hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ultra gáz
Meddig mérgezik a futballhuligánok a magyar focit?

2010. 09. 24.
Megint bajban van a Fradi. Nem elég, hogy az Újpest elleni rangadó megalázó zöld-fehér vereséggel ért véget, az újabb szur­kolói rendbontások ismét nyilvánvalóvá tették: Magyarországon nem családi program a futballmeccs. A magyar bajnokság ötödik fordulójában újabb fejezettel gazdagodott a honi futballhuliganizmus egyébként is vastag krónikáskönyve.

Az Újpest–Fradi-találkozó előtt számítani lehetett arra, hogy a két patinás együttes találkozója ezúttal sem kizárólag a labdarúgásról szól majd, ezért a Magyar Labdarúgó Szövetség és az újpesti rendezők – mint általában – külön készültek a mérkőzésre. Mégis hamar kiderült, az előkészületek nem voltak hiánytalanok. Pedig a találkozó szépen indult, a megalapításuk 125. évfordulóját ünneplő hazaiak miatt néhány percre aranyba öltözött a stadion újpesti oldala. Aztán a 28. percben megszerezték a vezetést a lilák, és sűrű tejfehér köd borult a pályára, hála a hazai drukkereknek, akik pirotechnikai eszközökkel ünnepelték a találatot. Többperces szünet után indulhatott újra útjára a labda. Nem sokkal ezután a szabálytalankodó Marek Heinzt kiállította a játékvezető, így tíz emberre csökkent a Fradi létszáma, amit hamar újabb góllal büntetett az Újpest. A szünetben már sejteni lehetett: a szokottnál is nehezebb lesz kordában tartani az indulatokat, és a helyzetet csak fokozta, hogy az őrült berohanásairól világhírűvé vált Jimmy Jump a pályára szaladt, hogy aztán kivezetése után újra a füst vegye át a hatalmat a játéktér felett. Ekkor már a csapatoknak is vissza kellett vonulniuk az öltözőkbe egy időre.
Az ötödik gól után végképp elszabadultak az indulatok, és a vendégszektor szurkolói bedöntötték a kerítést, majd letépték és összetördelve a pályára dobálták a lila székeket. Amíg a rohamrendőrök felsorakoztak előttük, Solymosi bíró – ezúttal tíz percre – ismét félbeszakította a játékot. A folytatás után a mérkőzés hatgólos újpesti győzelemmel ért véget.
Körülbelül ennyit láthatott az a kilencezer ember, aki szeptember 11-én az Újpest–Ferencváros-mérkőzést választotta szombat esti szórakozásnak, újabb esélyt adva ezzel a magyar labdarúgásnak. A történet azonban itt még nem ér véget. Az már a meccs közben biztossá vált, hogy a vendégszurkolók több millió forintos kárt okoztak a Megyeri úti létesítményben. A ferencvárosi szurkolók szerint azonban az egyik hazai rendező slaggal locsolva provokálta őket, mielőtt „átrendezték” volna szektorukat. A fra­disták közül egyébként a mérkőzés után több mint ötszázan az Üllői útra mentek, hogy számon kérjék a vereséget a játékosoktól és Prukner László vezetőedzőtől. Ezután a Ferencváros vezetősége bejelentette: bírói műhibára hivatkozva megóvja a mérkőzést, mivel a játékvezetőnek (az elsősorban hazai) rendbontások miatt véget kellett volna vetnie a találkozónak. Az újpesti vezetőség a felvetést nevetségesnek nevezte.
A Magyar Labdarúgó Szövetség több lépésre is elszánta magát a történtek miatt. A legnagyobb hangsúly a szurkolói anonimitás megszüntetésére és az arcfigyelő kamerarendszer bevezetésére került. Javaslat született az úgynevezett kiemelt kockázatú hazai rendezésű labdarúgó-mérkőzések nagyobb rendőrségi biztosítására is. Az MLSZ szerint a büntetéskiszabásnál egy rövidebb, de letöltendő börtönbüntetés elrettentőbb lenne, mint az elhúzódó előzetesek, habár a kérdés nem a szövetség hatáskörébe tartozik. „Nyilvánvaló, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség nem alkothat jogszabályt, de a Belügyminisztériummal való egyezkedés már megkezdődött az új szabályok és a régiek alkalmazásával kapcsolatban – nyilatkozta lapunknak Pajor-Gyulai László, az MLSZ kommunikációs vezetője. – Ahhoz, hogy ezt a van­­­da­lizmust teljesen kiszorítsuk a stadionokból, a legfontosabb a szurkolói kártya bevezetése, aminek a segítségével tudhatjuk, hogy melyik széken ki ül. Az ezt kiegészítő térfigyelő  rendszerhez és a szigorúbb beléptetéshez nagyfokú létesítményfejlesztésekre is szükség lesz” – tette hozzá.
A héten ülésezett az MLSZ fegyelmi bizottsága, és úgy döntött: a Megyeri úti rendbontások miatt két zártkapus meccsel bünteti az újpestieket, és további 1-1 millió forinttal mindkét csapatot, mivel a kihelyezett ellenőr jelentése 36 különböző szurkolói rendbontást tartalmazott. Az Újpest azonnal jelezte, fellebbez a döntés ellen. A lila-fehérek álláspontja szerint ők mindent megtettek annak érdekében, hogy a mérkőzésen minden rendben legyen, és az, hogy az ellenőrzés ellenére többeknek sikerült bejuttatniuk pirotechnikai eszközöket, bármelyik országban megtörténhet. A rendezői locsolás az újpestiek szerint tűzoltó által, vagyon- és életvédelmi okokból történt, miután a vendégszurkolók gyújtogatni kezdtek. Azt a vádat is tagadták, miszerint egy olyan ferencvárosi szurkolónak adtak el ötszáz belépőt, akik ellen büntetőeljárás folyik. A lilák beadványa arra is kitér, hogy a találkozó alatt senki személyi biztonsága nem forgott veszélyben, ezért a kisgyermekes családok is élvezhették a mérkőzést.
A másik oldal elismeri ugyan a fegyelmi cselekményt, mégis a kelleténél talán kevesebbet foglalkozik azzal. A zöld-fehéreknél egyelőre még más a téma, a 100% Fradi című sportmagazin például a 2001. szeptember 11-ei terrortámadáshoz hasonlítja saját tragédiáját. Mivel a Ferencváros Szurkolók Szövetsége az állandó fenyegetések miatt feloszlott, a szurkolói képviselők közül senkit sem sikerült megszólaltatnunk.
A 6–0-ás vereséget követően a zöld-fehérek a következő fordulóban a Siófoktól is kikaptak hazai pályán. Bár a klub hosszú évek óta csupán árnyéka önmagának, a Fradi még ma is a legmeghatározóbb fogalom a magyar labdarúgásban. Ám ha a huszonnyolcszoros magyar bajnok nem tesz valamit a futballhuliganizmus ellen, a nézőket és szponzorokat is elriasztó ultrák maguk alá temethetik szeretett klubjukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!