Kereső toggle

Botrányhős példaképek

Zseniális sportolók magánéleti válságai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Elűzöl romboló, vad szenvedélyeket, (…) tisztesség vagy te, Sport!” – így hangzik Pierre de Coubertinnek, a huszadik századi nagy sportmozgalom atyjának egy versrészlete. Az elmúlt hétvégén kirobbant sokadik, sportolókat érintő szexbotrány éppen ezt a Coubertin (és mások) által a sport világára ráterített rózsaszín leplet rántja le. A főszerepet ezúttal Wayne Rooney-ra osztották, az igazán lényeges kérdés azonban úgy hangzik: léteznek-e egyáltalán a sportolók pályán kívüli magatartását befolyásoló erkölcsi határvonalak?

„Rooney olyan idióta, mint egy disznó! A modern futballisták magatartása szánalmas, sőt egész Angliát szégyenbe hozzák!" - állt a hét közepén az angol sajtó hasábjain. A kifakadás érthető: gyakorlatilag heti rendszerességgel derülnek ki Angliában játszó futballistákról különféle (szex)botrányos történetek.

Ezúttal Wayne Rooney került igencsak kínos helyzetbe, miután az egyik angol bulvárlap, a News of the World egyértelmű tényekre támaszkodva cikkezett Rooney házasságtöréséről. (Csak zárójelben jegyezzük meg: a News of the World az az angol hetilap, amelyről a közelmúltban kiderült, hogy titkosszolgálati eszközök, lehallgatások, fenyegetések latba vetésével írja cikkeinek sokaságát.) A tényállás elég botrányos, röviden és tömören: Wayne Rooney, az angol futball jelenleg legtöbbre taksált játékosa felesége terhességének ideje alatt tört többször házasságot egy húszéves luxusprostituálttal. Bár Rooney-t a magánéletben visszafogott fiatalemberként könyvelték el, mégsem ez az első hasonló ügye. Korábban egy 48 éves (!) asszonnyal is szexuális viszonyba keveredett. Részletezni a történetet túlságosan nem érdemes, talán elég, ha röviden idézzük a bájait kínáló fiatal hölgyet: „Nem úgy tűnt nekem, hogy Wayne-t túlságosan érdekli, mit művel a feleségével."

Az eset azonban korántsem egyedülálló, az elmúlt hónapokban több más futballsztár került a címlapokra Angliában, hasonló „problémával". Elég csak John Terryt, Peter Crouchot, Frank Lampardot, Carlos Tevezt, Cristiano Ronaldót említeni, de kevésbé híres focistákról, sportolókról szinte hetente derülnek ki kínos történetek. A helyzet persze nem csak Angliára jellemző, a szigetország elsősorban inkább erőszakos bulvársajtójával múl „alul" más országokat.

A sport nagy „fair play" szabályai nemcsak a pályán belüli viselkedést, a szorgalmat, a kitartást és a tiszta játékot deklarálják, hanem bizony a magánéletben tanúsított kifogástalan életvitelt is. A labdarúgás fair szabályait összegző etikai alapelvek például szó szerint úgy hangzanak: „A játékosoknak kötelessége a pályán kívüli magatartásával elősegíteni a labdarúgás megbecsülését." Emellett szinte felsorolhatatlan a számos más, sportmorálról rendelkező elv, hagyomány. Elég például az FTC három „E" betűjére gondolnunk (Erkölcs, Erő, Egyetértés), vagy éppen a már említett Coubertin báró gondolataira, aki úgy tartotta, hogy a fizikai felkészítést, nevelést összhangba kell hozni a keresztény szellem erejével. A korábbi évtizedek kiemelkedő sportolóinak jelentős része mint ideálkép, „erkölcsi eszmény" is megjelent a társadalomban. Így például a sokat kritizált előző rendszer propagandagépezetében, de az Amerikai Egyesült Államokban is. Ez persze érthető: nem lehet elválasztani a tehetséggel, szorgalommal szerzett euró-, font-, dollármilliókat, a pályán elért hírnevet annak a befolyásnak a felelősségétől, amelyet a sportteljesítmény, valamint a mögötte megjelenő személyiség gyakorol az emberekre. A sport és azon belül a labdarúgás jelenkori egyik nagy kérdése pontosan az, hogy felvállalják-e a modern kor sportolói ezt az erkölcsi felelősséget, vagy sem.

Rooney gyerekkori szerelme és egyben felesége, Coleen minden-esetre azonnal kitette az angol válogatott támadó szűrét, de nem zárkózott el a sportolóval való kapcsolatának helyreállításától. A Manchester United rigorózus edzője, Sir Alex Ferguson pedig - aki játékosainak sokszor még öltözködésébe és hajviseletébe is beleszól - Rooney-nak parancsba adta: költözzön az ő házába a botrány lecsendesedéséig és a feleségével való viszony rendeződéséig. A még mindig csak huszonöt éves sztárfutballista környezete tehát megfelelő érzékenységgel kezeli a helyzetet.

Most már Rooney-nak kell megtennie a megfelelő lépéseket.

 

„A sztársportolóknak óriási felelősségük van” – mondja Nagy Sándor sportpszichológus

Más sportágak kapcsán is hallani ilyen botrányokról, így például emlékezhetünk hasonló történetekre az NBA-ből, vagy éppen az amerikai futball közegéből is. Ezek a sportolók a saját sportágukban, de legtöbbször ezen felül is példaképként jelennek meg a társadalomban. ők az úgynevezett „sportemberek”, akik a következő generáció számára modellt jelentenek. Nem mindegy, hogy ezeknek a példaképeknek milyen a viselkedése, életvitele – ugyanis nemcsak a pozitívumok válnak mintává mások számára. Ahogy egy családban sem csak azt látja és érzékeli a gyerek a szülőknél, amit szavakkal értékként fejeznek ki számára, hanem azt is, hogy a beszéd és a viselkedés mennyire van párhuzamban. Ahol a kettő nem esik feltétlenül egybe, ott a modell máris torzul, nem tudja betölteni a megfelelő szerepet.
Persze azt sem árt megjegyezni, hogy a médiának is hatalmas szerepe van ezeknek a történeteknek a tálalásában. Hiszen egy ilyen botránynak hírértéke van, annak viszont, hogy mondjuk egy élsportoló a hétvégén a családjával hova utazott kirándulni, kikapcsolódni, egyáltalán nincsen. Ezzel együtt is egészen biztos azonban, hogy egy profi játékosnak tisztában kell lennie azzal, hogy óriási a felelőssége, ezért tudatosan kell viselkedniük.
A focisták ráadásul egymás számára is modellt jelentenek. Egy sztárfutballista például akár a saját csapattársai előtt is példaképként tűnik fel, akire esetleg a kevésbé meghatározó játékosok így gondolnak: úgy viselkedek, ahogyan ő teszi, mert attól lehetek sztár. Ez a tipikus hamis értékválasztás esete, és pontosan ebben lenne szerepe a sport nevelő hatásának, mert az a személyiséget alakítja, formálja. Fontos azonban megjegyezni, hogy ehhez a témakörhöz nemcsak a szexbotrányok tartoznak, hanem a bundázás, a dopping kérdése és a droghasználat is.

 

Olvasson tovább: