Kereső toggle

Mélybe rántották

Kutasi Róbert REAC-igazgatórejtélyes öngyilkossága

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Konkrétumok hiányában egyelőre mindenki csak találgatja, miért dobta el az életét Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója. Ismerői abban megegyeznek, hogy az életvidám sportvezető esküdt ellensége volt a fogadási csalásoknak. Ugyanakkor nehezen lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy azt követően vetette le magát a tizenhatodik emeletről, hogy csapatát is elérte a bundabotrány.

„Vége az életemnek. Amiért harcoltam, mind semmivé vált, abban a klubban gyűrt maga alá a mocsok, amelyért dolgoztam, azok az emberek tettek tönkre, akikben megbíztam. Csúzlival lövöldöztem az aknavetőkre, s belátom, vereséget szenvedtem" - ez volt Kutasi Róbert utolsó nyilatkozata, ami éppen aznap jelent meg, amikor öngyilkos lett. A nyilatkozat - és a tragédia - előzménye az volt, hogy két nappal korábban nyolc mérkőzés manipulálásának gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette és kihallgatta az egyesület hat jelenlegi és volt futballistáját, akik csütörtökön előzetes letartóztatásba kerültek (így már nyolc jelenlegi vagy volt REAC-os érintett a bundaügyben).

„Robi annak idején az elsők között írt arról, hogy milyen korrupt viszonyok vannak a magyar labdarúgáson belül. Azért is lett sportvezető, mert komolyan gondolta, hogy tiszta viszonyokat lehet teremteni" - mondta érdeklődésünkre egyik sajtós kollégája (Kutasi korábban sportújságíró volt), aki azonban nem érti, miért dobta el magától az életét. „Tiszta szívű ember volt, aki talán ennek az elveszített küzdelemnek minden fájdalmát túlzottan magára vette, és összeomlott. Kétlem, hogy érintett lett volna ezekben az ügyekben" - tette hozzá.

„Életvidám ember volt, aki nagyon szerette a családját, feleségét és kislányát. Nem tudom elképzelni, hogy pusztán azért, mert hat játékosát őrizetbe veszik, ennyire összeomoljon" - vélekedett lapunknak Bocsák Miklós, a Sport Plusz főszerkesztője, aki a lapnak külsősként dolgozó Kutasival készített egy interjút a játékosok őrizetbe vételét követően. Mint elmondta, a klubigazgató nagyon maga alatt volt, de bevallotta, hogy állapotának csak részben oka az, ami a csapatnál történt. Ennél többet azonban nem árult el neki. „Nem tudom, mi lehetett még a háttérben, talán valami családi ügy" - fogalmazott Bocsák. Azzal kapcsolatban, hogy esetleg Kutasi úgy érezhette, hogy őt is eléri majd a bundabotrány szele, a főszerkesztő kérdéssel válaszolt: „Ki tudja, mi fog még kiderülni?".

„Robi korszakos sportvezető volt, egy pozitív figura" - mondta egy másik személyes ismerőse, aki a klub ügyeibe is belelátott. Ő azonban hozzátette: aki a letartóztatások és az öngyilkosságok között nem lát összefüggést, az vagy vak, vagy túlságosan is naiv. Ezt a feltételezést látszik erősíteni az is, hogy a klubigazgató öngyilkosságával egy időben megjelent sajtóértesülés szerint „a közeljövőben egy - jelenleg a másodosztályban szereplő - fővárosi futballklub vezetője is képbe kerülhet a csalási ügyben". Egy másik lapértesülés szerint Aczél Zoltán, a Haladás korábbi vezetőedzője - akit szintén mérkőzések befolyásolásával gyanúsítanak - azért védekezhet szabadlábon, mert vádalkut kötött a hatóságokkal, és „kipakolt", így kerültek képbe a rákospalotai játékosok is, akikkel a tréner együtt dolgozott. (Aczél ügyvédje szerint ezeknek a pletykáknak semmi közük a valósághoz.)

Forrásunk a bundaügytől függetlenül utalt arra, hogy szerinte Kutasinak - akinek nagyon sokat köszönhetett a REAC - a magyar futballra jellemző „szürkezónából" nem sikerült teljesen kihozni a klubot. Mint mondta, a REAC tavaly 26 millió forint közpénzt nyert utánpótlás-nevelésre az MLSZ-en keresztül, ám a pénz felhasználását illetően meglehetős feszültségek jelentkeztek a klubcsaládon belül is. (A jogszabályok szerint profi labdarúgásra ebből a pénzből elvileg nem lehetett fordítani.)

A REAC elnök-tulajdonosa, Forgács József a Nemzeti Sportnak arról beszélt, hogy már hetek óta rossz érzés bujkált benne Kutasi Róberttel kapcsolatban. Attól kezdve érezte, hogy baj van, hogy február közepén a bundaüggyel kapcsolatban őrizetbe vették S. Balázst, a rákospalotai klub volt játékosát.

„Azt is megkérdeztem tőle, benne van-e ebben a mocskos fogadásicsalás-ügyben. A szemébe néztem, és azt mondtam neki, Robi, ha van titkod, mondd el. Velem lehetsz őszinte, én sohasem fordulok ellened, bármit is tettél. De újra meg újra kitért, valahová a semmibe nézett... Majd valami olyasmit suttogott, hogy elnök úr, nincs titkom" - nyilatkozta Forgács József.

A bundaügyben eddig összesen huszonöt személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként, közülük jelenleg tízen előzetes letartóztatásban, négyen házi őrizetben vannak, illetve egy személy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Néhány hete Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője arról beszélt egy tévéműsorban, hogy a hazai bundaügy Peruból hazahozatott kulcsfigurájának, Schultz Lászlónak az előzetes letartóztatása „további kapukat nyithat meg", de más szálakon is az ügyészség látókörébe kerülnek újabb gyanúsítottak. „Futballnyelven szólva az ügyben még csak a második félidő elején járunk. Még messze a végső mérleg" - fogalmazott az ügyészségi szóvivő.

Olvasson tovább: