Kereső toggle

Iniesta és Pirlo a menő a parlamentben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A politikusok és politikacsinálók között a dél-európai technikás futball a menő. Legalábbis ez derült ki nem reprezentatív felmérésünkből, hisz az általunk megkérdezett közéleti szereplők a spanyol vagy az olasz válogatottat részesítették előnyben.

Noha a magyar politikai paletta ellentétes oldalán állnak, egy világ választja el őket, mégis több tekintetben hasonlít egymásra Giró-Szász András kormányszóvivő és Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője. Először is mindketten Iniestáéknak szurkolnak az ukrán-lengyel rendezésű Európa-bajnokságon, másrészt mindkettejüknek személyes kötődésük is van a hispánokhoz. A civilben történész Giró-Szász ugyanis hosszú ideig tanult Spanyolországban, Malagában. Fő kutatási területe a 20-21. századi spanyol belpolitika és közigazgatás, valamint a magyar-spanyol gazdasági és politikai kapcsolatok története volt. Szenvedélyes futball-, illetve Real Madrid-szurkoló.

A közgazdász Mesterházy Attila egy ösztöndíjjal 1995 és 1996 között tanulhatott a spanyolországi Valladolidi Egyetemen. Így értelemszerűen ő is spanyoloknak szurkol az Európa-bajnokságon.

Hiller István szurkolói attitűdjét is részben tanulmányi kötődések befolyásolják.  A volt oktatási miniszter az ELTE történelem-latin szakán végzett, tanulmányokat folytatott Olaszországban, és ebből adódóan Itália-fan, egyébiránt pedig tagja egy olasz lovagrendnek, a római Cavaliere di Gran Croce-nek.  Az Orbán-kormányban Fellegi Tamás, a közelmúltban távozott fejlesztési miniszter számított „olaszistának", mivel ő még a kabineten belül is híres volt arról, hogy tűzön-vízen át a Roma csapatának szurkolt. Ez azért is érdekes, mert a Roma baloldali csapatnak számít Olaszországban, hisz a jobboldaliak az olasz fővárosban tradicionálisan a Lazio csapatának drukkolnak. Kormánypárti oldalon egyébként Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes is Pirlóéknak szurkol.

Bár a dél-európai futball híve, mégsem az olasz-spanyol tengelyen mozog Schiffer András, az LMP prominense. A Lehet Más a Politika korábbi frakcióvezetője leg-inkább annak örülne, ha Cristiano Ronaldo, a portugál csapat kapitánya emelhetné fel a győzelmi trófeát. A zöldpárti politikus egyébként „megrögzött" Vasas-szurkoló, és amennyiben teheti,  még véletlenül sem hagyja ki a csapata Fáy utcai meccseit.

Bár hitelt érdemlően nem sikerült megtudnunk, hogy Orbán Viktor kinek is szurkol az Eb-n, de egy, a Heti Válasznak adott interjújából úgy tűnik, a németeknek. A miniszterelnök ugyanis úgy vélekedett: „Egy torna végeredménye megjósolhatatlan, és mindig vannak meglepetések. Annyi viszont bizonyos, hogy a következő 10-15 év a német futball dominanciájának jegyében fog telni."

Ők mondták

„A spanyolok ismét bizonyították kivételes erejüket, úgy muzsikáltak, mint egy zenekar" - Giovanni Trapattoni, az írek olasz szövetségi kapitánya.

  • „Társaimmal örültünk, hogy Robben kihagyta a tizenegyest a BL-döntőben. Képzeljék el, ha belövi, akkor még arrogánsabban érkezik az edzőtáborba" - a holland válogatott egyik névtelenül nyilatkozó tagja.
  • „Úgy gondolom, hogy a német válogatottnak nincs gyenge pontja. Tulajdonképpen mindegy, hogy kivel találkoznak" - Franz Beckenbauer német futball-legenda.
  • „Andrea Pirlónak kell kapnia az Aranylabdát, ő a legjobb játékos mind közül" - Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány.
  • „Andrés (Iniesta) remek futballista. Technikailag képzett, ösztönből játszik, szinte erőfeszítés nélkül. Olyan, mint amikor Roger Federer teniszezik, alig izzad meg. Különleges játékos, annyi szent" - Vicente Del Bosque spanyol szövetségi kapitány.
  • „Nani gyermekszínésznek indult, futballista lett belőle. Nincs nagy különbség a kettő között." - Deák Horváth Péter kommentátor, Portugália-Csehország-mérkőzés.
  • „Bento! Úgy öt évvel lehet idősebb, mint a meccs elején." - Deák Horváth Péter kommentátor, Portugália-Csehország-mérkőzés.
  • „A szurkolók elkezdik a mexikói hullámzást. Hát ennyi esemény történik ma este, mármint a focin kívül." - Gundell Takács Gábor kommentátor, Anglia-Olaszország-mérkőzés.
  • „Na még tizenöt perc foci, aztán jöhet a lutri." - Gundell Takács Gábor kommentátor, Anglia-Olaszország-mérkőzés. (Aradi Benjámin gyűjtése)

Olvasson tovább: