Kereső toggle

Milliárdokat megmozgató tojáslabda

Óriás(i) győzelemmel zárult az amerikai foci idei szezonja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Talán még az Egyesült Államok elnöki posztjára pályázó jelöltek sem tudnának annyi embert megmozgatni az USA-ban egy nap alatt, mint amennyit megmozgatott az idei Super Bowl döntője múlt vasárnap. És akkor még csak Amerikáról beszélünk...

A 46. Super Bowl döntőjében az idei év két legjobb és legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó csapata, a New York Giants és a New England Patriots feszült egymásnak az Indiannapolis-ban található 70 ezer férőhelyes Lucas Oil Stadionban. Ráadásul magyar származású résztvevővel, mégpedig a hazafiakat erősítő Meskó Zoltán személyében. A Temesváron született fiatalember 11 évig élt Romániában, de a 12. életévét már Amerikában kezdhette meg, hiszen édesapja zöldkártyához jutott. Rúgótechnikájára korán felfigyeltek, így lett punter. A punter akkor jut szóhoz, amikor egy csapat 3 támadási kísérletből nem tud 10 yardot haladni, így visszarúgják a labdát az ellenfélnek. Zoltán remekelt labdaelrúgásban az egyetemi években, így nem volt meglepő, hogy az egyik legjobb helyzetből várhatta az NFL játékosbörzéjét, amikor a nagycsapatok játékosokat választanak, legfőképp hiányposztokra. Zoli eddig remekül megállja helyét a profi ligában, a legjobb punterek között tartják számon.

A rájátszás első körében a bostoni hazafiak pihentek, majd egy héttel a Wild Card kör után a Tim Tebow vezette Denver Broncost fektették két vállra. A konferenciadöntőben pedig a Baltimore Ravens ellen nyertek egy végletekig kiélezett mérkőzésen. Az óriásoknak ennél sokkal nehezebb dolguk volt, hiszen két meccs helyett hármat kellett nyerniük, ha a nagydöntőbe szerettek volna kerülni. Először az Atlanta Falconst győzték le elég simán, majd a tavalyi bajnok felett arattak diadalt egy pontgazdag mérkőzésen. A főcsoportdöntőben a liga talán legjobb védelme látta őket vendégül San Franciscóban, ám a Giantsnek ez sem okozott akadályt, így bejutottak a Super Bowlba.

A Super Bowl Amerika egyik legfontosabb sporteseménye. Lassan nemzeti ünneppé avanzsál, sőt, világszerte több millióan nézik, időeltolódástól függetlenül. A tavalyi döntőt 111 millió néző követte csak Amerikában, ami a jelenlegi rekord is. Míg az első Super Bowl idején egy jegy 12 dollárba került, addig jelenleg az ár 800-1200 dollár között mozog. A licitálós oldalakat már meg sem kell említeni, hiszen ott több ezer dollárt is elkérhetnek egy belépőért. Valamit tehát nagyon tudnak ott a tengerentúlon.

Az amerikaiak nagyon fontosnak tartják a körítést, a reklámokat, de nem mennek el szó nélkül a tisztelet és becsület mellett sem. Megemlékeznek minden fontosabb eseményről, beválasztják a legjobb edzőket és játékosokat a Hírességek Csarnokába, nem felejtkeznek el a veteránokról, sem a hazáért harcolókról, legyen szó bármilyen frontról. Nagyon nagy szerepet kapnak a Super Bowl szünetében levetített reklámok is, hiszen ilyenkor rengetegen tapadnak a képernyőre. Egy német autógyártó cég például 3,5 millió dollárt (több mint 770 millió forintot) fizetett azért, hogy a Super Bowl idei reklámblokkjában képviseltethesse magát.

A jelenlegi párosítás külön csemegének számított, hiszen 2008-ban szintén ez a két csapat nézett farkasszemet egymással a döntőben. Akkor minden egyes yardért megizzadtak a csapatok. 36 másodperccel a vége előtt még a bostoniak kezében volt a Vince Lombardi trófea, ám amikor az óra a 35. másodpercbe fordult, a New York átvette a vezetést, és meg is nyerte a csatát. Izgalmas mérkőzésre volt tehát idén is kilátás.

Az elején nagyon bekezdtek az óriások, 9-0-ra elhúztak, amit meg is tartottak az első negyed végéig. A második negyedben feltámadtak a patrióták, és 10-9-re átvették a vezetést. A félidőben jött Madonna - szokás szerint a nagyszünetben jön egy sztár és hatalmas showt produkál - majd folytatódott a második félidő. A New England ott folytatta, ahol abbahagyta, 7 ponttal növelték előnyüket, amire a New Yorknak csak 6 pontos válaszra tellett. Ezek után a védelmek domináltak, majd a Giants szerzett 3 pontot, amivel két pontra felzárkóztak (15-17). Az utolsó negyedbéli izgalmakat fokozva Tom Brady, a liga egyik legjobb irányítója eladta a labdát, ami az óriásokhoz került, de ők nem tudtak élni a lehetőséggel. Újfent a bostoniak támadhattak, de nekik sem sikerült pontot szerezniük. Visszakerült a labda a New Yorkhoz, 17-15-ös New England vezetésnél. Rögtön egy szép passzal nyitottak, majd végigmasíroztak a pályán, és 1 perccel a vége előtt átvették a vezetést, 21-17! Tom Bradynek és a hazafiaknak kevesebb, mint 58 másodpercük volt ahhoz, hogy a maguk javára fordítsák a mérkőzés állását. Az első három kísérlet nem sikerült, viszont 40 másodperccel a vége előtt sikerült 18 yardot haladniuk, majd egy újabb sikeres passzjátékkal már majdnem a félpálya közelébe értek. 5 másodperccel a vége előtt a patrióták egy utolsó rohamot indítottak: a labda a levegőben volt, szállt, szállt... ám nem ért célba. Az óriások meghiúsították az utolsó utáni bostoni támadást, és megérdemelten emelhették magasba az impozáns, több millió dollár értékű Vince Lombardi trófeát. A New York Giants lett tehát a világbajnok egy őrületes meccsen. Remek lezárása volt ez egy csodálatos szezonnak.

Szeptemberben találkozunk.

Olvasson tovább: