Kereső toggle

Repkednek a milliók

Az angol futballban nyoma sincs a válságnak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A gazdasági válság ellenére több mint 225 millió eurót költöttek új játékosokra az angol első osztályú klubok, tízmilliós ajánlatot utasított vissza a PSV Dzsudzsák Balázsért, a Liverpool szurkolói pedig elégették a távozó Torres mezét. Egy kicsit megint megőrült a futballvilág a téli átigazolási szezonban.

Sokáig úgy tűnt, hűséges marad korábbi klubjához Fernando Torres, akinek megszerzését az utolsó pillanatokban mégis bejelentette a Chelsea. A kékek az 58,5 millió eurós vételárat sem sajnálták a spanyol támadóért, de nem csak a londoniak, a többi Premier League-s csapat is csak úgy szórta a pénzt az átigazolásokra. Néhány óra alatt kétszer is megdőlt az angol rekord, pedig korábban a szigetországiakra nem éppen ez volt jellemző.

Torres és a Chelsea már régóta flörtölt egymással, a játékos azonban sokáig győzködte a liverpooli szurkolókat: nem hagyja el csapatát, amelynek sokat köszönhet. Az átigazolási időszak utolsó óráiban mégis fény derült londoni szerződtetésére, ez pedig éppen elég volt a hoppon maradt liverpooli fanatikusoknak ahhoz, hogy szélsőséges módon fejezzék ki felháborodásukat. Néhányan a Torres-mez égetésétől sem riadtak vissza, és gyanítható, hogy a történet itt még nem ért véget, hiszen a hétvégén a megállapodást kötő két klub egymással találkozik a bajnokságban. Igaz, a spanyol csillag megszerzése nemcsak drága mulatság, hanem némiképp meglepő húzás is volt a Chelsea részéről, ugyanis Fernando az utóbbi időben nem igazán ontotta a gólokat. Az első huszonkét fordulóban mindössze hétszer ünnepelhetett a távozását sikeréhséggel magyarázó játékos. Torres elmondta, hogy a Chelsea-vel mindenképpen BL-t szeretne nyerni, a rosszmájúak azonban már felvetették, hogy annak idején Michael Owen is Bajnokok Ligája győzelemért igazolt a Reálba, de a következő trófeának mégis a Liverpool örülhetett. A Torresért kifizetett vételár azt is jelenti, hogy immár a spanyol játékos a világ hatodik (az aktív labdarúgókat tekintve pedig negyedik) legdrágább futballistája.

A vörösöknek minden bizonnyal nehéz lesz majd pótolnia a spanyolok világbajnok támadóját, de már megtették a kellő lépéseket, és ugyancsak csillagászati összegért megszerezték a tapasztaltnak egyáltalán nem nevezhető, ám annál tehetségesebb newcastle-i Andy Carrollt. A fiatal bosnyák sztár Edin Dzeko 37 milliós vételára már-már eltörpül a korábbi összegek mellett, igaz ez utóbbi játékosért a korábban legnagyobb költekezőnek számító Manchester City vezetői nyúltak mélyen a zsebükbe.

A többi európai topligában jóval kevesebb pénz cserélt gazdát a téli átigazolási szezonban, igaz, az olasz Internazionale azért rendesen költekezett. A csatárgondokkal küszködő bajnoki címvédő azonban nem tudott igazán nagy neveket vásárolni, ezért némileg meglepő, hogy Pazzini és Biambiany érkezésével megoldottnak tekintik a problémát. A spanyoloknál a legdrágább játékosért kiadott összeg alig 7 millió euró volt a bajnoki szünetben, nagyobb hír viszont, hogy Emmanuel  Adebayor kölcsönbe került a szintén csatárhiányban szenvedő Real Madridhoz. Ugyanakkor kérdés, miként fog kijönni egymással Mourinho, a madridiak arrogáns trénere és a balhéjairól elhíresült togói labdarúgó. A királyi gárdával egyébként hírbe hozták az azóta megsérült Szalai Ádámot is, konkrét ajánlat azonban nem érkezett érte.

Érkezett viszont Dzsudzsák Balázsért, akinek jövője egészen az utolsó pillanatokig bizonytalan maradt. Kevés olyan élcsapat maradt a kontinensen, amivel ne hozták volna hírbe a magyar válogatott ballábas játékosát, a legkomolyabb kérőnek a Juventus és a Lille tűntek. A franciák sokáig udvaroltak Dzsudzsáknak, a játékost azonban semmi esetben sem akarta elengedni Fred Rutten vezetőedző, így átigazolás helyett a szerződéshosszabbításra került rá Balázs aláírása. A kikosarazott franciák szerint a labdarúgó egyébként is túlságosan magas fizetést kért volna, igaz nem mondtak le végleg megszerzéséről, nyári távozása esetén pedig az új szerződés miatt a PSV is jól járhat.

Gera Zoltán jóval határozottabban készült távozni az angol Fulhamtől, mivel az utóbbi mérkőzéseken csak epizódszerepeket kapott. Zoli azonban végül maradt az idei szezonban halványabban teljesítő csapatánál, de Dzsudzsákéhoz hasonlóan ez a fejezet sem tűnik lezártnak. Váltott viszont a szintén sokat mellőzött Hajnal Tamás, aki a Dortmundtól a Stuttgarthoz került. Ez utóbbi gárda jelenleg közel sem olyan erős, mint a salátástálra nagy esélyekkel hajtó dortmundi együttes, ám Hajnal minden bizonnyal többször pályára léphet új csapatában. Ehhez hasonló reményekkel érkezett kölcsönbe Németh Krisztián a görög Volosz csapatához. Az elmúlt évben szinte teljesen eltűnt tehetséges magyar fiatal ugyanis tétmeccsen alig húzhatta magára kenyéradója, az Oliympiakosz mezét. Meglepő volt viszont a debreceni Laczkó Zsolt Sampdoriához szerződtetése, nagy kérdés meg tudja-e állni helyét új csapatában a szintén válogatott játékos. Rudolf Gergely már hosszú hetekkel korábban bemutatkozott a Bari csapatában és a jelek szerint jól érzi magát, ebből pedig az időközben a FIFA világranglistáján 37. helyre előrelépő magyar válogatott csak profitálhat.

 

Olvasson tovább: