Kereső toggle

Interjú az MLSZ új elnökével

Kistelekinél a labda

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokak véleménye szerint az utóbbi évek legellentmondásosabbnak ítélt futballszemélyisége került a Magyar Labdarúgó-szövetség élére. Egy biztos: diplomatikusan nyilatkozik.

Tudatosan felépített folyamat eredménye, hogy most Ön ül a szövetség elnöki székében?

– Nem volt tudatos. Mondhatnám úgy is: a sors hozta így.

Győzelme után különböző híradásokban kifejezte csalódottságát, mondván, hogy ilyen megpróbáltatásokra Ön sem számított a kezdetek kezdetén. Felelősnek érzi valamennyire önmagát, hogy így felerősödtek az indulatok?

– Igen. Abban én is felelősnek érzem magam, hogy indulatból reagáltam dolgokra, de ez az elkeseredettségnek és a fáradtságnak volt betudható.

Volt olyan pont, amikor úgy gondolta, hogy nincs tovább, ilyen áron nem akar a magyar futball „megváltója” lenni?

– Igen. Amikor Csányi Sándor OTP-elnök nem fogadta el a felkérést az MLSZ-elnöki pozícióra, valamint ugyanezt éreztem a közgyűlés egyes pillanataiban is.

Nyolc hónapja, mióta Ön feltűnt a színen, gyakorlatilag nem történt érdemi munka az MLSZ-ben. Behozható ekkora lemaradás?

– Természetesen nincs olyan lemaradás, ami ne lenne behozható. Az egész csak munkamorál és lelkesedés kérdése.

Az Európa Bajnokság rendezésének ötlete Bozóky Imre regnálása alatt született meg. Értekezett ebben a témában Bozóky úrral, vagy innentől az Ön elképzelései alapján szeretné folytatni a projektet?

– Ez az egyetlen téma, amelyben végig következetesen egyetértettünk Bozóky úrral. Hatalmas lendületet jelenthetne a magyar futball számára az esetleges 2012-es pályázat megnyerése.

Kommentálná a közgazdász szaktekintélynek számító dr. Sárközi Tamásnak a lelépésekor megfogalmazott kritikáját? Azt rótta fel, hogy hihetetlen erkölcsi állapotok észlelhetőek a futball vezetői között.

– Nem szeretném kommentálni dr. Sárközi Tamás kritikáját. Lehetséges, hogy többször hibáztam, de végig keményen dolgoztam és dolgozom azért, hogy ne úgy legyen, ahogy ő értékeli a helyzetet.

A nagysikerű Bozsik-program majdnem egyidejűleg szűnt meg az Ön hivatalba helyezésével. Az OTP és a Mol arra hivatkozik, hogy nem tesz jót a megítélésüknek, hogy olyan szövetség programjához adják a nevüket és pénzüket, ahol nagy a fejetlenség. Mit gondol, sikerül visszanyerni a bizalmukat, vagy lehet új szponzor után nézni?

– Nemsokára fény derül mindenre, legyen elég annyi a személyes véleményemből, hogy nincsenek jó érzéseim.

Elérkeztünk a legtöbbeket érintő kérdéshez: ki lesz a kapitány?

– Remélem, megérti, hogy egyelőre még nem szolgálhatok konkrétumokkal. 

Karrier-katalógus

Az ötvennégy éves Kisteleki István korábban igazolt labdarúgó volt. Játszott a Vasas, a Budafok, a Ganz-Mávag, a Vasas Izzó csapatában, de megfordult Kaposvárott, Vácott és Tatabányán is. Az élvonalban 55 alkalommal szerepelt, összesen 9 gólt szerzett. Mivel saját bevallása szerint sem volt nagy játékos, ezért a tanulást választotta. Nappali tagozaton elvégezte a Kertészeti Egyetemet, így kertészmérnök-üzemgazdász képesítéssel rendelkezik. A futballtól mégsem tudott elszakadni, ezért szerencsét próbált edzőként. Szakképesítését a Testnevelési Főiskolán és Kölnben egy edzői kurzuson szerezte. Trénerként a Vasasnál, a BVSC-nél, az MTK-nál és az Újpestnél állt alkalmazásban. Önkritikus embernek tartja magát, úgyhogy sikerek hiányában a kispadtól is végleg megvált. 

Kisteleki kiskereskedőből előlépve 1991-ben az Arena sportszergyártó céghez került, ahol mára már ő a tulajdonos és az igazgató is egyben. Négy gyermek édesapja, legidősebb lánya, Dóra tavaly aranyérmet nyert Montrealban a női vízilabdaválogatott tagjaként. 

Tavaly megválasztották a Magyar Labdarúgóliga elnökének. Rövid idő alatt konszolidálta a szervezet pénzügyeit, majd támadást intézett a Bozóky Imre által vezetett MLSZ-elnökség ellen. Bírálatában a válogatottnál folyó munkát és a pénzügyi működést említette meg. Programbeszédében ígéretet tett, hogy az erkölcsi és anyagi válságból is kilendíti a magyar futballt.

Olvasson tovább: