hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Finisben az európai labdarúgó topligák
Tétre, helyre, befutóra

2010. 05. 01.
Az utolsó fordulókra maradt a négy európai topliga bajnokavatása. Angliában, Olasz-országban, Németországban és a spanyoloknál is végletekig kiélezett a harc a bajnoki címért.

A szigetországban két fordulóval a vége előtt egy pont a Chelsea előnye, mely a Stoke City csapatán gázolt át legutóbb. Lampardék hetet vágtak otthon, ami biztató jel a következő forduló előtt, amikor is Liverpoolba látogatnak a kékek. A második helyen álló Manchester United utolsó két köre valamivel egyszerűbbnek tűnik, hiszen idegenben a Sunderland, majd otthon a Stoke City következik.
A vörös ördögök szurkolóinak egyik szeme sírhat, másik nevethet, mert bár úgy tűnik, hogy Wayne Rooney szezonja lágyéksérülés miatt véget ért, azonban a huszonnégy éves klasszis negyedjére is elnyerte az Év játékosa díjat Angliában. Biztos harmadiknak tűnik az Arsenal, azonban a BL-t érő negyedik helyért is hatalmas harc várható a Tottenham, Aston Villa, Manchester City, Liverpool kvartettől.
A kiesők köre is nagyjából biztos, bár a csődbe ment Portsmouth-nál valószínűleg ez a legkisebb gond. A Burnley is biztosan a második osztályban folytatja, míg a Hull Citynek már csak matematikai esélye van a bentmaradásra. Két jó hír is érkezett a szigetországból a magyarok számára. A Manchester City kapuját az idény végéig kölcsönvett Fülöp Márton fogja védeni a következő meccseken, valamint a Daily Mail összeállítása szerint Gera Zoltán a 33. legjobb játékos volt az idei szezonban, olyan sztárokat megelőzve, mint Steven Gerrard vagy John Terry. Ez azt is jelenti, hogy ha a legjobbakból állítanának össze csapatokat, a magyar középpályás beférne a harmadik legjobb alakulatba – mégpedig a világ egyik legerősebb bajnokságában.
Olaszországban három fordulóval a vége előtt gyakorlatilag eldőlt, hogy az Inter és a Roma küzdhet a bajnoki címért. Bár Mourinhóék háza táján szinte mindennaposak a botrányok – legutóbb Balotellit szidalmazta a tréner –, a portugál rendkívül erős csapatot épített, hiszen a BL-ben és a bajnokságban is esélyesek a győzelemre. Tottiék a hétvégén kikaptak a Sampdoriától, így abban bízhatnak, hogy a következő fordulóban a Lazio ponto(ka)t tud rabolni az Intertől. Bár egy ideig úgy tűnt, hogy a Milan is beleszólhat a bajnoki cím sorsába, Beckhamék a legutóbbi hét meccsükből mindössze egyet nyertek meg, és még össze kell csapniuk a Fiorentinával és a Juventusszal is.
A negyedik helyen álló Sampdoria egyébként élénken érdeklődik az AEK-nál kölcsönben játszó Németh Krisztián iránt – értesültek olasz lapok. Bár a magyar támadó kölcsönszerződését a görög klub is szeretné meghosszabbítani, úgy tűnik, hogy többrésztvevős is lehet a tárgyalás. Majdnem biztos az is, hogy az Atalanta, a Siena és a Livorno búcsúzik idén az olasz első osztálytól, bár három forduló alatt még sok minden megfordulhat.
Döntetlenre áll a német bajnokság. A Bayern München jobb gólkülönbséggel vezet csak a Schalke előtt, azonban az utolsó két fordulóban jóval könnyebb dolga lesz ellenfelénél, hiszen a 16. helyen álló Bochumot fogadják, majd a szinte biztos kieső Herthához utaznak.
A bőrnadrágosok akár még duplázhatnak is, hiszen a Lyon kiütésével a Bajnokok Ligája madridi döntőjébe is megváltották a jegyüket. Mindenesetre a Schalkénél sem rövid távra terveznek, ugyanis leigazolták a Real Madrid mellőzött védőjét, a válogatott Cristoph Metzeldert. A bronzéremért is hatalmas a versenyfutás, a Werder és a Leverkusen 57-57 ponttal állnak, de még odaérhet a Dortmund és a Stuttgart is. Közben a Real Madridtól kölcsönvett Szalai Ádámról is cikkeztek a helyi sajtóban, egyes vélemények szerint a Mainznak meg kellene vennie a magyar csatárt a királyi gárdától, hogy jobban hasznára lehessen a csapatnak. Bár Hajnal Tamás a Dortmunddal még érmet is szerezhet, nem minden magyar örül most Németországban. Dárdai Páléknak ugyanis már csak matematikai esélyük maradt a bentmaradásra, azonban jelenlegi formájukat tekintve ez a csoda kategóriájába tartozna.
Rég nem látott izgalmak kísérik a spanyol bajnokság mindennapjait is, hiszen a két ősi rivális verseng a bajnoki címért. A Barcelona a sereghajtóval szenvedett egy sort legutóbb, végül Ibrahimovicék 3–1-re nyertek. A Real is megizzadt, hiszen a Zaragoza tíz emberrel is egyenlíteni tudott, azonban a másfél hónapos kihagyás után csereként beállt Kaká eldöntötte a három pont sorsát. A meglepetésre mindig képes kisebb spanyol csapatok miatt nehéz eldönteni, hogy kinek lesz egyszerűbb a hátralevő négy forduló, de míg a Sevilla mellett a Barcelona két kiesőjelölttel is találkozik, addig a fővárosiaknak még meg kell mérkőzniük a 4. Mallorcával és a 8. helyen tanyázó Bilbaóval is. Közben a sajtó is talált magának pletykákat Spanyolországból, legutóbb a hétvégén megsérült Raúlnak a New York-ba szerződéséről cikkeztek (aki így nem ölthetné magára többször a blancók mezét), majd arról, hogy Benzemát most már a Manchester United mellett a Liverpool is szerződtetné, ráadásul Van der Vaarttal együtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!