Kereső toggle

Halálos kór támadta meg a sportot

Évente 140 milliárd dollár forgalmat generál a „bunda”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A  fogadási csalások veszélyesebbek a doppingnál is” – idézték Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének szavait azon a nemzetközi konferencián, melyet az MTV székházában rendezett a Magyar Sportújságírók Szövetsége. Mint elhangzott: évente a világ fogadási piacán 350 milliárd dollár cserél tulajdonost – ebbl 140 milliárd az illegális piacon.

„A szépség vagy te, Sport!
a testeket te formálod nemessé,
elűzöl romboló vad szenvedélyeket,
acéllá edzel lankadatlanul.”

„Isten ajándéka a sport!”

(Részletek a 1912-ben Stockholmban „művészet” kategóriában olimpiát nyert Pierre de Coubertin Óda a sporthoz című verséből.)

Száz év egyébként is hosszú idő, de a sport mezsgyéjén a végtelenhez mérhető az egy évszázad alatt bekövetkezett változás. Érzékeltetésként: az első játékokon (1896. Athén) 12 ország 241 versenyzője vett részt, míg 2008-ban (Peking) már 205 ország több mint 10 ezer sportolója (a kvalifikációs versenyeken indulókat nem számítva). A hosszú úton sok hatás, sok változás érte a sportot, a kultúra részeként külön iparággá vált. Nemcsak az iránta való érdeklődés nőtt meg jelentősen, hanem – a televízió segítségével – a sportesemények nézettsége is. A reklámok által dollármilliárdok landoltak a sport megtölthetetlen erszényében, a pénz illatára pedig megjelentek a bűnözés keselyűi is. Vannak, akik azt használják ki, hogy a győzelemre, sikerre éhes versenyzők az egyre „hatékonyabbá” fejlesztett doppingszerekhez nyúlnak, mások pedig egyenesen a játékok kimenetelét vagy részeredményeit igyekeznek sportfogadásaiknak megfelelően befolyásolni. Ez utóbbiak, a „bundázók”, a bezsebelt összeghez képest aprópénzzel vesztegetnek meg főként nem jól megfizetett sportolókat, játékvezetőket. Magyarországon a júniusban kipattant bundabotránynak jelenleg nyolc gyanúsítottja van, de ez vélhetően csak a jéghegy csúcsa. Évente a világ fogadási piacán 350 milliárd dollár cserél tulajdonost, és ebből – szorítsuk meg székünk karfáját – 140 milliárd az illegális piacon.
„Citius, altius, fortius” (gyorsabban, magasabbra, erősebben); a makulátlan tiszta eszme fertőződött meg, és „fennáll a veszély – mondta Jacques Rogge, a NOB elnöke –, hogy hitelét vesztheti a sport, mert egyszer csak nem hisszük, amit látunk”.
Az összefogás szándéka teremtette meg azt a nemzetközi konferenciát is, melynek a Magyar Televízió székháza adott otthont. A 2011 januárjában Lausanne-ban tartott első konferencia után ez volt a második ilyen magas szintű találkozó, melynek célja a sport létét veszélyeztető fogadási csalások elleni harc, összefogás. Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke a téma legismertebb nemzetközi és magyar szaktekintélyeit hívta meg a szimpóziumra. A Finnországból érkezett Andre Noel Chader hat éve foglalkozik a problémával. Véleménye szerint a négy fontos terület kezdőbetűiből alkotott szó a gyakorlatba ültetve segíthet a csalók elleni háborúban. Úgymint Funding – finanszírozás; Information – tájékoztatás; Regulation – szabályozás; Monitoring – ellenőrzés. A területek kezdőbetűit összeolvasva: FIRM, ami szilárdságot jelent. A finn szakember elmondta, hogy a világbűnözés kereskedelmében mintegy 1000 milliárd dollár pördül meg évente, melyben a fogadási csalások mintegy 50 százalékot tesznek ki. Robbanásszerű ezen a téren a bűnözés fejlődése.
Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnöke, aki 1967 óta sportújságíró, az újságírók felelősségét, szerepét emelte ki, a leleplezést hatékony eszköznek ítéli. Válaszában Vajda György sportújságíró azt vetette fel, hogy ki védi meg őket. Hét éve foglalkozik a témával, és a fenyegetések okán gyakran alszik nyugtalanul. 
Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a sportfogadás veszélyes üzem, ezért a társadalom védelme érdekében szigorú szabályozásra van szükség. Szerinte jelenleg Magyarországon a „bunda” (értsd: fogadási csalások) még nem szerepel a büntetőjogi kategóriák között. Ugyanakkor felvetették, hogy ha az első partdobásra vagy az első sárgalapra vagy arra, hogy kilyukad-e a labda, fogadni lehet, az könnyítheti a gyorsan gazdagodni vágyók dolgát.
Antonio Costanza, az Európai Sportbiztonsági Szervezet tanácsának tagja szerint nagy teljesítményű monitoring rendszerek ügyelnek a fogadások tisztaságára, és ha például egy mérkőzés vége előtt öt perccel a hazai csapat vezet, és nagy mennyiségű fogadás érkezik a vendég győzelemre, biztos, hogy nagyon kinyitják a szemüket.
Czene Attila, a sportügyek államtitkára szerint a sportfogadási csalások alapértékeket veszélyeztetnek. Ezért a magyar EU-elnökség idején hároméves uniós sportmunkatervet dolgoztak ki a sport tisztasága védelmének érdekében (dopping, fogadási csalások). Sajnos a tagállamok között még nincs egyetértés a szabályozók tekintetében. A következő lengyel elnökség azonban megígérte, folytatja az általunk megkezdett munkát. Az is reményt keltő, hogy a nagy szövetségek (NOB, FIFA, UEFA) is bizottságokat hoznak létre e témában, hogy az életünk részét meghatározó sport megszabaduljon ettől a halálos kórtól.

Olvasson tovább: