Kereső toggle

Gera Zoltán a foci-Eb-ről

EURO 2012 - A legjobbak jutottak a négy közé

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Nagyon magas színvonalú az Európa-bajnokság, a kisebb csapatok is kifejezetten jó meccseket játszottak, a legjobb négy közé pedig szerintem a legerősebbek kerültek" - nyilatkozta a Heteknek Gera Zoltán. A kontinensviadal elődöntőit lapzártánk után rendezték meg.

A magyar válogatott csapatkapitánya a tavaly őszi sérülését követő rehabilitáció végén jár, két hét múlva megkezdi az edzéseket a West Bromwich Albionnál. „Most több meccset tudtam megnézni, mint az előző Európa-, illetve világbajnokságok során, és úgy látom, hogy nagyon színvonalas a mezőny, még a kisebb csapatok is kifejezetten jó mérkőzéseket játszottak" - mondta megkeresésünkre Gera Zoltán. Hozzátette: többnyire a papírforma érvényesült, legalábbis az egyenes kiesési szakaszban, így a legjobb négybe valóban a legerősebb válogatottak jutottak be.

„A negyeddöntők során a legkisebb különbség talán az olasz és az angol csapat között volt, az eredmény mégis reális. Nekem egy kis csalódást okozott, hogy Rooney-ék a biztonsági focira törekedtek, és nem rohanták le a talán túlságosan is tisztelt ellenfeleiket. Bár az is igaz, hogy Hodgson edzőnek nagyon kevés ideje maradt, hogy a válogatottal dolgozzon, ezt figyelembe véve nagy teljesítmény, hogy a legjobb nyolc között ott voltak. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben jobban meg fog látszani a keze nyoma a válogatotton" - értékelt a magyar légiós, akinek a Fulhamnél és a Westbromnál is volt szerencséje együtt dolgozni az angolok szövetségi kapitányával.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a magyarázata annak, hogy a Premier Leugaue az egyik legszínvonalasabb bajnokság, az angol válogatott viszont a nemzetközi összevetésekben rendre elmaradt az elvárásoktól, Gera azt mondta, a PL-ben rengeteg külföldi légiós szerepel, ezért nem a nemzeti tizenegy szintjét tükrözi. „Ugyanakkor a bajnokságban az angol játékosok is arról híresek, hogy fittek és gyors tempót diktálnak. Érdekes, hogy ebből most nem sokat láttunk, talán Hodgson alatt ez is változni fog" - jegyezte meg. Gera Zoltán számára az olaszok jelentették a pozitív meglepetést. „Nagyon tetszik a játékuk, különösen Pirlóé, nagyon inspiráló, ahogy ennyi idősen így focizik. Ellenük a spanyolok sem tudtak meggyőzően játszani" - mondta. Rajtuk kívül a portugáloknak is drukkol. „Úgy látom, C. Ronaldo elkapta a fonalat, ritkán játszik ennyire kimagaslóan a válogatottban, biztosan pozitív hatással van a társakra is" - fogalmazott.

A magyar csapatkapitány szerint ugyanakkor a németek a legmeggyőzőbbek: erős, gyors futballt játszanak, és a kispadon is kiváló játékosaik vannak. Persze a világbajnok spanyolokat sem lehet leírni, akik azonban még nem kerültek igazán komoly megpróbáltatás elé, ezért jó teszt számukra a portugálok elleni elődöntő.

Gera Zoltánt a nullapontos hollandok kieséséről is kérdeztük. „Valóban ez volt az Eb legnagyobb meglepetése. Lehetséges, hogy az első meccsen, a dánok ellen elszenvedett vereség hozta felszínre azokat a feszültségeket, amelyekről a sajtóban lehet olvasni, hiszen a hollandok nincsenek hozzászokva a vereséghez. Furcsa volt, hogy a hagyományos holland felálláson is változtattak, volt olyan, hogy Huntelaar és Van Persie egyszerre volt a pályán, mellettük két középcsatárral - mindenki gólt akart szerezni, de végülis egymást zavarták" - magyarázta. Gera szóba hozta Kassai Viktorék esetét is. „Lehet, hogy sokan nem értenek velem egyet, de nagyon igazságtalannak tartom, hogy »leszedik a magyar bírók fejét«, amiért az ukránoknak nem adták meg azt a gólt. A gól előtti szituáció ugyanis les volt, amit szintén nem fújtak be, vagyis ha nem is tudatosan, mégis igazságos döntést hoztak a játékvezetők" -vélekedett a magyar válogatott csapatkapitánya.

Olvasson tovább: