Kereső toggle

Még nem elég gömbölyű

Magyar félsiker a szerbia kézilabda Eb-n

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A csoportmérkőzéseken mutatott teljesítményt alapul véve akár igazi bravúrra is számítani lehetett férfi kézilabda-válogatottunktól a szerbiai Európa-bajnokságon. Végül meg kellett elégednünk az eredeti célkitűzéssel, vagyis a nyolc közé jutással.

A „halálcsoportban" kiválóan teljesített Mocsai Lajos csapata: ikszeltünk az oroszokkal és a vb-bronzérmes spanyolokkal, majd gigászi küzdelemben győztük le az olimpiai, világ- és Európa-bajnok franciákat. Ez utóbbi mérkőzést még sokáig emlegetni fogják a sportág szerelemesei. „Mindig fantasztikus dolog sikert elérni. A csapatunk 150 százalékkal küzdött, igaz, sokszor volt szerencsénk is. Ezzel együtt megérdemelten nyertünk, ilyen közönség előtt könnyebb tűzbe jönni. A folytatásban ugyanilyen meccseket fogunk játszani, de nem szabad elbíznunk magunkat. A küszöb elé léptünk" - nyilatkozta teljes joggal a mérkőzés legjobbjának választott Fazekas Nándor, aki 48 százalékos hatékonysággal védte a magyar kaput.

A csapat ezzel harmadik helyen találta magát középdöntős csoportjában, a magyar szurkolók pedig megkezdték népvándorlásukat Újvidék felé. A Fazekas által emlegetett küszöböt azonban nem sikerült átlépnünk. Az egyértelműen erősebb Izland ellen, és a verhető, de nagyszerű napot kifogó szlovénokkal szemben sem sikerült a bravúr. Talán más lett volna a helyzet, ha a három megerőltető csoportmeccs nem vesz ki ennyit Ilyésékből, vagy ha Iváncsik Tamás nem sérül le, vagy Zubai Szabolcs nem izomszakadással játszik az oroszok elleni találkozótól fogva. A horvátok elleni utolsó középdöntőbeli mérkőzésen a 14 gólig jutó Császár Gábor és az időszakonként a franciák elleni formáját idéző Fazekas csaknem megnyerte a mérkőzést. A társak azonban nem zárkóztak fel hozzájuk, ráadásul az utolsó másodpercekben Mocsai kapitány is végzetes hibát vétett: éppen akkor kért időt, amikor gólt szereztünk, ami a győzelmet és az ötödik hely valamelyikét jelentette volna, ha megadják. Így 24:24 lett a vége, és be kellett érnünk a nyolcadik hellyel. Ez ugyan az eredeti célkitűzésnek, vagyis a nyolc közé jutásnak megfelel, de az evés közben megjött étvágy kielégítetlenül maradt. Az elődöntőben egyébként a szerbek és a horvátok, valamint a spanyolok és a dánok küzdenek meg egymással.

A magyar válogatott következő megmérettetése az áprilisi olimpiai kvalifikáció lesz, a cél pedig természetesen: London.

Vízilabda: Eddig 100% siker

A magyar férfi vízilabda-válogatott csoportelsőként, százszázalékos teljesítménnyel jutott be a hollandiai Európa-bajnokság elődöntőjébe, ahol Montenegró legjobbjaival találkozunk. A magyar válogatott mind az öt mérkőzését jó játékkal megnyerve jutott túl a csoportküzdelmeken, az alapszakasz legerősebb ellenfelei közül sem a világbajnok olaszok, sem a görögök nem tudták igazán nehéz próba elé állítani a társaságot. „A csoportmeccseken nagyon nyugodtan, tényleg végig jól pólóztunk, eddig kivétel nélkül mindenki hozta az elvárhatót. Nagyjából összeállt a csapat, Kásás Tamás visszatérése is igen jót tett a csapatszellemnek, olykor már a medencebeli összekacsintások is mutatták, hogy minden rendben a vízben is. A fő cél persze a londoni olimpia, ám ehhez ez az Európa-bajnokság is jelentős állomás, fontos teszt, s azt mondhatom, ebben a válogatottban rengeteg érték és erő van, bármi lehet a vége" - nyilatkozta az MTI-nek Beck György csapatvezető, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke.

Bejutott az elődöntőbe a női vízilabda-válogatott is, amely lapzártánk után a görögökkel küzd meg a döntőért. A legjobb öt közé kerüléssel azonban a csapat már biztosította helyét az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán.

Olvasson tovább: