Kereső toggle

Magyar kezekben a csapat

A Bozsik–Détári páros kísérletezhet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A tisztes helytálláson túl semmit nem ígér az új szövetségi kapitány. Bozsik Péter annak ellenére örökölte meg a három és fél hónapja üres posztot, hogy nem szerepelt a jelöltek listáján, ráadásul a legmagasabb edzői képesítéssel sem rendelkezik. Détári Lajos

A magyar futballszakma határozott kérése értelmében csak magyar edző jöhetett szóba a megfelelő személy kiválasztásakor, ennek ellenére számos külföldi szaktekintély esetleges szerződtetése elterjedt a honi médiában. Kezdődött az önjelöltekkel (John Gregory, Miroslav Blazevic, Xabier Azkargorta Uriarte), majd jöttek azok, akik magyar származásuk révén juthattak volna munkához (Bölöni László, Fazekas László); a sort a Trinidadot és Tobagót a világbajnokságra kijuttató Leo Beenhakker zárta, akivel valóban folytatott tárgyalásokat Kisteleki István. Rajtuk kívül potenciális Matthäus-utódként Nyilasi Tibor, Róth Antal, Egervári Sándor, Csertői Aurél és Mészöly Géza neve vetődött fel, de hogy valami poén is legyen az egészben, Kisteleki István egy a listán nem szereplő jelöltet nevezett ki. Döntésének értelmében a válogatott irányítása az Eb-selejtezők végéig Bozsik Péter – az Aranycsapat legendás játékosának, Bozsik Józsefnek a fia – kezében lesz, segítőjeként pedig Détári Lajos fog ténykedni. Írásos megállapodás azonban csak a napokban várható.Bozsik István

A Zalaegerszeggel a 2002-es bajnoki címig és Manchester-verésig jutó edző hivatalba iktatása finoman szólva sem kavart nagy felhajtást a médiában. Majdhogynem észrevétlenül jelentette be a nagy hírt Kisteleki István a soros elnökségi ülés után úgy, hogy Bozsik Péter nem is volt a helyszínen. Abból a szempontból érdekes a választás, hogy az edzői kar kérésével ellentétben sem az újdonsült szövetségi kapitány, sem segítője nem rendelkezik az UEFA által elfogadott legmagasabb edzői képesítéssel, azaz pro-licenccel. Lothar Matthäus alkalmazásánál sem okozott gondot a szükséges papírok hiánya, de érdekes, hogy az új elnökség most ugyanabba a hibába esett, ami miatt anno kritizálta elődjét. 

Felmerül a kérdés, hogy mi újat hozhat Bozsik Péter a válogatottba, ha szinte ugyanabból az „alapanyagból” főzhet. „Én semmiképpen sem abban gondolkodom, hogy olyan látványos forgalom legyen tapasztalható a válogatott keretben, ami eddig volt. Szeretnék egy megbízható magot kialakítani; zömében az eddig is ismert játékosok fogják alkotni a keretet” – nyilatkozta az újdonsült szövetségi kapitány a Heteknek. 

Internetes fórumokat böngészve a szurkolók egy része attól tart, hogy Bozsik Péter és Détári Lajos „jó” magyar szokás szerint egymást fogják megbuktatni. „Az sem számítana, ha nem szeretnénk egymást, mert ilyen esetekben még akkor is össze kellene fogni, és a jobb jövőért közösen dolgozni” – oszlatta el a kételyeket Détári Lajos. Arra a kérdésre, hogy milyen esélyt lát sok év után újra kijutni az Európa-bajnokságra, Bozsik a következő visszafogott választ adta: „A látszat ellenére erős csoportba kerültünk, mondom ezt a mai magyar futball ismeretében. Célunk az lehet, hogy minden meccsen a lehető legtöbbet nyújtva sikerrel vegyük az akadályokat.” Hát igen. Nehéz lenne bármit is hozzátenni a fenti gondolatokhoz.

Olvasson tovább: