hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Sikítottam örömömben, alig tértem magamhoz”
- mondja Rakonczay Viktória világrekorder férje célba érkezéséről

2012. 04. 05.
A világon elsőként szelte át az Atlanti-óceánt kenuval és egyedül Rakonczay Gábor - mégpedig elképesztő idő, mindössze hatvan nap alatt. Az ötezer kilométeres utat bonyolította, hogy a magyar kenus nem vitt magával nyomkövető eszközt, egy borulás nyomán pedig összes kommunikációs eszköze tönkrement. Így hetekig úgy evezett, hogy senki nem tudta, egyáltalán életben van-e még.

Önnek van tapasztalata az óceáni evezésről, hiszen korábban együtt keltek át az Atlanti-óceánon, ötvenegy nap alatt, ami szintén világrekordnak számított. Hogyan zajlottak Gábor mindennapjai a vízen?

- Lényegében evezéssel töltötte az egész napot. Ha elfáradt, akkor pihent egy keveset, illetve evett, majd késő estig evezett tovább. Éjszaka olyan öt-hat órát tudott aludni, de úgy, hogy közben húszpercenként fel kellett kelnie ellenőrizni a forgalmat, hogy nem került-e közel hozzá, vagy nem tart-e felé egy hajó. Ez a saját biztonsága miatt volt nagyon fontos.

Ez a teljesítmény egyébként sokkal nagyobb, mint amit közösen vittünk véghez. Egyrészt kenuzni megerőltetőbb, mint simán evezni, másrészt, ha egyedül van az ember, sokkal nehezebben tudja megoldani a menet közben felmerülő problémákat. Tudtam, hogy Gábor iszonyatosan küzd, és nagyon jó időt fog menni, de arra én sem gondoltam, hogy hatvan nap alatt sikerül neki leküzdenie az ötezer kilométert. Ha nyolcvan nap alatt csinálta volna meg, az is világrekordnak számítana, de így egyenesen őrület ez az eredmény.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!