Kereső toggle

Mesterhármas aranylabdával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elsöprő győzelemmel, a szavazatok majdnem felét bezsebelve ismét Lionel Messi kapta a futballvilág legelőkelőbb elismerésének tartott FIFA Aranylabdát. Az argentin zseni sorozatban harmadszor nyerte el a díjat, nem kis fejtörést okozva ezzel a futballközvéleménynek. A trénerek közül az FC Barcelonával a tavalyi évben öt címet szerző Pepp Guardiola kapta a legtöbb szavazatot, az év góljáért járó Puskás-díj pedig a brazil Neymar kezébe került.

Michel Platini, az Európai Szövetség elnöke mosolyogva álldogált a színpadon az Aranylabda átadását megelőző másodpercekben. Ekkor már nyilván ő is tudta: a mai naptól kezdve többé már nem ő lesz az egyetlen, aki megszakítás nélkül háromszor is karjaiban tarthatta a díjat. És néhány perccel később valóban, maga is gratulálhatott az alacsony termetű, immár háromszoros aranylabdás argentin csatárnak.

Nagy meglepetés nem született ezzel a Zürichben hétfőn este tartott gálán, mégis sokan húzhatták a szájukat a döntéssel kapcsolatban. Tehette ezt elsősorban Xavi Hernandez, aki már második alkalommal - tegyük hozzá, teljesen jogosan - számíthatott arra, hogy ő lesz a befutó, jóllehet neki igazán a tavalyi kudarc fájhatott. Mindkettejük csapattársa, Carles Puyol erről úgy vélekedett, hogy ha Messi nem a Barcelonában futballozna, már Xavi is megkapta volna a díjat. De nemcsak ő, még jó páran másnak adták volna az „aranylasztit". A számok azonban magukért beszélnek, a többség szerint megkérdőjelezhetetlen volt Messi győzelme, akit lehet nem kedvelni, a tudás azonban, ami mögötte van, letagadhatatlan. Ráadásul ebben az évben még talán az előzőnél is inkább kiérdemelte az elismerést, hiszen 2011-ben nem rendeztek argentin kudarccal végződő világbajnokságot, a Barcelonával pedig a megszerezhető hat serleg közül ezúttal csupán a Spanyol Királykupáért járót nem sikerült a magasba emelni. Persze a vörös-kékek sikereire Xavi is bőven hivatkozhat, akinek háttérmunkája nélkül talán Messi sem lenne az igazi - de tudjuk, hogy nem csak a csapatokra igaz az egyszerű közhely: a futballban mindig az a fél győz, amelyik több gólt szerez.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA Aranylabdát a megszokott módon a nemzeti válogatottak edzőinek, csapatkapitányainak és nemzetenként egy-egy sportmédia-képviselőjének szavazata alapján osztották ki. Egervári Sándor, a mieink szövetségi kapitánya első helyen Messire szavazott, de ugyanígy tett Fabio Capello, az angolok és Vicente Del Bosque, a spanyolok edzője, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Gera Zoltánnál azonban az első háromban sem találjuk az argentin nevét, ő inkább Xavinak ajándékozta volna a díjat. A magyar újságírókat Imre Mátyás, az európai szövetség (UEFA) munkatársa, az nb1.hu alapítója képviselte, nála Messi, Xavi, Ronaldo volt a sorrend.

„Messi már így is a legnagyobbak között lesz, de ahhoz, hogy valóban minden idők legjobbjai közé emelkedjen, világbajnoki címet kell szereznie" - nyilatkozta Platini, aki játékosként harmadik és negyedik is volt vb-n a francia válogatottal, győzelmet azonban sohasem ünnepelhetett. Erre a szavazatok 47,88 százalékát beszerző, alig huszonnégy éves csillagnak azonban még meg lehet az esélye, feltéve, hogy rendeződnek nemzeti válogatottjának örök edzőproblémái.

Messi egyébként elmondta, hogy rendkívül büszke, hogy zsinórban harmadszor megkapta a díjat, és utalt arra is, hogy szeretné megosztani ezt a kitüntetést azokkal az emberekkel, akik segítik, csapattársaival - köztük külön kiemelte Xavit és edzőjét, Pepp Guardiolát, akinek egyébként is bőven van oka az ünneplésre, hiszen az év edzőjének választották (lásd keretes írásunkat).

A tavalyi díjátadón Messi zavarában kidugott nyelvvel lépett színpadra, és bár ezúttal ez elmaradt, a tőle megszokott gyermeki stílusban beszélt és viselkedett, úgy, ahogyan azt a pályán is megszokhattuk tőle. Merthogy az argentin filmbe illő élettörténete egy olyan játékossá alakította a csatárt, aki mindig gyermeki lelkesedéssel fut ki a pályára, aki nem a balhéiról és kihágásairól híres. Emiatt is érezhetjük úgy, hogy idén újra tényleg a világ legjobb játékosának kezébe került az Aranylabda. Lionel Messi kezébe, huszonnégy évesen, immár harmadszor.

Guardiola, az aranyedző

A spanyol Pepp Guardiolát (Josep Guardiola i Sala) alig negyvenévesen választották meg az év edzőjének. Az „örök elegáns"-ként elhíresült tréner már játékosként beírta magát az FC Barcelona történelmébe, az ott töltött évei alatt csapatkapitánnyá nőtte ki magát, hatszor ünnepelhetett spanyol bajnoki aranyérmet, de a Bajnokok Ligája és az UEFA KEK-serlegét is magasba emelhette. Tagja volt a Johan Cruyff-féle álomcsapatnak, amelynek szárnyalásával kezdődött a Barcelona igazi sikertörténete. Olyan játékosokkal játszott együtt, mint Luis Figo vagy Ronaldo. Később Olaszországban is kipróbálta magát, hogy aztán profijátékos-karrierjének befejezése után, 2008-ban Frank Rijkaardot váltsa a katalán csapat kispadján. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a Barca valódi hőskorszaka csak ezután kezdődött, csapatával az azóta megrendezett mindhárom bajnokságot megnyerte, kétszeres Bajnokok Ligája- és kétszeres klubvilágbajnoki győztes, de Spanyol Kupát, Spanyol Szuperkupát és UEFA Európai Szuperkupát is nyert. Az emberként is köztiszteletben álló, visszafogott, minden tekintetben elegáns edző kitüntetése - játékosáéhoz hasonlóan - nem nevezhető meglepetésnek.

Olvasson tovább: