Kereső toggle

Tiger Woods: mélyütés

Szeretők, hazugságok: magánéleti válságban a golfzseni

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Igazi csillag hullott le a példamutató úriember-sportolók egéről. A kihalófélben lévő kaszthoz tartozó Tiger Woods – a világ legjobban fizetett sportolója – a családi élete körül kirobbant botrány következtében az elegáns golfklubok zöld gyepéről hirtelen a bulvársajtó mocsarába zuhant. Woodsról ugyanis kiderült, hogy a 2004-ben kötött házassága merő képmutatás, a frigy röpke négy éve alatt Tigert hét kétes hírű hölgygyel is hírbe hozták, akik közül többen megerősítették, hogy viszonyuk volt a 33 éves profi golfozóval. Úgy tűnik, az eset a sportoló anyagi életét is megrendítheti.

A német Der Spiegel szerint az amerikaiak akkor sem háborodtak volna fel jobban, ha mondjuk Bill Clinton nyomdokait követve Barack Obamát kapja rajta valaki egy fehér gyakornoklánnyal az Ovális Irodában. Oprah Winfrey, az ESPN hírcsatorna, a Golf Channel és még vagy egy tucat televízió pedig egymást tapossa abban a versenyben, hogy ki tudja rávenni a szinte csak saját weboldalán nyilatkozó Tigert az első nyilvános interjúra. Mivel azonban a sportoló nem az a nyilatkozós fajta, ha egyáltalán kiáll a nyilvánosság elé, nagy valószínűséggel olyan tévéműsort fog választani, ahol a műsorvezető legalábbis jó ismerőse. Ezért a USA Today szerint Oprah Winfrey talkshowja lehet a befutó, mivel a hölgy Woods egyik közeli barátja.

A golfozó saját weboldalán nyilatkozatot tett közzé, amelyben nyilvánosan is bocsánatot kért. „Csalódást okoztam a családomnak, amit teljes szívemből bánok - áll a nyilatkozatban. - Nem a saját értékrendemnek megfelelően viselkedtem, és nem is úgy, ahogy azt a családom érdemelte volna. Nem vagyok én sem hibátlan ember, és semmi szín alatt sem vagyok tökéletes. Meg fogom próbálni feldolgozni a történteket a családommal, zárt ajtók mögött. Ezek az érzések ugyanis csak ránk tartoznak" - olvasható a honlapon.

A két héttel ezelőttig Alaszkától Ausztráliáig hősként ünnepelt Woods gyönyörű díszletként felépített életét romba döntő események november végén kezdődtek, amikor a golfozó egy furcsa autóbaleset miatt került az újságok címlapjára. Háza előtt ugyanis autójával nekiment egy fának és egy tűzcsapnak, állítólag annyira erősen, hogy feleségének egy fém golfütővel be kellett törnie a hátsó szélvédőt, hogy ki tudja szabadítani. Ez volt legalábbis a hivatalos verzió, ami teljességgel hihetetlen volt sokak számára, mivel a helyszínen felvett jegyzőkönyv szerint a kocsi mindkét oldalán nyílt az ajtó, és az ütközés nem volt elég erős ahhoz, hogy kioldja a légzsákokat. A golfozót, aki a „baleset" következtében mégis közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, kórházban ápolták. A decemberi események tükrében azonban egyre inkább az a gyanú ébred a közvéleményben, hogy Woods felesége, a svéd Elin Nordegren nem a hátsó szélvédőt, hanem férjét ütötte ki a golfütővel a kitudódott félrelépések miatt. Nordegren Woods két gyermekének - a kétéves Sam Alexisnek, és a nyolc hónapos Charlie Axelnek - anyja, akivel a sportoló Jesper Parnevik svéd golfjátékos révén ismerkedett meg, akinél a szőkeség bébiszitterként dolgozott. Parnevik a svéd Astonbladet hasábjain bocsánatot kért Elintől, amiért belesegítette ebbe a kapcsolatba.

A svéd modell egyelőre nem nyilatkozott, ám az egész bulvármédia a rá jellemző kendőzetlen nyíltsággal csámcsog azon, hogy vajon mit fog tenni. Egyes pletykalapok, például a Daily News szerint Woods 80 millió dollárt ajánlott feleségének, ha még legalább hat évig mellette marad, hogy a szponzori szerződéseiből befolyó bevételektől ne essen el. Elin azonban egyelőre nem vallott színt - a legújabb információk szerint viszont elköltözött orlandói otthonukból egy közeli házba. Azt nem tudni, hogy ez egyúttal azt is jelenti-e, hogy el fog válni. Amennyiben ezt megteszi, a házassági szerződés értelmében 300 millió dollárt kapna Woodstól, aki ezzel beléphetne a legtöbbet veszítő elvált férjek nem éppen exkluzív klubjába.

Úgy tűnik, a golfzseninek mégsem kell attól tartania, hogy felkopik az álla, mivel két legnagyobb szponzora, a Nike és a Gillette úgy nyilatkozott, hogy nem bontanak vele szerződést, sőt támogatják családi élete helyreállításában. Más hangok ugyancsak védelmező hangnemben nyilatkoztak a sportolóról, köztük Jimmy Kimmel televíziós műsorvezető is, aki szerint Woodsnak egyedül azért kellene bocsánatot kérnie, amiért eddig ilyen szörnyen unalmas volt az élete.

Nem így gondolja azonban a fekete társadalom, akik annak ellenére maguk közül valónak érzik Woodsot, hogy ő maga „kablinázsiainak" (kaukázusi, fekete, indián és ázsiai) nevezi magát afrikai-amerikai apja és thai anyja miatt. A feketék több csatornán is kigúnyolták Woods fehér nők iránti vonzalmát. Tom Joyner rádiós műsorában folyamatosan azon viccelődtek, hogy Woods nem úszta volna meg nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel, ha fekete a felesége, arra célozva, hogy egy megcsalt afrikai-amerikai hölgy még a nemzőképességétől is megfosztotta volna a sportolót. Mindamellett azt is elmondták, hogy valószínűleg nem keltett volna ekkora feltűnést az ügy, ha Tiger gyönyörű szőke nejét egy fekete nővel csalja meg.

Nyilvánvaló azonban, hogy a botrányok kirobbanásáig miért testesítette meg Woods a feketék szemében az amerikai álmot, és miért vonzott olyan embereket is a képernyők elé, akik addig semmi pénzért nem voltak hajlandók golfot nézni. A sportoló karrierje ugyanis a lehető legmélyebbről indult. Eldrick „Tiger" Woods 1975. december 30-án született Cypressben, Kaliforniában. Édesapja, Earl nyugalmazott alezredes és vietnami veterán volt, édesanyja, Kultida pedig thaiföldi származású. Apja korán, már kétéves korában elvitte egyetlen fiát a haditengerészet golfpályájára, hogy megszerettesse vele a sportot. A fiatal Tiger már tízévesen megértette, hogy a sporthoz a fizikai kondíció mellett mentális és szellemi erőnlét is szükséges. Apja erre is megtanította a fiút, akinek elsődleges céljává vált, hogy példaképe, Jack Nicklaus golfozó eredményeit lepipálva abszolút elsőséget vívjon ki magának, ha már a tekintélyes korkülönbség miatt nem állhatott ki ellene a golfpályán.

Amikor Kultida és Earl látták fiuk tehetségét, erejükön felül, hatalmas összegeket áldoztak arra, hogy játszhasson. Ennek eredményeként amatőrként 1991-ben Tiger Woods megnyerte az első USGA (az Egyesült Államok golfszövetsége) junior bajnokságot a háromból. Felvették a Stanford Egyetemre, és ezek után egymást követően még háromszor nyerte meg az USA amatőrbajnokságát. Húszévesen már hat USGA bajnokságon diadalmaskodott, és mivel ezzel mindent elért, amit amatőrként lehetett, átigazolt a profik közé.

A riválisok kétkedve fogadták a fiatal feketét, aki Obamához hasonlóan egy igazi „fehér játékban" akarta megmutatni, hogy mit tud. Amikor 1996-ban profiként kezdett versenyezni, 40 millió dolláros szerződést kötött a Nike sportszergyártóval, amit egy 15 millió dolláros Titleist- szerződés követett. Első hét versenyéből kettőt megnyert, így 1996-ban ő lett az év legjobb sportolója. 1997-ben az első Masters bajnokságot fölényesen nyerte, ebből is érezhető volt, hogy új időszámítás kezdődött a golf történetében. Woods egyre jobb lett, ám nem részegítette meg saját sikere, folyamatosan törekedett rá, hogy technikája finomodjon, és újításokkal próbálta tovább javítani saját teljesítményét.

2000-ben tíz majort és négy US Opent nyert meg zsinórban, amivel mindössze négy tornagyőzelemre került Nicklaus tizennyolcas győzelmes rekordjától. Miután megnyerte a 2000-es US Opent, a British Opent és a PGA bajnokságot, Tiger részt vett a 2001-es Masters versenyen annak reményében, hogy zsinórban a negyedik major tornát is megnyeri. Ekkor már úgy nyilatkoztak róla mint az elmúlt ötven év legkiválóbb sportolóinak egyikéről Muhammad Ali és Michael Jordan mellett. Woods kiemelkedő hatással volt fiatalokra és idősekre egyaránt, valamint jelentősen hozzájárult ahhoz is, hogy a rétegsportnak számító golfra egyre többen legyenek kíváncsiak. Lance Armstrong kerékpározó szerint „ő napjaink legkeményebben dolgozó golfozója. A többiek még csak meg sem közelítik őt. Bátran kijelenthetem, hogy példa nélküli. Nagyon keményen dolgozik, és a golfozás megszállottja."

2003 tavaszára Woods egykori jó formája halványulni kezdett, tornagyőzelmei ellenére nem tűnt legyőzhetetlennek. Ekkor döntött úgy, hogy lecseréli edzőit, és kétéves megfeszített munkába kezdett elveszített világelsősége visszaszerzése érdekében. Édesapja rákbetegsége is ebben az időszakban súlyosbodott, emiatt csak a televízióban követhette nyomon fia játékát. 2003 telén, egy évvel azelőtt, hogy Earl utoljára látta játszani fiát, Tiger bejelentette eljegyzését a titokzatos svéd modellel, Elin Nordegrinnel, akivel a 2001-es British Openen találkozott. Earl betegségének súlyosbodásával Elin lett Tiger támasza, legalábbis a közvélemény előtt. A pár 2004 októberében kelt egybe Barbadoson.

2006 februárjában Tiger valóra válthatta édesapjával közös álmukat, és megnyitotta a Tiger Woods Oktatási Központot Anaheimben, Kaliforniában. A 25 millió dolláros oktatási központ karrierjük megvalósításában segíti a gyerekeket. Három hónappal ezután Earl Woods végleg magára hagyta fiát. Apja halálát követően Tiger kilenc hétre visszavonult a nyilvánosságtól. Ekkor még élt a közvéleményben az a kép, hogy Tiger számára a magánélet szent és sérthetetlen dolog. Többször nyilatkozott arról is, miután kislánya megszületett, hogy inkább kevesebbet golfozik, hogy minél több időt tölthessen a családjával, sőt, privát jachtját is Privacy, azaz magánélet névre keresztelte. Most azonban kiderült, hogy a példaként tisztelt mintasportoló, ha a golfban nem is, a magánéletében sokaknak csalódást okozott.

A hárem

Rachel Uchitel: tagadja a sportolóval való viszonyát. Uchitel a szeptember 11-ei merényletek után vált ismertté egy fotó révén, amelyen a romok között kétségbeesetten a férjét keresi. A hölgy azóta jól menô éjszakai klubokban dolgozik VIP-hoszteszként, valamint Las Vegas több klubjában is feltűnt. Az E! Newsnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy semmi köze Woodshoz.
Jaimee Grubbs: ô az egyetlen a hat hölgy közül, aki nyíltan vállalta Woodshoz fűzôdô kapcsolatát. Grubbs korábban a VH1 zenecsatorna Tool Academy műsorában tűnt fel, valamint dolgozott egy Studio City üzletben is, amely arról híres, hogy egészségügyi okokból árul marihuánát. Grubbs több fényképpel, illetve szaftos sms- üzenetekkel tálalt ki a bulvársajtóban, és folyamatosan nyilatkozik a kapcsolat legintimebb részleteirôl is.
Kalika Moquin: a 27 éves Las Vegas-i éjszakai klubmenedzser ugyancsak tagadja, hogy bármi köze lett volna a sportolóhoz.  
Cori Rist: a 31 éves hölggyel Woods egy Butter nevű manhattani éjszakai klubban ismerkedett meg 2008-ban, és rendszeresen találkoztak, amikor Woods a golfturnék miatt a városban járt.
Jamie Jungers: a 26 éves Las Vegas-i pincérnô a botrány kirobbanása után azonnal ügyvédet fogadott, és kijelentette, hogy a sztorit a brit RadarOnline.com pletykalapnak fogja eladni, másnak egyelôre nem nyilatkozott. A TMZ.com szerint vele állítólag 2004 óta folytatott viszonyt a golfozó, tehát már azt megelôzôen is, hogy októberben feleségül vette Elin Nordegrint.
Mindy Lawton: a hölgyet a golfozó „hazai pályán”, egy orlandói étteremben ismerte meg, ahol Lawton vezetôként dolgozott. A The News of The World brit bulvárlap információi szerint a barna hajú hölggyel Woods a házuk elôtti parkolóban csalta meg akkor éppen várandós feleségét. Az affér 2006 tavaszán kezdôdött, és a mai napig tartott. Lawton azt is elmondta, hogy Woods nem igazán foglalkozott az érzelmekkel, egyetlen célja volt csak, hogy vágyait kielégítse.
Holly Sampson: a 36 éves Los Angeles-i hölgy pornófilmekben szerepelt. Egyelôre nem kívánt nyilatkozni.

Olvasson tovább: