Kereső toggle

Miért hagyta ott fél év után dagesztáni klubját Dzsudzsák Balázs?

Moszkvai gyors

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újból megdöntötte a saját maga által felállított magyar átigazolási rekordot Dzsudzsák Balázs, aki 19 millió euróért került a Dinamo Moszkvához a dagesztáni Anzsi Mahacskalától. Menedzsere szerint a magyar válogatott labdarúgó számára ez mindenképpen előrelépés, ám a távlati cél továbbra is az angol vagy a spanyol bajnokság.

Tavaly júliusban nagy visszhangot kiváltó igazolástól volt hangos a nemzetközi sportsajtó: Dzsudzsák Balázs távozott addigi sikereinek helyszínéről, a PSV Eindhovenből. A célállomás nem volt más, mint a dagesztáni Anzsi Mahacskala. A válogatott játékosra és menedzserére idehaza sorra záporoztak a kritikák, amelyek között voltak szakmai érvekkel alátámasztott vélemények éppúgy, mint irodalmi művekbe nem illő szurkolói gondolatok. Az általános vélekedés egyöntetű volt: Balázs hibát követ el azzal, hogy egy addig ismeretlen csapathoz igazol pusztán - szóltak a vádak - az anyagi javakat tartva szem előtt. Az akkori, 14 millió eurós transzfer egyébként rekordnak számított a magyar labdarúgókat tekintve.

Az 1991-ben alapított klubot a 2000-es évek elején vásárolta fel egy orosz milliárdos, Magomed-Szultan Magomedov, aki egy igazán nagy klubot szeretett volna létrehozni a Mahacskalából. Ehhez a tervhez híven igazolta le a brazil világbajnok Roberto Carlost, majd Dzsudzsák Balázst, továbbá mélyen „a zsebébe nyúlt" a kameruni válogatott Samuel Eto'o aláírásáért is. Ezen nevek hallatán azt gondolhatnánk, mi sem lehet egyszerűbb, mint ilyen játékosok mellett kimagaslóan szerepelni. A balszerencse azonban közbeszólt: Dzsudzsák még augusztusban súlyos kulcscsonttörést szenvedett az egyik bajnoki mérkőzésen, így hosszú hónapokra harcképtelenné vált. A dagesztáni együttesben összesen nyolc meccsen lépett pályára, átlagosan 49 percet játszott, gólt nem szerzett.

Az újabb klubváltás okairól Balázs menedzsere, Vörösbaranyi József így nyilatkozott lapunknak: „Ennek egyszerű oka van, a Dinamo Moszkva olyan ajánlatot tett le az asztalra, ami egyértelműen előrelépés Balázs számára." Ennek ellenére a mostani klubváltás is felemás hangulatot váltott ki a hazai futballtársadalomból. A menedzser szerint azonban az „Anzsi-őrületnek" már vége, és bár most is vannak kritikusok, mint ahogy a jövőben is lesznek, ám a döntéseket nem az ő véleményeik alapján hozzák. „Nem kell mindenkinek egyetérteni velünk, de úgy gondolom, józan döntést hoztunk, a Dinamo nagy múltú, tradicionális futballklub"- tette hozzá. Ha racionálisan nézzük, akkor vélhetően a következő lépcsőfoknak egy nagy nyugat-európai klub lehet a cél a magyar tehetség számára. „Vázoltam Balázsnak azt a jövőképet, hogy a következő állomás egy spanyol vagy angol topklub lehet. Jelenleg azonban a Dinamo Moszkva játékosa, legyünk rá büszkék"- zárta mondandóját Vörösbaranyi József.

A Dinamo a Szovjetunió egyik legsikeresebb klubja volt, 11 alkalommal nyerte meg a szovjet bajnokságot, hatszor a szovjet kupát. A fővárosi csapat jelenleg harmadik az orosz bajnokságban, a második CSZKA mögött egy pont a hátránya, az éllovas, Huszti Szabolcsot is foglalkoztató Zenit pedig héttel előzi meg. A Dinamónak jelenleg nincs saját stadionja, a most épülő VTB Arena 2016-os átadásáig a csapat a Himki Arenában játssza hazai meccseit, csakúgy, mint a nagy rivális CSZKA Moszkva. A csapat vezetőedzője a klub egykori játékosa, az 50 esztendős Szergej Szilkin.

Dzsudzsák Balázs olyan játékosokkal szerepelhet majd egy csapatban, mint a német Kevin Kurányi, az ukrán Andrij Voronin vagy a bosnyák Zvejdan Misimovic. Balázsnak csapata dubai-i edzőtáborában nyílik alkalma a társakkal való ismerkedésre.

Egyébként azzal, hogy a 19 millió eurós transzfer keretében Dagesztánból Moszkvába tette át a székhelyét, saját rekordját megdöntve lett minden idők legdrágábban leigazolt magyar futballistája. Az orosz Premjer-ligában pedig a negyedik legértékesebb játékossá lépett elő. Ezek a rekordok teljesen érthetőek, Balázs jelenleg a hazai futball legmagasabban jegyzett játékosa, és ez a piaci árán is megmutatkozik. Jövőjére nézve biztató lehet, hogy ennyi pénzért általában nem a padra vesznek játékosokat, még akkor sem, ha manapság az orosz tulajdonosok szinte bárkit megvásárolhatnak.

Olvasson tovább: