Kereső toggle

Messianizmus Barca-módra

Történelmi BL-forduló

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Aki figyelemmel kísérte a Bajnokok Ligája múlt heti fordulóját, nem mindennapi eseményeknek lehetett szemtanúja. Ezen a héten láttuk ugyanis a BL első mesterötösét, az első ciprusi csapat továbbjutását a nyolcaddöntőből, és az sem sokon múlott, hogy első ízben dolgozzon le egy csapat négygólos hátrányt.

Hogy ki a világ legjobb játékosa egy adott korszakban, azt sohasem volt egyszerű viták és véleménykülönbségek nélkül meghatározni. Lionel Messi lényegesen leegyszerűsítette a kérdést, ugyanis a háromszoros aranylabdás legutóbbi teljesítménye kapcsán a világsajtótól kezdve a futballvilág szereplőiig mindenki szuperlatívuszokban beszélt, és egyre többször lehet hallani azt a véleményt is, hogy minden idők legnagyobb játékosának tündöklését látjuk.

Ezt a véleményt osztja Messi edzője, is. „Szerencsésnek érzem magam, hogy az edzője lehetek ennek a játékosnak. Ő a legjobb, és nem hiszem, hogy látunk még valaha olyan futballistát, mint Messi. Ösztönös tehetsége és eredményessége mind különlegessé teszi, és azt sem tartom kizártnak, hogy legközelebb hat gólt szerezzen egy meccsen" -mondta Guardiola. A Twitteren több futballista, így Wayne Rooney is ehhez hasonló véleményt fogalmazott meg, nem első alkalommal. Az áldozat a Bayer Leverkusen volt, az eredmény pedig, többek között Messi mesterötösének köszönhetően, kiütéses 7-1-es győzelem lett. A gyógyszergyáriak sem találták a kis argentin könnyed játékának ellenszerét, aki öt találatával új rekordot állított fel a BL-ben. A Bajnokok Ligájának életre hívása óta többen elértek már négy gólt egy meccsen, például Filippo Inzaghi vagy Dado Prso, de Messi a BL elődjének számító BEK-sorozat több nagy teljesítményét, így például Puskásnak az Eintracht Frankfurt elleni BEK-döntőben nyújtott mesternégyesét is felülmúlta. Messi utolérte Ruud van Nistelrooy rekordját is. A holland 12 találata számított eddig az egy idényen belül szerzett legtöbb BL-gólnak, Messi azonban legutóbbi teljesítményével szintén 12 gólnál jár ebben az idényben, aminek növelésére minden esélye megvan, mint ahogy arra is, hogy már ebben az idényben a Barcelona történetének legeredményesebb játékosává váljon. Ehhez a hátralévő több mint két hónap alatt csupán 7 további gólt kell szereznie, és César Rodriguez házi rekordja már a múlté.

Azonban az első négy BL-nyolcaddöntő nem csak Messi és a Barcelona remeklése miatt volt emlékezetes. A legnagyobb izgalmakat és a legjobb meccset is az Arsenalnak köszönhetjük, amely egy előzetesen lefutott párharcnak nézett elébe a Milannal szemben. A megsemmisítő, 4-0-ás milánói kudarcot követően Arséne Wenger előzetesen maximum öt százalék esélyt adott csapatának, a londoni visszavágón azonban már majdnem az első félidőben ledolgozta négygólos hátrányát az Arsenal. Az önkívületben játszó hazaiaknak a második félidőben csak egyetlen gól kellett volna a hosszabbítás eléréséhez, amit majdnem össze is hoztak, van Persie azonban hat méterre az üres kapuval szemben rossz megoldást választott, így a végén a Milan örülhetett. Talán még náluk is jobban jártak a semleges szurkolók, akik egy tét nélküli gurigázás helyett 90 percnyi tömény izgalmat kaptak.

Az Arsenalnak nem jött össze a csoda, összejött azonban a ciprusi APOEL-nek, amely az első mérkőzésen elszenvedett 1-0-ás vereséget követően hazai pályán 1-0-ra felülmúlta a francia Lyont, majd tizenegyesekkel tovább is jutott. Már az is világraszóló szenzáció volt, amikor a ciprusiak az FC Portót maguk mögé utasítva továbbjutottak a csoportkörből, és az álom tovább folytatódik azzal, hogy első alkalommal ciprusi csapatként három selejtezőkörön átverekedve magukat a legjobb nyolc közé jutottak. Természetesen az APOEL edzője, Ivan Jovanovic is el volt ragadtatva: „Amikor elindultunk ebben a sorozatban, nem gondoltuk, hogy idáig juthatunk, ha azonban ilyen játékosaid vannak, akikből sugárzik a magabiztosság, az álmok valósággá válhatnak. A meccs tanulsága, hogy mindig higgy a csapatodban! Most ezt élvezhetjük."

Nem csak az APOEL üde színfolt az idei szezonban. Ott van még a svájci Basel, amely egy hazai, 1-0-ás győzelmet követően mérkőzik meg a Bayern Münchennel, vagy az olasz Napoli, akik az első mérkőzésen, Nápolyban 3-1-re múlták felül a Chelsea-t.

Érdemes egy pillantást vetni a második számú európai kupasorozat, az Európa Liga legutóbbi fordulójára is. A BL-ből kipottyanó Manchester United számára mintha nyűg lenne az Európa Liga-szereplés, legalábbis ez állapítható meg eddigi meccseik alapján. Már az Ajax ellen is nyögvenyelősen jutottak tovább, az Athletic Bilbao elleni nyolcaddöntőn azonban a kiesés szélére kerültek. A kizárólag baszk játékosokat foglalkoztató Bilbao csúcsfutballt mutatott be az Old Traffordon, és 3-2-es győzelmet arattak, ami a meccset nézve a Manchesterre nézve hízelgő eredmény.

Magyar szempontból jó hír, hogy az Olimpiakosz, Megyeri Balázzsal a kapujában, legyőzte a Metaliszt Harkivot (amely a selejtezők során csúnyán elpáholta a Debrecent), és a magyar kapus kapott gól nélkül hozta a találkozót.

Olvasson tovább: