hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A focira még várni kell
Az emelkedő tétek a hangulatot is fokozzák majd Dél-Afrikában

2010. 06. 18.
Ha igazán látványos játékot még nem is, érdekes jeleneteket már annál inkább láthattunk a 2010-es dél-afrikai világbajnokság első napjaiban. A tornák történetében mindeddig egyedülálló helyszín biztonsági és egészségügyi állapota a várakozásoknak megfelelően nem könnyítette meg a szurkolók és játékosok dolgát, ráadásul az afrikai kontinens déli csücskének téli időjárása miatt a hőmérő higanyszála gyakran süllyed 0 Celsius-fok alá. Mindez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy június 11-én a világ legnagyobb futballünnepén visszavonhatatlanul útjára indult a labda. Immár 19. alkalommal a történelemben.

A helyiek közül sokan talán csak a megnyitás pillanatában hitték el, hogy valóban Afrika rendezheti a világbajnokságot. Történelmi pillanat volt ez Dél-Afrika, de az egész fekete kontinens számára, hiszen alig több mint másfél évtizeddel az apartheid rendszer megbuktatása után, az egész világ szeme Afrikára fókuszál egy hónapig. Az országban félistenként tisztelt Nelson Mandela exelnök sajnálatos okok miatt kihagyni kényszerült a péntek esti ceremóniát, ugyanis az azt megelőző napon tizenhárom éves dédunokája autóbalesetben életét vesztette, mikor a csütörtöki nyitókoncert után az őt hazafelé szállító személygépkocsi szalagkorlátnak ütközött. Mandela ennek ellenére az internet segítségével köszöntötte a népet, szavait pedig óriási üdvrivalgás fogadta.

A megnyitón szinte minden a tervek szerint zajlott, ám a környéken kialakult dugók miatt többen a stadionon kívül rekedtek. A közlekedési problémák sokszor még  a meccsekről tudósító újságíróknak is  feladták a leckét, akik közül többeket ráadásul ki is raboltak. A világbajnokság biztonsági kérdéseiért felelős Franz Beckenbauer szerint erre azért kerülhetett sor, mert a zsurnaliszták túl sok mindent cipelnek magukkal. „Nem kéne minden felszereléssel együtt rohangálni Sowetóban. Ha az ember tudja, hogyan kell viselkedni, - és ez minden országban így van -, akkor a veszélye annak, hogy valami történik, tulajdonképpen minimális. Ha az ember csoportosan közlekedik, semmi sem történhet" - fogalmazott a Császár, bár kijelentését árnyalja, hogy ő maga különleges bánásmódot élvez: testőre van, rendőrautó szállítja sofőrrel, valamint egy helikopter is a rendelkezésére áll. Érdekes kontrasztot jelentett az is, hogy amíg a németek 4-0-ra verték Ausztráliát Durbanban, a stadionon kívül a vébé alkalmazottjai tüntettek, mert állítólag nem fizették ki a teljes bérüket. A rendőrség könnygázzal és fénygránátokkal oszlatta szét a félezres tömeget. A szervezők azonban látszólag mindent megtesznek a biztonsági helyzet javítása és a legkülönlegesebb igények kielégítése érdekében.

Tapogatódzó csapatok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!