Kereső toggle

A vörös por pantheonja

Nadal történelmi sikert arathat Párizsban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy újabb fejezet születésére kerül sor a Roland Garros 1891 óta íródó történetében. Vasárnap megkezdődött a francia nyílt teniszbajnokság, az év nagy érdeklődéssel várt második Grand Slam tornája. A párosokon kívül - a selejtezők után - 128 férfi és 128 női játékos került fel az amerikaiak által csak „vörös por"nak becézett salakpályás világbajnokság főtáblájára. A női mezőnybe három magyar hölgy is bekerült.

A sárga tízes metró segítségével menekülhetünk ki Párizs - az európai nagyvárosokra jellemző - nyüzsgéséből a Boulogne parkban létesített Roland Garros Teniszközpontba. Porte d'Auteuil megállójától a zöldövezeti séta jó ráhangolódást jelent, ahogy közelítünk a párizsi teniszszentélyhez. További segítség a teniszrajongók számára, hogy a metrómegállótól a bejáratig teniszütőt és Roland Garros-címert ábrázoló emblémákat festettek úgy az aszfaltra, ahogy a mesében vannak elszórva a kukoricaszemek.

Visszatérve a vörös porra, azért mi itt Európában nevezzük ezt továbbra is salaknak. Nekünk magyaroknak amúgy is ez a legkedvesebb borításunk, mivel a salakhoz kötődnek a legemlékezetesebb eredményeink. Azonban engedtessék meg egy észrevétel erről a vörös salakról, amin itt teniszeznek. Ez a salak nem hasonlít a mi salgótarjáni salakból épített pályáinkra, ahol elszántan ütjük a labdákat, akkor is, ha éppen össze-vissza pattanak. Ez a salakpálya pontosan olyan sima, mint egy biliárdasztal, és a felszínén valami hallatlan finom lisztszerű porral van felszórva - mint hab a tortán - és tökéletesen lehet rajta csúszni. Nem szárad ki a tűző napsütésben akkor sem, ha tovább húzódik a játszma egy óránál. Jó volna tudni, hogy csinálják! Meg azt is jó volna tudni, mitől van a franciáknak 17 férfi teniszezőjük a főtáblán, és ebből 12 alanyi jogon! Bizony, azt is tudni kellene, kiknek köszönhetjük, hogy a mi legjobb férfi teniszezőnk csak 265. az idevonatkozó ATP-ranglistán.

Ezek után jobb, ha most visszalapozunk a tenisztörténelmünkben. Legjobbjaink mély nyomokat hagytak a Roland Garros históriás könyvében.

1947-ben Asbóth József nyerte a férfiak egyéni versenyét, míg 1958-ban a hölgyek között végzett első helyen Körmöczy Zsuzsa. 1981-ben Taróczy Balázs Heinz Günthardttal, míg 1986-ban Temesvári Andrea Martina Navratilovával párosban lettek bajnokok Párizsban. Itt, ahol ez évben Rafael Nadal Roger Federerrel vagy Novák Djokoviccsal fog küzdeni ugyanazokért a címekért. Gulyás István 1966-ban, Tony Roche kérésére, hozzájárult a döntő egynapos halasztáshoz (ellenfele bokapanaszai miatt), majd kikapott tőle. Ezért kapta meg az Unesco fair play díját. Ne gondoljuk, hogy akkor szögletes volt a teniszlabda, nem. Még egy sor Mandula Petráról, aki 2001-ben a selejtezőből jutott a főtáblára, majd onnan a legjobb nyolcba! Ők akkor a mi nagyszerű teniszezőink voltak.

Akkor most lépjünk át a jelenbe. Szávay sérülése ellenére három leá-nyunk is főtáblára került. Babosnak (67.) a 11. Zvornarjova visszalépése sem segített, mert helyette a 125. Karatancseva úgy verte meg 6:1; 6:0-ra, hogy nem lobogtattuk a magyar zászlót. Arn Gréta legalább másként búcsúzott az első fordulóban, mert két szoros játszmára késztette a 22. kiemelt Pavljucsenkót. Czink Melinda győzött és bosszút állhat Pavljucsenkón, mert ő a következő ellenfele. Nem csak a magyarok pityeregtek, mert a végső győzelemre is esélyes Serena Williams hihetetlen drámai küzdelemben szenvedett vereséget a francia Razzanotól (111.), úgyszintén a nyitó fordulóban. Ezért nagy a valószínűsége annak, hogy Serena Williams kiesésével Sarapova így könnyedén sétálhat el a döntőig, az alsó ágról. Ott pedig a ranglistaelső, fehérorosz Azarenka - aki idén már négy versenyt nyert - vagy a címvédő kínai Li Na várhat rá.

A férfiak mezőnyében kezdetektől minden labdamenetért ádáz harc folyik. Ennek ellenére a trónkövetelő Tsonga, Ferrer, Berdych, Del Potro, de még a 4. kiemelt Murray sem tud várhatóan beleszólni a három teniszfenomén vitájába. A Djokovics-Nadal-Federer hármasból a salakon nehezen feltartóztatható Nadal végső győzelmére fizetnének a legkevesebbet a bukmékerek. Nadalnak a franciák fővárosában ez lenne a hetedik sikere, amivel felülmúlná a legendás Björn Borg hat bajnoki címét.

Olvasson tovább: