hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra szárnyalhatnak a Zöld Sasok
Helyzetjelentés az Üllői útról

2009. 05. 08.
A Ferencvárosi Torna Club fennállásának 110. születésnapján vált biztossá: az NBII-ben eltöltött három év száműzetés után újra az első osztályban indulhat a Fradi. A magyar futballt kedvelők mellett a klub angol tulajdonosának, Kevin McCabe-nek is minden oka megvan az örömre, ugyanis a nehezen megszerzett csapathoz fűzött kezdeti reményei és tervei megvalósulni látszanak.

Az angol fontmilliomos tervei azonban messze túlmutatnak az NBI-ben való szereplésen. A Ferencváros megvásárlása egy többcsapatos világhálózat kialakításának az egyik momentuma volt számára. Kevin McCabe a Premiere League-ben szereplő Sheffield United elnöke, amely néhány évvel ezelőtt egy rendezetlen állapotú csapat volt, jelenleg pedig egy jól profitáló klub, mely éppen a rájátszásban küzd a Premiere League-be való feljutásért. Egy lengyelországi futballakadémia és a kínai Csengdu Blades csapata mellett belgiumi, ausztrál és más érdekeltségek is beletartoznak abba a nemzetközi hálózatba, amely mind McCabe nevéhez fűződik.

Ennek ismeretében külön érdekes megnézni, hogy milyen irányba is pozicionálja az angol befektető a hazájában legjobban ismert kelet-európai klubot, a Ferencvárost. Amíg az Európa legerősebb bajnokságának mondható Premiere League-ben - amelyet a végéhez érkező Bajnokok Ligájának három elődöntős angol csapata is fémjelez - igencsak nehezen tudna a Sheffield United BL-szerepléshez jutni, ugyanez a Ferencvárossal könnyebben megvalósítható terv - véli McCabe. Más alkalommal azt is elmondta, hogy a tehetségesebb játékosok a Fraditól a Sheffieldbe mehetnének, míg az ott gyengébben teljesítők az Üllői úton kaphatnának játéklehetőséget. Ebben az esetben azonban felmerül az a veszély, hogy a Ferencvárosból amolyan fiókcsapat alakul ki, melynek következtében számos angol és magyar játékos cserélhet játékteret, valamint könnyen előfordulhat, hogy a kínai első osztályban magyar neveket kell megtanulniuk a kommentátoroknak.

Az újra pályára lépő Lipcsei Péter szerint nem gond a megváltozott nemzetközi összetétel, szerinte a sikeres szereplés esetén a szurkolók könnyen megszokják a változásokat. Lipcseit különösen érinti a kérdés, ugyanis június 30-án lejár a szerződése a Fradinál. McCabe tervezőasztalát tekintve lesz mit feldolgozniuk a szurkolóknak. Korábban a narancssárga színű alternatív mez is indulatokat váltott ki, annak ellenére, hogy a Ferencvárosi Torna Club és a hozzá tartozó ingatlantulajdonnak a tenderezése során - mikor már McCabe cégének, a Scarborough-nak az ötödik pályázatát nyilvánította érvénytelennek a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács - a szurkolók erős szimpátiáról tettek tanúbizonyságot az angol befektető felé. A stadion melletti hotel kialakítása egyáltalán nem sértené a Fradi-szivet, és a mondás szerint a jót könnyű megszokni, így ez valószínűleg nem ütközne nagy ellenállásba. A tervek között első helyen egy új, 25 ezer fő befogadására alkalmas modern stadion szerepel, melyet 2011-ig szeretne megvalósítani a tulaj. További tervek, hogy sok angol klubhoz hasonlóan, a Ferencváros szurkolói is tulajdonosokká válhassanak kedvenc csapatukban, kibocsátott részvények megvásárlása útján.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!