Kereső toggle

Déli olimpia

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Különös fajta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. Miközben előszeretettel áll ki egyes fasiszta labdarúgók mellett sportolói kvalitásokra hivatkozva, nem vett részt a hazájában zajló téli olimpia megnyitóján, mert zavarja a rendező város, Torino baloldali beállítottsága. Fotó: Reuters

Sokak számára talán meglepő, hogy olasz város rendezi a legrangosabb téli játékot, hiszen az iskolában még azt tanították, Itáliában a mediterrán az uralkodó éghajlat. Nos, a nappali hőmérséklet mostanában sem nagyon megy 3 Celsius-fok alá, ez azonban nem akadály: Torinó ugyanis csak a fedett rendezvényeknek ad otthont, a többi sportág a közeli Alpok lábánál fekvő kis települések vendégszeretetét élvezi. 

A február tizediki, 80 televízió által közvetített megnyitót egyes becslések szerint kétmilliárd néző követte. A Giorgio Armani, Roberto Bolle és Carla Bruni nevével fémjelzett kreatív bizottság minden idők legfényesebb itáliai show-műsorát hozta létre: szenvedély, temperamentum, dinamizmus jellemzi az alkotógárdát és a produkciót. 

Ennek ellenére nem mondható, hogy mindenki egységesen kiállt volna az olimpiai rendezés mellett. Az olasz miniszterelnöknek, Silvio Berlusconinak például olyannyira szúrja a szemét, hogy az erősen baloldali beállítottságú Torino a jeles esemény házigazdája, hogy még a megnyitón sem volt hajlandó részt venni. Pedig ha a La Sapienza Egyetem felmérését figyelembe venné, rögtön világossá válna, hogy az Olimpia megrendezése nemzeti érdek. A tanulmány alapján kiderül, hogy Olaszország a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékos növekedésre számíthat az Olimpia befejeztével, ugyanez az adat Piemont tartományra vetítve eléri a 3 százalékot. Az olasz gazdaságra ösztönzőleg hathat az a becslés is, mely szerint a Téli Játékokkal összefüggésben a következő négy évben több mint kétszázezer új munkahely jön létre. 

Úgy tűnik tehát, az olaszok jó lóra tettek: a 17,4 milliárd eurós befektetés gyors megtérülését senki nem feltételezi, ám hosszabb távon kifejezetten jók az esélyek. Kell-e ennél jobb ajánlólevél a 2012-es labdarúgó Európa-bajnoki pályázat kapcsán nekünk magyaroknak?

Olvasson tovább: