Kereső toggle

Idegen elemek

Rasszizmus, rossz közbiztonság, politikai bojkott kíséri az Eb-t

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Úgy tűnt, szép gesztus a 2012-es Eb megszervezésének jogát a totalitárius rezsimek uralma után éledező Ukrajnának és Lengyelországnak adni, a döntés helyességét azonban egyre többen kérdőjelezik meg. Szakértők már egyenesen „PR-katasztrófáról" beszélnek, miután az európai csúcsvezetők és az UEFA kritikái után a rendezőknek újabb nehézségekkel kell szembenézniük.

Nem elég, hogy olyan vezető politikusok, mint Angela Merkel vagy legutóbb a teljes francia kormány jelentették be távolmaradásukat a rangadóról, úgy tűnik, az egyszerű szurkolók is bojkottálják az eseményt. Esetükben a rasszista, idegengyűlölő támadások és a rossz közbiztonság miatti félelem az ok. Sol Campbell brit veterán védő egyenesen azt tanácsolta a szurkolóknak: „Maradjatok otthon és nézzétek a tévében. Még csak meg se kockáztassátok, hogy elmentek, mert koporsóban térhettek vissza." Az angol külügyminisztérium pedig arra kéri az afrikai vagy ázsiai származású szurkolókat, hogy „különösen óvatosak" legyenek. Az intelmeknek és a borsos ukrajnai szállodaáraknak köszönhetően idén csupán 5 ezer brit szurkoló utazik az Eb-re, miközben a dél-afrikai világbajnokságon 10 ezren voltak, 2006-ban Németországban pedig 100 ezren.

A két országban a nyugati sajtó szerint a futballmeccseket és a hétköznapi életet is nagy mértékben jellemzi az antiszemitizmus, idegengyűlölet és rasszizmus. A lengyelországi Rzeszówban tavaly például egy „Halál a horgas orrúakra!" feliratú táblát emeltek a magasba a szurkolók, és sem a rendőrök, sem a szervezők nem kérték őket, hogy tegyék el. Jan Olaszek, a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője szerint a „zsidó kommunista" kifejezés eposzi jelzőként él tovább a köznyelvben, és viselője minden rosszért felelőssé tehető. Az ellenséges csapatok szurkolói Ukrajnában is „zsidózzák" egymást, a világsajtót pedig már bejárta a kép, amin a Karpatia Lviv szurkolói a Dinamo Kijev ellen vívott meccsen egy hatalmas horogkeresztes zászlót lengetnek - szintén zavartalanul.

Emmanuel Kanavanga, az ukrajnai Afrika Központ vezetője arról számolt be a Daily Telegraph-nak, hogy egyetlen általa ismert ukrajnai fekete sem utazik metrón. „Nem mennék el itt egyedül egy futballmeccsre, még akkor sem, ha ötmillió dollárt fizetnének érte" - teszi hozzá az afrikai származású férfi, akinek ukrán felesége és családja van. Rendre jelennek meg rasszista szlogenek a helyi lapokban, valamint a politikai pártok kampányaiban, és az utcán is rossz a közbiztonság, ami a más etnikumhoz tartozókat még fokozottabban fenyegeti.

Ukrajna legmegosztóbb kérdése azonban nem a fajgyűlölet, hanem Viktor Janukovics elnök ellenlábasának, az egykori miniszterelnöknek, Julija Timosenkónak a sorsa. A börtönben betegeskedő Julija mellett egyre intenzívebb tüntetések zajlanak, míg Janukovics népszerűsége napról napra csökken. A stadionok környékét olyan poszterekkel árasztották el, amelyek Timosenkót Jeanne d'Arc-ként, Janukovicsot pedig disznóként ábrázolják. Az elnök azonban hazai és nemzetközi nyomásra sem hajlandó jóváhagyni Timosenko külföldi kezeltetését, ehelyett inkább még jobban bebetonozná a hivatali visszaélés miatt nyolc évre elítélt ellenfelét: a múlt héten egy képviselő 17 évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatban idézték be tanúként az asszonyt - egyelőre tanúként, ám az ügyészség szerint hamarosan a vádlottak padjára ülhet.

Eközben a nagy pártok korrupciója miatt csalódott ukránok egyre jobban támogatják az ultranacionalista Szvoboda pártot, amely SS- veteránok előtt tiszteleg, és az „egy faj, egy vér, egy haza" szlogennel kampányol. A párt egyik médiaaktivistája a következőképpen jellemezte politikájukat: „A diverzitás ellen vagyunk. Ukrajna az ukránoké."

Olvasson tovább: