hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fehér sport zöld füvön
125 éves a wimbledoni teniszbajnokság

2011. 07. 08.
Egy Grand Slam-torna első fordulója kicsit olyan, mint a tanévkezdet, mikor az osztálytársak megismerik az újakat, elcsodálkoznak azon, ki mennyit változott a nyáron. A 125. alkalommal megrendezett angol nyílt teniszbajnokság sem indult másképp: külön divatbemutató a női versenyzők részvételével, az új és visszatérő arcok szemrevételezése, aláírás-osztogatás és persze az örökzöld esélylatolgatás.

A wimbledoni füves pályás tenisztorna nem csupán a legrégebbi, hanem egyike a világ azon sporteseményeinek,
melyek óriási hangsúlyt fektetnek a hagyományokra.
A zöld, bársonyos gyepéről, kötelező fehér színű sportruházatáról és a hivatalos zöld-lila színeiről híres klub büszke hagyományaira, ám a modern sport igényeinek való megfeleléstől sem zárkózik el teljesen. Wimbledon a régi és az új tökéletes ötvözete. A tornát hagyományosan június második felében rendezik, és két hétig tart. A többi Grand Slam-tornától eltérően Wimbledonban a két hetet felező vasárnapon, az úgynevezett „Middle Sunday” napján, nem szerveznek meccseket.
Szintén hagyomány az angol királyi család tagjai előtti biccentés is. Ezen a szabályon 2003-ban némiképp enyhítettek. Azóta csak a királynő és férje, a walesi herceg előtt kötelező meghajolni a játékosoknak, persze abban a kivételes esetben, ha a királyi család egyáltalán megtiszteli jelenlétével a rendezvényt. És miért ne tisztelné? 2010-ben Erzsébet királynő harminchárom év kihagyás után látogatott ismét Wimbledonba. Idén az újdonsült hercegi pár, Vilmos herceg és felesége, Katalin nézte végig a királyi páholyból a centerpálya mérkőzéseit. A hercegi pár egyébként nem csak protokolláris kötelezettségeinek tett eleget a megjelenéssel, mindketten nagy teniszrajongók. A hercegnő annak idején csapatkapitánya volt középiskolája teniszcsapatának.
De térjünk vissza az esélylatolgatásra. Angliában ez is hagyomány. A fogadóirodákban ilyenkor nagy a forgalom. Idén a férfiak mezőnyében senki sem számított nagy meglepetésre. A négy „nagyágyút” – Novak Djokovicsot, Rafael Nadalt, Roger Federert, Andy Murrayt – szinte mindenki az elődöntőbe várta. Az álomdöntő azonban elmaradt. A hatszoros bajnok Roger Federer az elődöntőben vereséget szenvedett a francia Jo-Wilfried Tsongától. Novak Djokovics kissé nehezen kezdett. Jó néhány „Djoko-funt” elsápasztott, mikor a ciprusi Marcos Baghdatisz ellen egy játszmát elveszített. Idegességének fő oka talán az volt, hogy kedvencét – egy fehér pudlikutyát – kizárták a nézőtérről, hiszen a hagyományok szerint élő állat nem „szurkolhat” a gazdájának. A szerb játékos egy rossz ütés után fel is kapálta ütőjével a pálya egy részét. Később aztán egyre jobb formába került, töretlenül haladt előre. Hétfőn már a világranglista első helyét is megszerezte, pedig még javában zajlott a verseny. A döntőben a spanyol Rafael Nadallal vívtak nagy csatát. Raffa – ahogy a szurkolók becézik – visszavehette volna elsőségét, azonban rendkívül sokat hibázott, bár mindent megtett a győzelemért. Egy játszmát sikerült még elvennie Novaktól. Djoko azonban bombaformában volt, rendre hozta adogatásait, és végül 6:4, 6:1, 1:6, 6:3 arányban győzedelmeskedett. „Nehéz leírni azt, amit most érzek. Ez életem legjobb napja. Mindig arról álmodtam, hogy egyszer nyerek Wimbledonban. Úgy érzem, életem legjobb formájában teniszeztem füvön” – nyilatkozta Djokovics a mérkőzés után.
A nők mezőnyében nagy küzdelem volt, igazi meglepetések is születtek. Számunkra a legörvendetesebb, hogy Czink Melinda megverte a világranglista 10. helyén állomásozó Samantha Stosurt, és ezzel a 262.-ről a 169. helyre jött fel. Serena Williams és testvére, Venus viszonylag hamar búcsúztak.
Nézzük azonban az újdonsült wimbledoni bajnokot, aki meglepetést és új színt hozott a tenisz világába. A huszonegy esztendős Petra Kvitova, aki tavaly elődöntős volt Londonban, pályafutása első Grand Slam-tornáját nyerte. Nem is akármilyen skalpot gyűjtött be, Marija Sarapovát győzte le 6:3, 6:4 arányban. Kvitova gyorsan úrrá lett elfogódottságán, egyre szebben és keményebben játszott. A szerény hölgy kissé gyér angoltudásával kifejezetten kedves jelenség volt a sajtótájékoztatón. „Természetesen ideges voltam, de minden egyes labdára tudtam összpontosítani. Azt hiszem, életem legjobb meccsét játszottam ma” – nyilatkozta a finálé után.

Legek Wimbledonban

A legidősebb bajnok:
Martina Navratilova (cseh–amerikai hölgy) 46 éves, 261 napos (2003)
A legfiatalabb versenyző:
Jennifer Capriati (amerikai hölgy) 14 év, 90 nap (1990)
A legalacsonyabb játékos: C.G. Hoahing (brit hölgy) 144 cm
A legmagasabb játékos: Ivo Karlovic (horvát férfi) 215 cm
A leggyorsabb mért szerva sebessége:
a férfiaknál 249,5 km/h (Andy Roddick – amerikai férfi)
a nőknél 209 km/h (Venus Williams – amerikai hölgy)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!