Kereső toggle

Mi újság, Gera Zoli?

Nehéz periódus után a magyar válogatott kiválósága

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kevés játéklehetőséget kap új csapatában Gera Zoltán. A WBA-val megszerzett bajnoki címe után a nyáron a londoni Fulham csapatához igazoló Gera november óta mindösszesen négy bajnoki mérkőzésen kapott bizalmat kezdőként mesterétől, Roy Hodgsontól. A magyar támadó kitartása azonban töretlen, ami jó jel lehet a sorsdöntő világbajnoki selejtezők előtt álló magyar válogatott számára.

Amikor a szeptemberi Magyarország–Dánia világbajnoki selejtező mérkőzésen Gera Zoltán egy parádés labdaátvétel után elcsúszott az ellenfél tizenhatosán belül, a kint levő mintegy huszonötezer drukker szinte egyszerre szisszent fel: „Mi van már a Zolikával mostanában?” A kérdés mögött kevésbé a mindig kritikus magyar szurkoló bosszankodása húzódott, sokkal inkább a bizalom, a szurkolói szimpátia megnyilvánulása volt ez: „Zolika” ugyanis még ma is kedvenc. Nem véletlenül: az utóbbi évtized legjobb magyar focistája az elmúlt években legtöbbször egyedül jelentett némi reménysugarat a sikerekre oly régen és oly hiába várakozó-vágyakozó magyar futballrajongók számára.

Ami azonban tény: a WBA csapatát négy év szolgálat után tavaly júniusban a Fulham hívására elhagyó „Gerzsonnak” az utóbbi hónapokban új csapatában, de valójában a magyar válogatottban sem ment igazán. A Fulham mesterének, Roy Hodgsonnak (kis képünkön) személyes invitálására átigazoló játékos a Premier League-hez viszonyítva is első osztályú képességei egyelőre mintha talonban lennének. A bajnokság elején a „mágikus magyar”-nak Hodgson rendre bizalmat is szavazott a kezdőcsapatban, azonban a Bolton elleni szép kapásgólon kívül Zolinak nem sikerült az áttörés. Novembertől a Dempseyvel felálló Fulham a kezdeti sikertelenséget követően elindult felfelé a táblázaton, sőt, a bajnokság véghajrájához közeledve a gárdának még a nemzetközi kupaindulást érő helyek valamelyikének elérésére is van lehetősége. Gera november óta mindösszesen négy bajnokin kapott kezdőként lehetőséget. A Rovers-szel szemben több ügyes megmozdulása is volt Zolinak, egy ízben gyönyörű passzal hozta helyzetbe a gyanús körülmények között földre kerülő társát, azonban az angol sajtó a teljesítményét mégis „lepontozta”.

„Bevallom, én is jobbra számítottam a nyáron – kezdte nyilatkozatát a Heteknek Gera. – Leginkább az edzőm és a saját véleményem az, ami foglalkoztat, a sajtó nem igazán érdekel, azt pedig továbbra is érzem, hogy Roy Hodgson bízik bennem, számít rám, és egyáltalán nem vesztette el a hitét velem kapcsolatosan. Elsősorban a beilleszkedésnél vannak problémáim, ami azért is furcsa, mert ilyen nehezen ez még sohasem ment nekem. Jó a kapcsolatom minden játékostársammal, de nekem a játékom meghatározza a csapatban a hangulatomat. Emellett fura az is, hogy itt, ebben a profi, hideg világban a sok, számtalan helyről érkező játékos inkább a maga életét éli. Mindenkinek megvan a maga kis világa, ráadásul jó messze is lakunk egymástól.”

A Fulhamben is rendre a tizenegyes mezt viselő válogatott focista meglepő módon éppen a helyére pályázó amerikai Clint Dempseyvel alakított ki jó kapcsolatot: „Dempsey egy kedves, roppant technikás és harcos játékos, pont ő volt az utóbbi időben a csapat legjobb formában játszó tagja. Én nem ellene játszom, hiszen a csapattársam. Szeretnék bekerülni a csapatba természetesen, de nekem kell kiharcolnom a helyemet! – folytatta, majd rátért a magyar válogatottbeli helyzetére is. – Sajnos, a válogatottban sem játszottam az elmúlt néhány mérkőzésen túl jól, de megyek előre, s nagyon remélem, hogy a következő meccseken nagyszerű teljesítménnyel fogok tudni előrukkolni. Nem mondanám, hogy sorsdöntő meccsek következnek majd az albánok és a máltaiak ellen, de tényleg nagyon fontos találkozók várnak ránk.”
A Magyarországon az év labdarúgójának háromszor is megszavazott kiválóság már előretekint: „Megviselt, amikor kikerültem a csapatból, de legalább már nincsen rajtam semmi görcsösség, felszabadultabb vagyok. Igazából meg kell becsülnöm magamat, mert hétről hétre a világ
legerősebb bajnokságában játszhatok egy olyan jó csapatban, amelyben még sohasem játszottam. Próbálok nem türelmetlen lenni és dolgozni tovább, mert tudom, előre kell nézni az előttem álló feladatokra!”

Vélemények Gera Zoltánról

Dragóner Attila, Gera korábbi csapattársa az FTC-nél: „Egy játékos életében sok függ attól, hogy fejben milyen állapotban van. Zoli kissé felpörögve érkezett a Fulhamhez, ráadásul a válogatottban is kapitánycsere történt, ezért új játékstílust is meg kellett szoknia. Nem feltétlenül hullámvölgy ez, hiszen ne feledjük, sérüléssel is bajlódott az elmúlt időszakban. Neki egyre kell koncentrálnia: legyen egészséges, emellett továbbra is százszázalékosan győzelemre törjön, és akkor minden rendben lesz vele. Kiváló focista.”

Garami József, Gera korábbi edzője az FTC-nél: „Nem szabad elfelejteni, hogy sérülése is volt, ilyenkor idő kell, hogy visszaálljon egy játékos. Gerának kiváló a mentalitása, mindig képes fejben helyre tenni magát, s nála ez a döntő, mert az vitathatatlan, hogy nagyszerű játékos külföldi mércével mérve is. Mindkét fronton dolgoznia kell tovább, türelemmel, alázatosan, és jönnek majd a sikerek.”

Aczél Zoltán, a magyar válogatott szövetségi edzője, Erwin Koeman „jobbkeze”: „Magyar szinten sztárjátékos, külföldi mércével mérve is klasszis képességei vannak. Személy szerint hiszek Zoliban, hogy mind a klubcsapatában, mind a válogatottban kirobbanó játékkal fog előrukkolni. Az egész válogatott stábja bízik benne, mindenki tudja, hogy a képességei alapján helye van a Fulhamben, a válogatottban pedig az elkövetkező mérkőzéseken ismét a régi Zolit láthatjuk majd.

Olvasson tovább: