Kereső toggle

Svéd szégyen

Izrael-ellenes tüntetésbe torkollott a Davis-kupa-viadal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Minden idők egyik legemlékezetesebb teniszmérkőzését hozta a hétvégi svéd–izraeli Davis-kupa-találkozó. A malmői mérkőzés pikantériáját azonban nem maga a mérkőzés, hanem a háttérben húzódó politikai események adják: a találkozó ideje alatt Malmö utcáit svéd szélsőségesek lepték el. A jobbosokat és balosokat egyaránt tömörítő, többségében fiatalokból álló csoportok Izrael ellen tüntettek, az antiszemita felhangokkal teletűzdelt demonstráció pedig teljesen elhalványította az izraeliek sporttörténeti sikerét.
„Stoppa Matchen!”, vagyis „Állítsátok le a meccset!” Ez volt felírva azokra a zászlókra, melyeket svéd demonstrálók lobogtattak a hétvégén Malmőben. A felirat a Svédország–Izrael tenisz Davis-kupa találkozó apropójából került fel, miután a mérkőzések megkezdése előtt már mintegy hónappal tiltakozásukat fejezték ki mind a svéd szélsőjobb, mind a szélsőbal részéről a válogatottak párviadala miatt. Ugyan az atrocitásoktól tartó svéd teniszszövetség korábban már kétségbeesetten próbálta átszervezni a mérkőzést Stockholmba, azonban a kísérlet végül meghiúsult: az idő rövidsége miatt a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) nem tudta elkészíteni a szükséges iratokat. A március 6-a és 8-a között megtartott körmérkőzések elleni esetleges fellépések lehetőségének felmerülésével párhuzamban a malmői várostanács a biztonsági intézkedések előkészítését is megkezdte, igaz, meglehetősen sután nyúlt bele a helyzetbe: zárt kapuk mögé kényszerítette a találkozót, így a játékosokon és a média képviselőin kívül senki nem léphetett be a teniszstadionba. Ez volt minden idők második „zártkapus” mérkőzése a nagy presztízsű Davis-kupa-sorozatok történetében. Mondani sem kell, anno az Augusto Pinochet-féle puccs miatt a chileiek védelme céljából a nézőket kizáró vendéglátók ugyancsak a svédek voltak.
„A Nemzetközi Teniszszövetség ezt a döntést nagyon szerencsétlennek tartja, mert így elveszik a svéd teniszrajongóktól a lehetőséget, hogy megnézhessék az élvonalbeli csapatok mérkőzését. Úgy véljük, hogy a döntés nem szolgálja hosszú távon a Davis-kupa érdekeit. Erre a mérkőzésre viszont az ITF kénytelen elfogadni a helyi hatóságok döntését!” – nyilatkozta az ITF elnöke, Michael Klein, aki azt is hozzátette: „Borzasztó, hogy (a svédek) összekeverik a politikát a sporttal, főleg egy olyan fölvilágosult országban, mint Svédország.”
A találkozó első napján, pénteken – a várakozásoknak megfelelően – meg is kezdődtek a felvonulások. A demonstrálók – akik között egyébként feltűnően sok volt az arab bevándorló – hivatalosan Izraelnek az „Öntött ólom” nevű hadművelet keretében lefolytatott Gázai övezetbeli fellépése ellen tiltakoztak, továbbá antiszemita felhangok is észlelhetőek voltak. A fellépők – minden várakozást felülmúlva – mintegy 10-12 ezren tömörültek össze, többségében szélsőséges politikai, így szélsőbaloldali, valamint szélsőjobboldali erőkhöz kötődő szimpatizánsokból verbuválódva.
Az még politikai elemzők számára is nyitott kérdés, hogy a szélsőbalosok mit kerestek a tömörülésben, pláne, a szélsőjobbosokkal karöltve. A szombati napra az indulatok fokozódtak, a demonstrálók egy kisebb, úgy 100-200 fős csoportja egyre agresszívabban fejezte ki ellenérzéseit. A magukra bőrmaszkot húzó csoport tagjai előbb a rendőrökkel kerültek összetűzésbe, majd köveket és petárdákat dobáltak a mérkőzés megrendezésének otthont adó Balltic Hall nevű csarnok irányába.
A randalírozók a rendőröket festékbombákkal és nagyobb betondarabokkal dobálták, a helyszínt biztosító autókat pedig festékspraykkel fújták le. „A nap embere” díjat pedig az a feltűnési viszketegségben szenvedő fiatal férfi érdemelte ki, aki az egyik rendőrautóra felmászva kezdett el rugdosódni és ugrálni. A svéd rendfenntartó erők különleges lovas egységei végül szétszórták a támadókat, akik ezt követően „beolvadtak” a békésen demonstrálók ezrei közé.
„Szomorú pillanat ez mind Izrael, mind a sport, mind a tenisz számára! Ez az egész incidens alapvetően változtatta meg a véleményemet Svédországról, és kétlem, hogy valaha igazán szívesen térnék ide vissza” – nyilatkozta a mérkőzések után Andy Ram, az izraeliek páros-specialistája. A svéd rendőrök kemény fellépése ellenére az eset nagy visszhangot váltott ki Európában, és különösen megdöbbentette az eddig magukat mérsékeltebbnek tartó svéd embereket is. Az elmúlt évek egyik legjelentősebb antiszemita megnyilvánulása volt ez a fellépés.
Az eset hátterébe törpülve került a válogatottak találkozója, amelyen Izrael a tenisz történetének egyik legkiélezettebb mérkőzésén végül 3:2 arányban múlta felül Svédországot, és ezzel sporttörténeti sikert végrehajtva bekerült a Davis-kupa küzdelmeinek legjobb nyolc csapata közé.
„A demonstrációk jobban megzavarták őket, mint bennünket. Csak remélni tudom, hogy ilyen eset soha többé nem ismétlődik meg a jövőben” – utalt a mérkőzéseken fantasztikusan játszó izraeli Harel Levy az üres lelátókra és a feszült hangulatra.

Olvasson tovább: