Kereső toggle

Halálsoron

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Még fel sem ocsúdott a futballtársadalom a tragikusan fiatalon elhunyt Zavadszky Gábor halála okozta sokkból, amikor újabb játékos váratlan haláláról értesülhettünk. A huszonnégy éves újpesti nevelésű Bánka Kristófra családtagjai sokkos állapotban találtak rá, miután a reggeli átmozgató edzés után pihenőre vonult. Sajnos újraélesztéssel sem sikerült megmenteni.

Csak szörnyülködve kapkodjuk a fejünket a sokkoló hírek hallatán az okokat keresve: miért költöznek el az élők sorából oly fiatalon életerős sportemberek? És éppen olyan embertársaink miatt szomorkodunk, akiknek más esetben a szórakozásunkat kellene biztosítani. Ők erre tették fel az életüket, a sors fintora, hogy most szó szerint kell érteni. 

Érdemes megismerni a játékosengedélyek érvényesítésének folyamatát, azon belül is az orvosi ellenőrzést, ha tiszta képet akarunk kapni arról, valójában milyen vizsgálatokon is kell átesnie egy profi futballistának. Tájékozódásunkban a Sportkórház szervezési osztályának vezetője, dr. Martos Mihály nyújtott segítséget. „Egy profi futballistának át kell esnie egy úgynevezett alapszűrésen, mely tartalmaz vizelet-, vér-, EKG-, szem-, fog-, gégészeti, ortopédiai vizsgálatot. Ezenfelül az adott klub igényelhet terheléses tesztet, ami azonban nincs benne az alapvizsgálatban. Mivel profi klubokról beszélünk, a szűrés önköltséges: az alapvizsgálat tizenkétezer forint, az önállóan igényelt terheléses teszt további nyolcezer.” Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e kötelezővé tenni a terheléses teszt elvégzését minden játékoson, Martos doktor elmondta: „A csapatok általában csak akkor végzik ezt el, ha tiszta képet szeretnének kapni egy játékos fizikai felkészültségéről, hogy milyen további edzésprogramban részesítsék az illetőt. Hangsúlyozom azonban, a terheléses teszt eredményei nem befolyásolják az orvosi engedély kiadását, egy esetleges rossz eredmény csak további vizsgálatokat vonhat maga után.” Az orvos egyébként kifejezetten javasolja a Sportkórházban a teszt elvégzését, hiszen a feltételek adottak. Ennek ismeretében talán ki is zárható, hogy az utóbbi időben elhunyt futballisták nem voltak orvosilag kellően feltérképezve, hiszen mindannyian megfordultak az élvonalban. Sőt, Zavadszky Gábor és Fehér Miklós esetében talán még tisztább képet is kaphattak az egészségügyi állapotukról, hiszen ők légióskodásuk révén külföldi orvosi vizsgálatokon is részt vettek. 

Való igaz, hogy a napokban elhunyt Bánka Kristóf alacsonyabb osztályban szerepelt az utóbbi időben, de NB I-es múltja miatt neki is bizonyosan át kellett esnie egy tüzetesebb orvosi ellenőzésen. Egy neve elhallgatását kérő, alacsonyabb osztályban szereplő csapat vezetője lapunknak elmondta: „Nem profi státusú csapatoknál fennáll annak a veszélye, hogy az orvosi vizsgálat nem kap kellő figyelmet, vagy egyáltalán el sem végzik. Mivel a játékosok a sportolás mellett dolgoznak is, nehéz lenne egy nagyobb lélegzetű kivizsgálásra berendelni a csapatot, ezért gyakran egy vérnyomásméréssel és pecsételéssel el van intézve az orvosi igazolás.” Nem állítható, hogy Bánka legutóbbi klubjánál is így jártak volna el, az azonban tény, hogy magyar pályákon több tisztázatlan haláleset is bekövetkezett. Említhetnénk ehelyütt a Hertha BSC-ben légióskodó Dárdai Pál öccsének, az akkor huszonhárom éves Balázsnak az esetét, aki a Barcs színeiben, mérkőzés közben veszítette el életét. Vagy az Uraiújfalu egykori játékosát, a huszonhat évesen edzés közben elhunyt Szabó Istvánt. Eddig egyik esetben sem tudtak biztosat mondani az orvosok, még a boncolás után sem. Legtöbbször veleszületett rendellenességre hivatkoztak. De léteznek egyes feltevések, melyek szerint az elhunyt játékosok valamilyen betegségre, gyengeségre hivatkoztak az utolsó beszélgetéseik alkalmával. Orvosilag bizonyított, hogy akár egy foggyulladás is „rámehet” a szívre, és vírusos fertőzéskor kerülni kell az intenzív testmozgást. 

A Hetek több, a sportéletben tevékenykedő orvostekintélyt is megpróbált szóra bírni, de egyikük sem volt hajlandó véleményt formálni a témában.

Olvasson tovább: