Kereső toggle

A focira még várni kell

Az emelkedő tétek a hangulatot is fokozzák majd Dél-Afrikában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha igazán látványos játékot még nem is, érdekes jeleneteket már annál inkább láthattunk a 2010-es dél-afrikai világbajnokság első napjaiban. A tornák történetében mindeddig egyedülálló helyszín biztonsági és egészségügyi állapota a várakozásoknak megfelelően nem könnyítette meg a szurkolók és játékosok dolgát, ráadásul az afrikai kontinens déli csücskének téli időjárása miatt a hőmérő higanyszála gyakran süllyed 0 Celsius-fok alá. Mindez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy június 11-én a világ legnagyobb futballünnepén visszavonhatatlanul útjára indult a labda. Immár 19. alkalommal a történelemben.

A helyiek közül sokan talán csak a megnyitás pillanatában hitték el, hogy valóban Afrika rendezheti a világbajnokságot. Történelmi pillanat volt ez Dél-Afrika, de az egész fekete kontinens számára, hiszen alig több mint másfél évtizeddel az apartheid rendszer megbuktatása után, az egész világ szeme Afrikára fókuszál egy hónapig. Az országban félistenként tisztelt Nelson Mandela exelnök sajnálatos okok miatt kihagyni kényszerült a péntek esti ceremóniát, ugyanis az azt megelőző napon tizenhárom éves dédunokája autóbalesetben életét vesztette, mikor a csütörtöki nyitókoncert után az őt hazafelé szállító személygépkocsi szalagkorlátnak ütközött. Mandela ennek ellenére az internet segítségével köszöntötte a népet, szavait pedig óriási üdvrivalgás fogadta.

A megnyitón szinte minden a tervek szerint zajlott, ám a környéken kialakult dugók miatt többen a stadionon kívül rekedtek. A közlekedési problémák sokszor még  a meccsekről tudósító újságíróknak is  feladták a leckét, akik közül többeket ráadásul ki is raboltak. A világbajnokság biztonsági kérdéseiért felelős Franz Beckenbauer szerint erre azért kerülhetett sor, mert a zsurnaliszták túl sok mindent cipelnek magukkal. „Nem kéne minden felszereléssel együtt rohangálni Sowetóban. Ha az ember tudja, hogyan kell viselkedni, - és ez minden országban így van -, akkor a veszélye annak, hogy valami történik, tulajdonképpen minimális. Ha az ember csoportosan közlekedik, semmi sem történhet" - fogalmazott a Császár, bár kijelentését árnyalja, hogy ő maga különleges bánásmódot élvez: testőre van, rendőrautó szállítja sofőrrel, valamint egy helikopter is a rendelkezésére áll. Érdekes kontrasztot jelentett az is, hogy amíg a németek 4-0-ra verték Ausztráliát Durbanban, a stadionon kívül a vébé alkalmazottjai tüntettek, mert állítólag nem fizették ki a teljes bérüket. A rendőrség könnygázzal és fénygránátokkal oszlatta szét a félezres tömeget. A szervezők azonban látszólag mindent megtesznek a biztonsági helyzet javítása és a legkülönlegesebb igények kielégítése érdekében.

Tapogatódzó csapatok

A végső győzelemre is esélyesnek tartott csapatok közül többen is látszólag nehezen lendültek játékba az első mérkőzéseken, de született néhány nem várt eredmény és kissé komikus potyagól is. Persze mindezek mellett az eddig látottak alapján alighanem korai lenne még komoly szakmai kérdések boncolgatásába kezdeni.

„Ennyi idő után nem lehet még messzemenő következtetéseket levonni - osztotta véleményünket Mészöly Kálmán. - Annak idején játékosként és edzőként is vettem részt világbajnokságon, és jól tudom, hogy ezekben a napokban még csak tapogatódznak a csapatok. Jó még a döntetlen is, csak ne kapjunk ki, és majd később kialakul a továbbjutás sorsa: nagyon sokan így futnak ki a pályára. Többen mondták az első meccsek után, hogy a németek fantasztikusan kezdtek; a hollandokat nem tudja majd senki megverni; vagy hogy a franciákon látszott, majd magukra fognak találni, de én nem mernék ilyen fogadkozásokba bocsátkozni. Egyébként a magam részéről a brazilokért és a spanyolokért szorítok. De egy biztos, egy nagyszerű világbajnokságot fogunk látni" - bizakodott a szakértő.

Ahhoz, hogy valóban nagyszerű legyen a futballünnep, ezért elsősorban a játékosok tehetnek meg mindent. Az mindenesetre már az első mérkőzésen biztossá vált, hogy az afrikai kultúra rányomja majd bélyegét a torna összes találkozójára. A vuvuzelának nevezett helyi trombitaféle zulu nyelven 'zajt csapni' jelentést hordoz, és hangereje valóban elérheti akár a 130 decibelt is, így a játékosok olyan érzéssel robotolhatják végig a kilencven percet, mintha egy hatalmas darázsfészekben lennének.  Ha ők kollektíven még nem is, a tévét-társaságok már jelezték, betiltanák a hangszer használatát.

Erős fekete

Már az első nap is szolgált meglepetéssel, hiszen a hazai csapat nem várt lendülettel és magas színvonalúnak nevezhető játékkal ajándékozta meg a közönséget, így hamar biztossá vált: az afrikai csapatokkal bizony számolni kell majd a 19. világbajnokságon. Dél-Afrika roppant szimpatikus csapat benyomását keltve osztozott a pontokon Mexikóval, ám szomorú, hogy a 95 ezer ember befogadására képes ultramodern Soccer City stadion lelátóit ennek ellenére sem sikerült megtölteni a nyitómérkőzésen. Nemcsak az igazoltan távol maradt Nelson Mandela széke maradt üresen.

Az igazi futballnagyhatalmak közül a franciák és az olaszok is csak szenvedtek, a németek viszont a vártnál jóval könnyebben gázoltak át Ausztrálián: a 4-0-s német győzelemmel zárult találkozó a világbajnokság eddigi legjobb mérkőzése volt. Ugyanebben a csoportban Ghána könnyedén lépett túl Szerbián, jelezve, hogy három mérkőzésnél többet szeretne játszani az egyik legjobb afrikai csapat. Argentína az unalmas 90 perc után kötelező, de mindössze egygólos győzelmet aratott, a szintén nagy esélyes angol válogatott pedig lendületes meccsen egy hatalmas potyagól miatt csupán döntetlent játszott az Amerikai Egyesült Államok nemzeti tizenegyével. A lapos lövésnek alaposan mellényúló Green kapust az a tény sem mentheti fel felelőssége alól, hogy a világbajnokság hivatalos labdáját, a Jabulanit egyre több kritika éri (lásd Király Gáborral készült interjúnkat a 31. oldalon). A kissé, talán fáradtnak tűnő angolok minden bizonnyal az egész mezőny leginkább terhelt futballistái, hiszen a nemrég véget ért szezon alatt a Premier League-ben szereplő játékosok közül többen ötvennél is többször futottak ki a gyepre, ez pedig a későbbiek során előnyt, de inkább hátrányt is jelenthet. Az angol első osztály delegálta egyébként a legtöbb játékost az idei világbajnokságra.

Ennél több kell

Az ötszörös világbajnok brazilok a legutóbb 1966-ban vb-résztvevő Észak-Korea ellen minden előzetes várakozásnak megfelelően begyűjtötték ugyan a három pontot, de remélhetőleg kreatívabb játékkal is előrukkolnak majd a későbbiek során. A két csapat között egyébként meglepően sok, több mint száz pozíció a különbség a FIFA világranglistáján! A csoport másik meccse végre egy igazán kiélezett és magas színvonalú csatát ígért, a valóság mégis csalódást okozott. Portugália és Elefántcsontpart egyaránt a világbajnokság meglepetéscsapata lehet, ám több mint valószínű, hogy egyikük három mérkőzés után kényszerbúcsút vehet majd Dél-Afrikától. A két fél mégsem ennek megfelelő lelkesedéssel ugrott egymásnak, halvány produkciójuk ideje alatt a kapukat akár le is szerelhették volna a pályamunkások. Így az egyik legkiélezettebb csoport továbbjutóinak nevét korai lenne még érctáblára vésni.

Új-Zéland és Szlovákia is megszerezhette volna első sikerét a vébék történetében az F csoportban. A sokáig vezető szlovákok elől azonban az utolsó másodpercek egyenlítő találatával elhalászta a három pontot az ellenfél. A mérkőzés után Vladimír Weiss szlovák szövetségi kapitány kissé meglepő módon sporttragédiának nevezte a született eredményt, majd hozzátette, ezzel alighanem a továbbjutásról is lemondhatnak. Ez már csak azért is érdekes, mert az abszolút újonc szlovákok kijutása már önmagában óriási előrelépésnek tűnik.

Annak ellenére, hogy az első játéknapokon jobbára csikorogtak még a fogaskerekek, a hangulatra nem lehetett panasz. A vártnál talán kissé unalmasabb nyitómeccsek után a hét második felében már a csoportok következő fordulóinak mérkőzéseit játsszák remélhetőleg a nagyobb tét bátrabb játékra ösztönzi majd a csapatokat.

Hangulatjelentés Angliából

Az Egyesült Királyságban a világbajnokság iránti lelkesedés határtalan, az autók az angol Szent György zászlók sokaságától díszesek és még a Downing street 10 fölötti brit zászlót – Union Jack – is lecserélték az angol zászlóra a világbajnokság idejére. Rossz nyelvek szerint a zászló nem sokáig lesz fenn, mert az angol csapatnak hamar haza kell utazni. A tipikus angol szurkoló azonban úgy tartja, hogy csapata bármit képes elérni. Csak ne a németekkel vagy a portugálokkal kelljen játszani az egyenes kiesési ágban és ne kelljen tizenegyeseket rúgni... Az Egyesült Államok elleni döntetlen meglepte a péntek este pubokba hömpölygô szurkolókat, akik elôzetesen arra számítottak, hogy a royalisták könnyedén verik majd a szakadárokat. A szurkolók bizalma a csapat iránt még a Green-fiaskó után is töretlen. Egyesek szerint a meccset közvetítô tévékommentátornak le kellene szállni a realitásiok talajára, a csapat ugyanis nem olyan jó, mint ahogy az a közvetítésbôl esetleg kitűnik. A szurkolók leginkább azt nehezményezik, hogy míg a Premier League-ben a csapatok az utolsó percig hajtanak, a válogatottban egy gól után leül a játék.

Olvasson tovább: