Kereső toggle

Megváltó milliárdok

A közvetítési jogdíjak felpezsdíthetik a hazai focit

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jelentős változások előtt áll a hazai élvonalbeli labdarúgás. A krónikus „gól- és pénzhiánytól" szenvedő futballunkba egy csapásra a nyugat-európai topbajnokságokéhoz hasonló nagyságrendű közvetítési díjak invesztálódnak a következő években, igaz, nálunk a milliárdokat egyelőre euró helyett csak forintban számolják majd. Mindazonáltal a megugró bevételek, s a hamarosan kezdődő bajnoki küzdelmek színvonalasabb televíziós tolmácsolása emelheti a hazai labdarúgás presztízsét: a szurkolók tehát dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen pénz már van. Jöjjenek a gólok...

Pezseg az NB I! A Ferencváros feljutása mellett az Újpest, a Honvéd bajnoki álmaival és a vidéki csapatok (Debrecen, Győr, Fehérvár) megerősödésével a hazai élvonal elkövetkező idénye igazi csemegékkel szolgálhat. A Puskás Ferenc Stadionba tervezett kettős rangadók ötlete pedig sajátos, nosztalgikus futballhangulatot csempészhet a futballkedvelők hétvégéibe. A Kaposvárt, a Vasast és a Diósgyőrt leszámítva gyakorlatilag mindegyik klub állománya erősödött az előző évhez képest, de amíg előbbi kettőt Prukner László, valamint Mészöly Géza szakmai kvalitásai, addig a miskolciakat a nagyszámú, lelkes szurkolóserege segítheti majd: lesz tehát mit nézni a július végén kezdődő futballbajnokságban. És ami a nagyjából egy évtizeddel ezelőtti siralmas állapotokra emlékezve pluszban kiemelendő: lesz is hol nézni a meccseket!

Tudniillik, amint arról a sportlapok, internetes sportoldalak napi rendszerességgel számoltak be az elmúlt hetekben: hosszas huzavona után eldőlt, hogy a Duna TV pénteki televíziós közvetítése mellett a Sport TV képernyőjén lesznek láthatóak az elkövetkező három idény hétvégi bajnoki találkozói. A döntés azonban korántsem volt egyszerű.

Az elmúlt években az MLSZ vezérkara szinte lasszóval fogdosta azokat a tévécsatornákat, amelyek esetlegesen a műsorukra tűzték a hazai meccseket, különösen a Ferencváros három évvel ezelőtti kizárását követően. A „langyos milliókért" elkelt közvetítési jogok értéke azonban idén nyáron villámszerűen az egekbe szökött, ami a szakma szerint szintén a zöld-fehér alakulat feljutásának köszönhető. A helyzet azonban nem ilyen egyértelmű, ugyanis az előzetes számításokhoz képest jóval nézettebbek voltak a magyar csapatok küzdelmei a múlt szezonban. A Fradi élvonalbeli tagsága pedig már kiélezett piaci helyzetet teremtett, így a Digi TV kapott az alkalmon, s egy egetverő ajánlattal próbálta meg „kiénekelni a sajtot". A DigiSport néven idén nyáron sportcsatornát is indító televíziós társaság évi majd egymilliárd forintos ajánlattal kopogtatott a futballvezérek ajtaján, ami összehasonlíthatatlanul kedvezőbb volt az elmúlt szezonban közvetítő Sport TV-vel kötött szerződésben foglaltakhoz képest. A tervezetben foglaltak azonnal más dimenzióba helyezték az első osztályú meccsek közvetítési értékét, de egy minőségi ugrással kecsegtettek a tőkehiánnyal küszködő magyar futballklubok számára is. Futballnyelven szólva, a helyzetet nem lehetett kihagyni, így az egyesületek egyhangúlag döntöttek amellett, hogy a Sport TV helyett a jövőben a Digi TV jelenítse meg a találkozókat. Igen ám, de az elmúlt években a magyar sportszeretők körében megkedvelt csatorna néhány nap múlva jelezte, hogy élni kíván opciós jogával, megajánlva a DigiSport által kínált összegeket. A két ajánlat közötti választást nehezítették bizonyos közgazdasági elemek is, így a végleges döntés egy hetet csúszott. Kedden reggel aztán az MLSZ elnöke, Kisteleki István, majd nem sokkal később a klubok közös határozatban is bejelentették, hogy az elkövetkező három évre majdnem 6 milliárd forintot ajánló Sport Televízió kapja meg a közvetítési jogokat. A délutáni, hivatalos tárgyaláson pedig már ez az eredmény nem változott, annak ellenére sem, hogy mindeközben olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a Sport TV-t nem illeti meg opciós jog, valamint, hogy a Digi TV újabb másfél milliárddal toldaná meg ajánlatát.

„Nem volt itt szó huzavonáról!" - kezdte mondandóját a Heteknek adott nyilatkozatában George F. Hemingway, a Honvéd első embere, az élvonalbeli klubok képviselője. „Szükség volt alapos elemzésekre, de ma megköttetett a szerződés, s a közvetítési jogokat a Chello, azaz a Sport TV szerezte meg. Fontos megjegyezni, hogy ezáltal az elkövetkező három évben minden klub az első idényben 65, a másodikban 80, a harmadikban nagyjából 90 millió forinthoz fog jutni, alanyi jogon. Ez óriási előrelépés az eddigiekhez képest." Hemingway úr azt is kiemelte, hogy további 100 millió forintot kapnak évente a labdarúgó-akadémiák, tehát a pénzekből az utánpótlás is részesül. „A helyezésektől függően újabb pénzek kerülnek majd kiosztásra, de ennek részleteiről a csapatok majd csak augusztusban fognak dönteni" - tette hozzá az amerikai üzletember, végül pedig azzal zárta: „Ki kell emelni a Digi TV szerepének jelentőségét, valamint Teszáry Zoltán úr személyét, hiszen az ő ajánlatuk nélkül továbbra sem kezelnék a hazai focit azon az áron, amit valójában ér."

A pozitív financiális fejlemények ellenére ez a nyár sem múlt el a tradicionális klubok létbizonytalanság felé való süllyedése nélkül: az MTK bizonytalan anyagi helyzetét jelenthetné Várszegi Gábor kilépése, továbbá a Vasas és a Diósgyőr körül is forrósodott a levegő. A bajnoki címeket tekintve a második legeredményesebb magyar klub részéről Krausz Péter, az MTK Baráti Kör tagja fejezte ki reményét Várszegi úr maradására, míg a Heteknek nyilatkozó Vancsa Miklós, a Vasas ügyvezetője elmondta, hogy nagy a valószínűsége egy külföldi befektetőcsoporttal való megegyezésnek.

Az új bajnoki idény az ismét a bajnoki címre törő Újpest, s a szintén erősnek tűnő Honvéd, valamint a frissen feljutott Fradi rivalizálásáról is szólhat, azonban nemcsak a pályán. Szurkolói vélemények szerint ugyanis nagy kérdés lesz, hogy a leközvetített mérkőzésekben milyen arányban szerepel majd a három legnépszerűbb itthoni csapat, egyelőre ugyanis úgy tűnik, a zöld-fehérek összes mérkőzése képernyőre fog kerülni - a többi csapat rovására. Emiatt is nagy kérdést jelent, hogy mire lehet képes a külföldi játékosokkal megerősített FTC, amelyről persze a sportnapilap már akkor is egyoldalas cikket közöl, ha a csapat kapitánya, Lipcsei Péter beköti a focicipőjét.

Hiába, no, pezseg az NB I!

Olvasson tovább: