hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Messi kapta az Aranylabdát 2009-ben
Az óriási „kicsi argentin”

2009. 12. 04.
„Nem csupán egy futballista elismerése ez, hanem egész Barcelonáé!” – szuggerálta hallgatóit Pep Guardiola egy hétközi sajtótájékoztatón. A Barcelona edzője azt követően igyekezett kiemelni a labdarúgás csapatsport-jellegét, hogy hivatalossá vált: az idei évben Lionel Messi kapta az esztendő legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát. Bár Guardiolának minden bizonnyal igaza van, Messi játékát, teljesítményét és az idei elismeréseit vizsgálva mégis elgondolkodhatunk: talán nem is annyira csapatjáték ez a futball.

Ne kerteljünk! 2005. május elseje óta tudta már mindenki, hogy ennek be kell következnie. Ezen a napon játszották az FC Barcelona-Albacete spanyol bajnoki mérkőzést, amelyen csereként állt be egy rendkívül alacsony, de roppant gyors futballista. Bár a nézők eleinte az éppen a pályáról lehívott, s ezért duzzogó sztárt, Samuel Etót figyelték csak, később egyre többször kapták fel a fejüket a helyére beküldött játékosra. Aztán jött a meccs utolsó perce, amikor főhősünk a pattanó játékszert 16 méterről egyetlen mozdulattal egyszerűen beemelte a kapuba az ellenfél hálóőre fölött. A hisztis Etóra akkor már senki nem figyelt: a mindössze tizenhét éves Lionel Messit tapsolta a majd' százezer néző.

Az 1987. június 24-én, az argentínai Rosarioban született Messi azóta már nemcsak egy tehetség a többi között, hanem napjaink egyik legnagyobb labdarúgója, sőt! Az idei évtől az első számú futballista a földkerekségen, miután az 1956 óta az adott naptári év legjobb játékosát megszavazó France Football 2009-ben az argentint látta a legjobbnak. A legendás Aranylabdát így elnyerő Messi pedig újabb címet gyűjtött be az idei Bajnokok Ligája-, a bajnoki- és kupa-győzelmet követően. Hozzá kell tennünk: huszonkét évesen... „Ezt a díjat a családtagjaimnak ajánlom, akik mindenben segítettek nekem az elmúlt években. Ott voltak mindig, amikor arra szükségem volt, és néha jobban örültek a sikereimnek, mint saját magam!" - árulta el családjának belső titkait a labdarúgó.

És valóban, a kis Lionel pályafutásában a szülői kéz terelgetése kulcsfontosságú volt. Az így is rendkívül alacsony termetű játékos ugyanis gyerekkorában hormonproblémákkal küszködött, nem tudott igazán növekedni. Az argentin orvosok egy drága kezelést ajánlottak a szülőknek, havonta mintegy 500 fontot kellett volna lepengetniük azért, hogy fiuk centiméterről-centiméterre jusson. Az akkor még csak tizenegy éves ifjú zsenialitását azonban már akkor felismerték a spanyol FC Barcelona csapatának szakemberei: felajánlották a szülőknek, hogy a klub állja a kezelések költségeit csak azért, hogy Messi Spanyolországban focizzon tovább. A szülők elfogadták az ajánlatot, sőt, mi több, maguk is elköltöztek Európába, hogy továbbra is közelről egyengethessék fiuk sorsát. Messi magasságát látva kérdés persze, hogy a kezelés valóban hatásos volt-e...

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!