkotta élete fő művét.

Az orosz M. Juzsnij (31.) szebb napjaiban volt a top 10 tagja is. Ferrerrel történt randevúja során mintha a fallal találkozott volna, úgy jöttek vissza a labdái. Egy darabig tűrte, majd olyat ordított, hogy az a Diadalívnél is hallható volt. 0:6 után kitartóan addig bányászta a jó minőségű salakot az ütőjével, míg az kilehelte lelkét. Jutalma óriási füttykoncert volt. Mihail egy darabig gondolkozott, majd a sok darabból álló „műszert" kidobta a nézőknek, és a fütty dübörgő tapsviharrá alakult át, majd a következő gémet megnyerte. A meccs végén cipőjével a salakba írta: sorry.

Azt mondják, a regnáló világelsőnek, Novak Djokovicsnak valaki fogja a kezét. Kétségtelen, hogy a bányák legmélyebb zugából kapaszkodott vissza kétszer is. Vasárnap az olasz Seppi ellenében két vesztett szett hátrányból, míg kedden a hazai Tsonga ellen a nézők hátborzongató biztatásának támogatását bírva, és négy (!) mérkőzéslabdát hárítva.

A hölgyek híresek a kiszámíthatatlanságukról (teniszről van szó!), így mint 2007 óta minden évben, idén sem lesz címvédő, mert a korábbi bajnokok elhullottak a hosszú harc során. Talán Sarapova és az ausztrál Stosur (a legutóbbi három évben is elődöntős volt) tűnik befutónak.

A férfiaknál Nadal, aki vasárnap volt 26 éves, az elmúlt 50 Roland Garros-mérkőzéséből 49-et megnyert - nemcsak címvédő, de a mutatott játéka alapján is szinte sérthetetlennek látszik, bár a döntőig még két meccset azért hoznia illik. Várható ellenfele a tavalyi elődöntő megismétlői, azaz Djokovics és Federer közül kerül ki. Federer a Roland Garroson már két rekordot alkotott: különböző ATP-tornákon 237 győzelemnél senki nem teljesített többet, valamint pénteken vívja a 31. GS-elődöntőjét, és ezzel utolérte Jimmy Connorst. Djokovics végső győzelme azt jelentené, hogy sorozatban nyerne négy Grand Slam-tornát, amiről Rod Laver 1969-es bravúrja óta nem készült másolat. Ne feledjük, Nadal győzelme is történelmi sikert érne, ugyanis megjavítaná az eddigi hat bajnoki címet, melyet együtt tart a legendás Björn Borggal. A fentieknél csak nekünk, nézőknek lesz nehezebb dolgunk, mert biztos, hogy a teniszhétvége délutánjain nehéz lesz elszakadni a tévékészülékektől.

Csodálatos halfogás

Nem akármilyen horgászbravúrt tudhat magáénak Szabó Balázs, a Hit Gyülekezete keszthelyi lelkésze. Hétfôn délelôtt keszegezni indult, ám egy 35 kilós, több mint egy méter hosszú amurt akasztott, amit egy vékony, Gampel márkájú, úgynevezett match bottal és 18-as damillal sikerült - egy órás fárasztás után - kifognia.

A hírre összesereglô horgászok - még a sokat tapasztaltak is - mindezt „paranormális jelenségként" értelmezték. Szabó Balázs elmondta: az utóbbi napokban arról prédikált, hogy ha a Szent Lélek leszáll egy emberre, akkor az életében nem kis változások történnek, hanem egy teljesen új dimenzió nyílik meg elôtte. Az amurból egyébként a gyülekezetben készítenek halászlevet - ha esetleg nem lenne elég a híveknek, akkor a lelkész a csodálatos halszaporítás evangéliumi történetét is elôveheti... (S. I.)

Olvasson tovább: