Kereső toggle

Hittel a csúcson

Keresztény sportolók a legbefolyásosabbak között

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jeremy Lin 2012-ben nemcsak az NBA-ben szereplő New York Knicks csapatát vezeti, hanem azt a listát is, melyet a Time magazin állított össze a 2012-es évre vonatkozóan.

Ebben a listában azokat sorolják fel, akik a szerkesztők szerint a legnagyobb hatást gyakorolják az emberiségre az adott évben. Az érdekesnek tűnő eredményt a Time is egyből egy magyarázó mondattal vezeti fel: „A hatás természete változik." „A mikrofonok és televízió feltalálása előtt egy vezetőnek ki kellett állnia a tömeg elé és ordítania kellett. Ma elég, ha a Twitteren megoszt egy mondatot, ami milliókat ér el egy pillanat alatt. A befolyásolás soha nem volt könnyebb - vagy mulandóbb."

A Jeremy Lin februári berobbanásakor szárnyakat kapott New York Knicks teljesítménye az utóbbi időben alábbhagyott ugyan, a keresztény hitét büszkén valló irányító mégis jelentős előítéleteket rombolt le, és gyermekek millióinak mutat azóta is jó példát. „Eloszlatta azt a nézetet, mely szerint ázsiai-amerikai irányító nem tudja az NBA-t meghódítani, illetve azt is, mely szerint egy világklasszis sportoló nem tud egyszerre kiváló tanuló is lenni" - írja Linről szóló bejegyzésében a Time hasábjain Arne Duncan, az Egyesült Államok oktatásügyi minisztere, majd a Time magazin bevezető mondatára utalva folytatja: „Ellentétben azzal, ami fentebb olvasható, a 23 éves Jeremy Lin sikere nem egy hirtelen jött eredmény. Valójában ő a sikert régimódian érte el: kiérdemelte. Nagyszerű látni, amikor jó értékeket jutalmaznak a profi sportban, mert nem mindig ez a helyzet. Jeremy egy dologra figyelt, a győzelemre. Nekem mindegy, hogy ázsiai gyerek vagy, vagy fehér, vagy fekete, vagy hispán, Jeremy története azt mutatja, hogy ha határozott vagy, fegyelmezett és becsületes, akkor neked is van lehetőséged az esélytelenség fölé kerekedni!" - zárja Jeremyről szóló sorait a miniszter.

Jeremy a nevéből szójátékkal képzett Lin-sanity (insanity=őrület) jelenség kiváltójának az Istenbe vetett hitet említi, erről szóló kijelentése februári debütálása óta fent van hivatalos honlapján.

Az ázsiai sztár keresztény sportolóként nincs egyedül a 100 legbefolyásosabb embert összegyűjtő listán. A szintén igencsak előkelőnek mondható ötödik helyen szereplő Tim Tebow amerikaifutballistáról szóló véleményt a Time magazin éppen Jeremy Linnel íratta meg.

„Tebow futballjátékát nézve nagyon sok minden megfigyelhető a karakteréről. Látható a szenvedélyes versenyszellem, a nagyon erős erkölcs, és hogy olyan irányító a csapatában, akiben bíznak és akit megbecsülnek. De ami igazán különlegessé teszi a 24 éves Timet, az az, hogy őt a pályán kívül is ezek az értékek jellemzik. Nem szégyelli a hitbeli meggyőződését, és olyan életet él, amelyben ezen értékek következetesen visszatükröződnek a nap minden szakában. Az alapítványán keresztül folyamatosan elér reményvesztett embereket és közösségeket. Tudja, hogy ő mivel lett megáldva, és keresi a lehetőséget, hogy segítsen azoknak, akiknek kevesebb adatott. Mi sportolókként egy dologra vagyunk ráállva, hogy mérkőzéseket nyerjünk. Tim egy emlékeztető, hogy az élet ennél sokkal többről szól" - írja a Knicks 17-es játékosa a Broncos korábbi sikerirányítójáról.

Ez a két kiváló sportoló, akikről már korábban is beszámoltunk a Hetek hasábjain (Tim Tebow, az amerikai foci csodagyereke, 2012. január 20.; Ismeretlenségből a csúcsra, 2012. február 24.), olyan személyek elé került a Time 100-as listáján, mint Barack Obama, Angela Merkel vagy Hillary Clinton.

Olvasson tovább: