hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sokkterápia - Ukrajna csupa meglepetés a nyugatiak számára

2012. 06. 15.
Az Európa-bajnokság sok résztvevő számára okozott már meglepetéseket, de nem csak a meccsek végeredményét illetően. Pedig az ukrán társszervezők mindent igyekeztek megtenni, hogy a hozzájuk érkező külföldiek jól érezzék magukat: a hatóságok például 400 ezer kóbor állatot – főként kutyákat – irtottak ki – emiatt azonban az állatvédők vonultak az utcára.

A nagy fejlesztések ellenére az infrastruktúra sem mindig megfelelő: kevés a parkoló, vagy épp elfelejtettek építeni a stadionok mellé, az új gyorsvasutak rendszeresen lerobbannak, ami óriási fennakadásokat okoz, de jelentettek már be bombafenyegetést is Dnyitpropetrovszkban. Noha nyolcszázezer és egy millió közötti külföldi látogatót várnak, ez cseppet sem gyorsított például a kiszolgálás tempóján: az éttermekben és a kávézókban ugyanolyan lassú az élet, mint „rendes” esetben.
A látogatók nagy része azért nem panaszkodik, sokan számoltak be arról, hogy a vendéglátók barátságossága lenyűgözte őket. Az angolok – akik közül az előzetes intések ellenére is sokan érkeztek Donyeckbe az angol–francia meccs alkalmából – a meleg időjárásnak is örülnek. Ennek ellenére nem időztek sokat a városban, ugyanis a helyi szállodák horror áraikkal igyekeztek kihasználni a vissza nem térő lehetőséget.
A legnagyobb feltűnést talán a hollandok okozzák, akik egész sátortábort építettek ki egy idillinek tűnő kis félszigeten, Charkovban. A kempingben található szélesvásznú kivetítő, strandröplabdapálya és még egy ukrán étterem is. A táborhoz a „Munka hősei” úton lehet eljutni, és csak karszalaggal szabad a belépés. Az 1250 táborhely valódi kuriózum, nemcsak azért mert minden narancssárga, hanem mert a sátortengerre húszemeletes, jócskán felújításra szoruló épületmonstrumok néznek le, ahol az ukrán munkásréteg lakik.
Ukrajna nem tudja letagadni múltját, és hiába igyekeznek elrejteni a hiányosságokat, kicsit olyan a helyzet, mint a király új ruhájával. A feketekereskedelem is virágzik. A „7 km” nevű piac hét kilométerre fekszik Odessza kikötőjétől, területén 110 futballpálya férne el. A hely zsúfolásig tele van konténerekkel, amelyekben a kereskedők berendezték saját kis birodalmukat. A bádogvárosban hatvanezren dolgoznak, és körülbelül húszmillió euró a napi forgalom. Noha igen fontos szerepet tölt be a régió kereskedelmében, tény, hogy az áruk nagy része hamisítvány, csempészáru. Ez a hely Európa legnagyobb feketepiaca, ahonnan a hamisítók az utángyártott Adidas cipőket, a tizenöt eurós Louis Vuitton táskákat Nyugatra csempészik. Az Eb nagy üzlet az eladók számára, a Slavek és Slavko hivatalos kabalafiguráktól kezdve a lengyel–ukrán nemzeti lobogóval díszített strandpapucson át az összes mezig minden kapható.
Az UEFA először próbálkozott meg azzal, hogy Kelet-Európában rendezze meg a bajnokságot. Potdevin Thibaut, az UEFA kereskedelmi menedzsere szerint szinte lehetetlen a károkat felbecsülni: „Nem tudjuk, hogy mennyi hamisítvány van a piacon.” Ennek ellenére tehetetlenek, mert az eladóknak befolyásos barátaik vannak.
„Eddig senkinek sem sikerült megzavarni az üzletünket” – állítja Oleg Kolesnyikov, az óriási bazár mögött álló egyik vezető, aki egyben Odessza Városi Tanácsában is ott ül. Bár nem is nagyon volt, aki ezt megpróbálta volna, hiszen nyílt titok, hogy a hatóságok juttatják át a vámon a Törökországból és Kínából érkező csempészárukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!