Kereső toggle

Egyre közelebb Afrikához

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Világ futballistái, egyesüljetek!” – adhatnánk ki az ukázt hetven nappal a tizenkilencedik labdarúgóvilágbajnokság rajtja előtt. Bár  a dél-afrikai grandiózus világeseményre való felkészülés hajrájához érkezve már minden futballista a „fekete kontinens” felé tekintget, a játékosok zömének azért még bőven akad tennivalója – távol Afrikától: Európában.

„Eszem ágában sincsen odamenni!!” – ezzel az érdekes véleménnyel alapozta meg az év elején a Dél-Afrikában, június 11-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság hangulatát Uli Hoeness, német futball-legenda. A Bayern München klubelnöke szerint a nemzetközi labdarúgó szövetség (FIFA) illetékesei óriási hibát követtek el a foci-vb helyszínének kiválasztásakor. „Nem lehet egy olyan országra bízni egy ilyen esemény megrendezését, amely nem tudja garantálni a sportolók és a nézők biztonságát. Komoly hibát követtek el, de most már ők is tudják: nagyot tévedtek!” A „hoenessi” riposzt első hallásra kissé túlzónak tűnhet ugyan, a legfejlettebb afrikai állam helyzetét vizsgálva azonban több probléma is felmerült az utóbbi hónapokban. A legnagyobb viharfelhők éppen az elmúlt napokban oszlottak el Dél-Afrika fölül, miután az illetékesek pontot tettek a késlekedő építkezéseket övező vitasorozatra. „Az utolsó bejárás is megtörtént, és most már kijelenthetjük: teljesítettük, amit ígértünk, tíz világszínvonalú stadiont építettünk” – szögezte le az afrikai szervezőbizottság vezetője hétfőn. Az arénák elkészítésének éppen ideje volt, lévén, hogy már hónapokkal ezelőtt elkelt a jegyek majd kétharmada. A szurkolók így megnyugodhattak, hogy nem a szomszédos emeletes ház tetejéről kell nézniük a meccseket. Velük ellentétben azonban a futballisták nem érezhetik „páholyban” magukat, a lakóhelyükül megálmodott „Soccer City” ugyanis még csak félkész állapotban van. A hőmérséklettel vélhetően nem lesz problémájuk a kissé elkényeztetett európai focisztároknak, ám tekintve, hogy a világ legmérgesebb pókjai és kígyói éppen Dél-Afrikában vannak, gyanítható, hogy nem szívesen aludna a bozótosban mondjuk Fabio Capello, az angolok úrias szövetségi kapitánya. Ennél nagyobb veszélyt jelent, hogy a rendkívül kusza, átláthatatlan afrikai politikai helyzet bizonytalanná teszi a biztonsági intézkedések hatékonyságát. Emlékezve a togói válogatott elleni merényletre, vagy például a 2008-as dél-afrikai zavargásokra (pont beutazókat támadtak meg), máris kissé komolyabban kell kezelnünk Uli Hoeness úr fenti szavait.

Csoportbeosztás:

A: Dél-Afrika, Franciaország, Uruguay, Mexikó
B: Argentína, Nigéria, Dél-Korea, Görögország
C: Anglia, USA, Algéria, Szlovénia
D: Németország, Ausztrália, Szerbia, Ghána
E: Hollandia, Dánia, Japán, Kamerun
F: Olaszország, Paraguay, Új-Zéland, Szlovákia
G: Brazília, Észak-Korea, Elefántcsontpart, Portugália
H: Spanyolország, Svájc, Honduras, Chile

A biztonságon túl az is fontos lenne, hogy az odaérkező szurkolók megfelelő tisztességgel és lelkiismerettel kezeljék a rendező ország belső állapotait. Dél-Afrikában ugyanis a lakosság húsz százaléka (óriási szám, mintegy ötmillió ember!) fertőzött HIV-vírussal, a szegénység miatt rengetegen keresik kenyerüket fiatal lányok futtatásával, valamint az utcai bűnözésre is oda kell figyelni. Nincsen hát szüksége nagyképű, sörhasú, erkölcstelen európai „álszurkolókra” sem Dél-Afrikának, sem pedig a labdarúgásnak.
Rohamosan közeledve június 11-e felé, a világ labdarúgóinak prominens „képviselői” is egyre inkább a négyévenként megrendezendő világbajnokság felé kacsintgatnak – nem véletlenül. A világbajnokságon nyújtott teljesítmény ugyanis egy futballista egész pályafutását meghatározhatja: ki az Aranylabdát szerezheti meg ezzel (Wayne Rooney és Lionel Messi nevét hallani egyre gyakrabban a díj kapcsán), ki nagyszerű pályafutására teheti fel a koronát (a már világbajnok Thierry Henry és Gianluca Buffon is ilyen helyzetben van), ki pedig eladhatja magát egy nagy európai sztárklubnak kiemelkedő játékával. A legesélyesebb csapatok között a világbajnokságra simán kijutó és tradicionálisan jól szereplő Brazíliát, az Európa-bajnok Spanyolországot, valamint az utóbbi időszakban jó teljesítményt nyújtó Angliát emlegetik. Azonban találgatni egyelőre még felesleges! Hátravan ugyanis a nagy európai bajnokságok, valamint a nemzetközi kupasorozatok véghajrája, ami nagy mértékben befolyásolja a dél-afrikai világbajnokság kimenetelét is. Kérdés ugyanis, hogy a nagy európai menetelés mennyit vesz ki a játékosokból. Legutóbb például az ebben az idényben kimagasló futballt produkáló Wayne Rooney sérült meg a hétközi Bajnokok Ligája mérkőzésen, ennek hatására a prominens fogadóirodák máris jóval nagyobb pénzt fizetnek Anglia végső győzelmére. Rooney szereplésére azért még bőven van reális esély, és nem mellékes, hogy olyan sztárokat és csapatokat láthatunk fellépni a tornán, mint a Lionel Messi és a legendás Diego Maradona által irányított Argentína, a szintén legendás e-dzővé váló Marcello Lippi és az olasz válogatott, vagy nem mellékesen a feltörekvő afrikai futball képviselői: Samuel Etó és Didier Drogba. Nevek, arcok, akik már mind életük egyik nagy fellépésére készülnek, egyelőre még távol Afrikától, távol az álmaiktól. Izgalmas világbajnokság lesz!

Olvasson tovább: