Kereső toggle

Az álsejk megpecsételte a szövetségi kapitány sorsát

Eriksson távozik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Betelt a pohár: sorozatos botrányai miatt a nyári világbajnokság után távozik posztjáról az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A korábban munkahelyi szexbotránya révén elhíresült Eriksson ismét kereszttűzbe került: az egyik angol bulvárlap hétről hétre adagolja a sportszakmát lejárató megnyilatkozásait. Fotók: Reuters

A botrány két hete vasárnap robbant ki, amikor a News of the World című brit bulvárújság cikksorozatot indított a svéd trénerről, azt követően, hogy a lap egyik munkatársa – megkérdőjelezhető módon – kelepcébe csalta Erikssont. Mazher Mahmood újságíró ugyanis magát arab sejknek kiadva megvendégelte az angol válogatott szövetségi kapitányát. A vendég hálából az angol futballszakma prominenseivel kapcsolatos hihetetlenül sértő és lesújtó véleményével traktálta a házigazdát. Erikssont ügynökével együtt Dubaiban, a világ egyetlen hétcsillagos szállodájában vendégelte meg a "sejk". Az együtt elköltött vacsorán Eriksson fölvetette, hogy meg kellene vásárolni az Aston Villa csapatát, ahol 25 millió fontért már többségi tulajdonos lehetne a sejk.

Másnap egy luxusjachton ismét találkoztak a felek, ahol Eriksson kijelentette, szívesen lenne vezetőedző a birminghami csapat kispadján, évi 5 millió fontért. Nos, ez kétségtelenül több mint a jelenlegi 4 millió, Eriksson ugyanis évi 4 millió fontos (másfél milliárd forintos) fizetésért vezeti az angol válogatottat. Hozzátette, hogy öt és fél év sok idő az angol válogatott élén, mire a "sejk" úgy reagált: nem végezhet egyszerre két munkát. Eriksson úgy felelt, valóban nem, "de minden lehetséges". Ha Anglia megnyerné az idei világbajnokságot, távozna a posztjáról. Eriksson azt is kifejtette, hogy ha ő vezethetné a "sejk" által megvásárolt Aston Villa csapatát, odacsábítaná David Beckhamet, aki nem érzi jól magát a Real Madridnál, mert amióta odaigazolt, a csapat nem nyer semmit. A svéd – nyilván saját motivációit is alapul véve – kitért arra is, hogy Owen szintén csak a pénz miatt igazolt a Newcastle Unitedba, a Manchester hátvédjét, Rio Ferdinandot pedig nemes egyszerűséggel lustának titulálta. 

A botrány kipattanása után a kipellengérezett játékosok egy darabig hallgattak. Owen szólalt meg először az ügyben: kijelentette: örül, hogy a Newcastle játékosa lehet, mert szeretettel fogadták a szurkolók, a vezetők és a csapat is.

A News of the World időközben további híreket szivárogtatott ki, egyelőre név nélkül. Eriksson ugyanis három angol klubot is megemlített, menedzserjeiket korruptnak nevezte, illetve az egyikről kijelentette, hogy "a legrosszabb, akit életében ismert". A jól adagolt ügynek további folytatása várható, ha a nevek nyilvánosságra kerülnek.

Mindezzel együtt Eriksson egy héten keresztül cáfolta, hogy távozna a válogatottól, ám a Sky Sports hétfői számában pont került a történet végére: "Eriksson nyáron távozik" – írja a lap. Az angol labdarúgószövetség vezetőire hivatkozva közlik: a németországi világbajnokságon még a svéd szakemberrel vesz részt a válogatott, ám azt követően elválnak útjaik. Arról nem szólnak a hírek, hogy az eredetileg 2008-ig megkötött szerződés idő előtti felbontása miatt jár-e a botránykapitánynak a 14 millió fontban (5,3 milliárd forint) megállapított végkielégítés.

NEM AZ ELSŐ

Eriksson botrányaival már régebben is a címlapokra került. Közte és Faria Alam, az Angol Labdarúgó-szövetség egyik titkárnője közötti viszonyról is rengeteget cikkeztek az újságok. Az ügy mégsem Eriksson, hanem a szövetség igazgatójának lemondásával végződött, aki szintén intim kapcsolatba került a titkárnővel.

Olvasson tovább: