Kereső toggle

Magyar versenyzők a Jeruzsálem Maratonon

„Az üzenet fontosabb volt, mint a futás"

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hatalmas, semmihez nem hasonlítható élményként írták le a múlt héten megrendezett Jeruzsálem Maratonon való részvételt a magyar alapítású Mindannyian Együtt Jeruzsálemért mozgalom csapatának tagjai, akiket lelkesen fogadtak a helybeliek, továbbá az izraeli és nemzetközi média figyelmét is felkeltették. Fő céljuk az Izrael és örök, oszthatatlan fővárosa, Jeruzsálem melletti kiállás volt.

A világ minden részéről összesen 15 ezer sportolót és sportszeretőt megmozgató utcai futóverseny sportértéke sem utolsó. A világ egyik legnehezebb, óriási szintkülönbségekkel bíró terepén 10 kilométeres, félmaratoni és maratoni távon lehetett indulni - valamint volt egy jelképesnek mondható, 4,2 kilométeres kör is. A Mindannyian Együtt Jeruzsálemért mozgalom tagjai mintegy negyvenen indultak, többnyire nem hivatásos sportolók, 17 évestől csaknem 60 éves korig.

„Korábban is futottunk, főleg az egészségünk megőrzése miatt, de ez a felhívás felkeltette a figyelmünket. Szeretjük Izraelt, Jeruzsálemet, és a futást egyfajta szavazásnak, küldetésnek tekintettük. Ma több európai ország megkérdőjelezi Izrael jogát Jeruzsálemhez mint az állam fővárosához, ezért magyar állampolgárként fontosnak éreztük a kiállást az egységes, oszthatatlan Jeruzsálem mellett" - mondta a Heteknek a magyar csapat egyik tagja, Mihály József, aki feleségével együtt a maratoni versenybe nevezett be.

Mint mondta: nagyon jó volt a szervezés, kedvesek voltak az emberek, végig biztatták őket. „Sok pozitív visszajelzést kaptunk, ahogy egységes mezben képviseltük a Hit Gyülekezetét és a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért mozgalmat. A verseny előtti napon a futóknak rendezett kiállításon véletlenül összetalálkoztunk Jeruzsálem polgármesterével, Nir Barkat úrral, aki szintén felfigyelt a mezünkre. Röviden beszélgetett velünk, közös fotót is készíthettünk vele, majd mint aki maga is részt vett már a Jeruzsálem Maratonon, személyes jó tanácsaival látott el minket."

Hozzá hasonlóan nyilatkozott egy másik résztvevő is.
„A sportértéknél is fontosabb szerepet kapott az üzenet: a Hit Gyülekezete tagjaiként, európaiként és nem utolsósorban magyarként azt igyekeztünk közvetíteni, hogy szeretjük és támogatjuk Izraelt és Jeruzsálemet mint Izrael örök és oszthatatlan fővárosát" - mondta a Heteknek. A nagyszámú nézőközönség soraiból magyarul is hallottak buzdító szavakat a versenyzők, a célba érkezést követően pedig személyesen is beszélgetésbe elegyedtek velük a helyiek. „Volt egy holokauszttúlélő bácsi, aki már alig beszélt magyarul. Nagyon meghatódott, hogy azok után, ami Magyarországon történt vele, magyarként támogatjuk Izraelt" - mesélte a résztvevő.

Nemcsak a nézők, hanem az izraeli és nemzetközi - többek között argentin, francia - tévéstábok is „lerohanták" a csapat tagjait. Ezenkívül az izraeli turisztikai minisztérium is forgatott róluk egy rövidfilmet, amelyben külön kérték, hogy a megszólalók magyarul nyilatkozzanak. „Benny Elon volt turisztikai miniszter meghívására még a verseny előtt vendégül látott bennünket a Shalom Jerusalaim Alapítvány. A volt miniszter, aki egyben rabbi is, megáldott bennünket, és arról beszélt, hogy a legmagasabb rendű ima, amikor az ember egész testével imádkozik - szerinte a mi jeruzsálemi futásunk is ilyen" - mondta a sportoló.

Hasonlóan vélekedett a már idézett Mihály József is. „Jeruzsálem az ima városa az egész világ számára. Imádkozni azonban nemcsak szavakkal, hanem az egész testünkkel is lehet. Ezt személyesen tapasztaltuk a futás közben. A domborzati viszonyok miatt szinte nem volt sík terep, minden heggyel külön kellett megküzdeni felfelé, hogy aztán a lejtőn visszakapjuk a befektetett energiát. Jeruzsálemnek először adni kell, hogy kaphassunk tőle" - mondta.

Egyébként nem csak Magyarországról érkeztek keresztény versenyzők a Jeruzsálem Maratonra. Az élvonalba tartozó kenyai és etióp futók között is találkoztak hívőkkel a magyar csapat tagjai. A versenyközpontban az afrikai versenyzők felfigyeltek az egységes mezben lévő magyarokra, akikkel szóba is elegyedtek. A beszélgetésből közös fotózkodás lett, végül pedig már őket filmezte és fényképezte az összes stáb.

Olvasson tovább: