Kereső toggle

Csendre intve

szigorú fellépés a rasszizmus ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta azt a programtervet, mellyel az utóbbi évek nemzetközi futballját leginkább sújtó problémát,
a rasszizmust kívánja orvosolni. 

Azok a klubok, melyeknek szurkolói rasszista megnyilvánulásokkal zavarják meg egy mérkőzés gondtalan lebonyolítását, első ízben három, a másodiknál már hat pont levonásával lesznek büntethetők. Ha az első két büntetés ellenére is változatlan marad a helyzet, a csapat játékengedélyének azonnali visszavonásával fenyeget Sepp Blatter, a FIFA elnöke. Ami pedig a szurkolókat illeti, az ő büntetésük sem maradhat el abban az esetben, ha bizonyítható, hogy a rasszizmus tárgykörét kimerítve áthágták a futball fair play-szabályait. Rájuk – ilyen vétség miatt eddig páratlan – kétéves büntetés szabható ki az új határozat értelmében.Sepp Blatter, a FIFA elnöke

„Az utóbbi időkben egyre gyakrabban megjelenő rasszista megnyilvánulások csak sürgették ennek a témának a megvitatását – mondta Sepp Blatter. – Nem zárkózunk el további drasztikus lépések bevezetésétől sem annak érdekében, hogy végre megtisztítsuk ezt a gyönyörű játékot ettől a veszedelemtől.”

Legutóbb, a Barcelona–Zaragoza spanyol bajnoki mérkőzésen a kameruni származású Samuel Eto’o, a katalánok gólfelelőse a sorozatos bekiabálások és huhogások miatt szándékozott elhagyni a játékteret, de a játékvezető és csapattársai még időben maradásra bírták. A Spanyol Szövetség, a BBC értesülései szerint, csekélynek minősíthető hatezer fontos bírságot szabott ki a Zaragozára. Olaszországban is történt hasonló eset nem is olyan régen, az Internazionale–Messina bajnoki mérkőzésen. A sértett, a Messina elefántcsontparti játékosa, Marco Zoro volt. Ő drasztikusabb megoldást választott kameruni kollégájánál: a meccslabdával együtt indult meg a játéktérről lefelé. Csak a kijárat előtt tudták az ellenfél játékosai meggondolásra bírni a joggal sértődött védőjátékost. Zoro tette nemzetközi elismerést váltott ki, és sokan azt gondolják, az ő cselekedete volt a tetőpont, ami miatt súlyosbítani kellett a szankciókat.

Angliában már régebbre visszavezethető a futballban eluralkodó fajgyűlölet elleni kampány. Az antirasszista mozgalom egyik legnevesebb képviselője az 1993-ban alapított Kick It Out („Rúgd ki!”). Az alapítvány vezetője természetesen nagy örömmel fogadta a kezdeményezést: „Az új intézkedésekkel nem fog megszűnni egyik pillanatról a másikra a stadionokban elharapódzó fajgyűlölet – kommentálta a híreket Piara Powell –, változást a közoktatás, a szívek és az értelmek megváltozása hozhat. Ez azonban mindenképpen egy nagyszerű lépés a helyes irányba.”

A Manchester United bekkje, Rio Ferdinand éppen pár nappal a FIFA soros bizottsági ülése előtt panaszkodott a szigetországi lapok hasábjain, hogy a futballszervezeteknek keményebben kellene fellépniük a fajgyűlölet és a diszkrimináció ellen. Köszönhetően az angol sportsajtó nívójának, a panasz eljutott Zürichbe a FIFA-székházig, ahol – és ami a legfontosabb – meghallgató fülekre talált. Rio Ferdinand egyébként Thierry Henryval karöltve a Nike által támogatott Stand up Speak up kampánynak a képviselője és arca egyben, aminek fő ismérve, hogy az azóta divatot teremtett fekete-fehér gumikarkötők megvásárlásával a raszszizmus elleni harcot támogathatják a vásárlók. A program kezdete óta már több millió euró gyűlt össze.

„A világ összes nemzetében az öszszes bajnoki kiírásra kiterjedő határozatot hoztunk meg” – nyilatkozta az ülés befejeztével Andreas Herren, a FIFA szóvivője. A döntések meghozásában rengeteget segédkezett Lilian Thuram, a Juventus francia profija, aki az utóbbi időkben maga is szenvedője a szurkolók bekiabálásainak.

Olvasson tovább: