hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszélgetés Nagy Sándorral, a magyar labdarúgó-válogatott pszichológusával
A csúcsra vezető út és a magyar átok

2009. 09. 18.
„Minden izmod közül legerősebb a szíved” – Nagy Sándor sportpszichológus irodájában a falra kifüggesztett üzenet mellett könyvek, szakmai anyagok sorakoznak és egy gyermekrajz is. Nem véletlenül: a labdarúgó-válogatottunknál tevékenykedő szakembert a Csanádi Árpád Sportiskolában értük utol. Az intézmény falain az egykor ott nevelkedett, ma olimpiai, világ- és Európa-bajnokok fotói és példái buzdítják a jövő reménységeit. Sportolók, akik már átlépték a siker kapuját.

A magyar sporttörténet olyan valószerűtlennek ható bukásait elnézve, mint amilyen a svédek elleni vb-selejtező kudarca, felötlik az emberben, hogy bizonyosan léteznie kell „magyar betegségnek" vagy „magyar átok­nak". Szakemberként mit gondol, valóban van olyan pszichés gát, amely a döntő pillanatokban megakadályoz ben­nünket a siker elérésében?

- Kétségtelen, hogy vannak olyan lelki jelenségek, amelyek befolyásolhatják a sportolókat abban, hogy már-már győztes helyzeteket bukjanak el. Ilyen lehet például - nem mondom, hogy ez nálunk általános - a sikertől való félelem. Ennek okai gyakran gyermekkorban, vagy még korábban, a fogantatásnál ke­re­sen­dők. Például, ha lány helyett fiút vártak a szülők, akkor a gyerek életét végigkísérhetik az irreális elvárások, amelyek nyomasztó teherként nehezednek rá, és megakadályozzák a siker elérésében. Egy másik ok lehet a kudarckerülő magatartás, ha valaki azért hajt, mert fél, hogy kudarcot fog vallani és „be fog égni". Ez rövid távon eredményre vezethet, de hosszú távon ebből az önbizalomhiányos indíttatásból nem lehet tartós sikereket elérni. A sportolónak nem külső kontroll miatt kell jól dolgoznia, hanem egy belülről vezérelt, sikerorientált, céltudatos hoz­záállásra van szüksége.

A játékosok sokszor csodálkoznak, amikor erről beszélek nekik, mégpedig azért, mert ezek olyan tudattalan folyamatok, amelyeket ők észre sem vesznek. Inkább a sze­rencsére vagy annak hiányára szoktak utalni, de sportpszichológusként én ezt nem szeretem - mint ahogy az olyan általánosításokat sem mint a „magyar betegség". Hosszú távon ugyanis mindig annak van nagyobb szerencséje, aki folyamatosan és kitartóan dolgozik érte. Ha a világ sportelitjét nézzük, akkor a csúcsteljesítmény három összetevő eredménye: elsősorban megfelelő képességekre van szükség (idetartoznak nemcsak a fizikai, hanem a mentális adottságok is, illetve a szóban forgó sportágat körülvevő közeg), azután következik a motiváció, majd pedig a koncentráció.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!