hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beteljesült Ronaldinho álma
Aranylabda a virtuóz játékosnak

2005. 12. 06.
Az egész világot bejárta a videofelvétel, amint a brazil Ronaldinho egy edzésen végigdekázik a tizenhatoson, egymás után négyszer lövi kapufára a labdát úgy, hogy közben nem hagyja azt leesni. A döbbenetes felvételek láttán senkit sem ért váratlanul a bejelentés: 2005 legjobbjának járó "Aranylabdát" a brazil támadó nyerte.



Ronaldinho az őt megillető díjjal Fotó: Reuters

Igaz, Ronaldinho örömébe némi üröm keveredett. A Barcelona játékosa hangot adott szomorúságának, hogy nagy álma beteljesedését, a tekintélyes díj átvételét édesapja nem élhette meg. A huszonöt éves csillag nagy szegénységben nőtt fel Porto Allegrében, ám miután bátyja a foci révén jelentősebb vagyonra tett szert, házukhoz építettek egy uszodát is, amelybe Ronaldinho édesapja tragikus módon belefulladt.

A kezdetben Ronaldo Gaucho néven szereplő futballista már tizennyolc évesen hazája egyik kedvence volt. A Gremio mezében kápráztatta a közönséget hétről hétre, közben a válogatottal megnyert egy U17-es világbajnokságot, a felnőttekkel pedig a Copa Americát.

2001-ben Franciaországba igazolt, ám a Paris St. Germainnel nem váltotta meg a világot, ráadásul az edzővel, Luis Fernandesszel sem jött ki jól – finoman szólva. Igaz, a futballt továbbra is élvezetből űzte, edzések után bátyjával és a haverokkal lakásukra mentek, ahol összetolták a kanapékat, és fociztak egy jót. Népszerűsége egyre csak nőtt, emlékezetes példa erre, amikor a nemzetközi kupában összekerültek az Újpesttel, és a lefújás utáni mezcserénél a lila-fehér játékosok hangos káromkodások közepette dulakodásba kezdtek, kié legyen a Ronaldinho-trikó…

Ronaldinho számára az igazi áttörést 2002 jelentette. Elsősorban amiatt, hogy remek játékkal vette ki részét hazája világbajnoki címéből. Különösen emlékezetes volt a negyeddöntőbeli negyvenméteres szabadrúgásgólja Anglia ellen, amellyel végképp beírta magát a vébék történetébe.

A világ talán legszellemesebben játszó támadója 2003-ban a klubváltás mellett döntött. Már mindenben megállapodott a Manchester Uniteddal, és úgy tűnt, a vörösökhöz igazol, ám az angolok végül nem tudtak megegyezni a párizsiakkal, így Ronaldinho a Barcelonához került. A huszonhét millió euróért vásárolt zseni hamar törlesztette vételárát: új csapatával 2005-ben bajnoki címet nyert. 

Eközben családjáról sem feledkezett meg: Barcelonába igazolása után az egész famíliát átköltöztette a katalán fővárosba. 

Az új szezonban is remekel a támadó, a Barcával két hete a Real Madridon gázoltak át úgy, hogy Ronaldinho akkora gólokat rúgott, hogy az ősi rivális szurkolói is felállva tapsolták. Közben a nyári szünetet is hasznosan töltötte: vezérletével Brazília a Konföderációs Kupán aranyérmet szerzett. Érthető, hogy Pelé így fogalmazott honfitársáról: "Most ő a legjobb, kétségtelenül! Jelenleg ő nyújtja a legtöbb örömöt a brazil embereknek."

Nem csoda, hogy nagy fölénynyel nyerte az Aranylabdát (sokak szerint tavaly is megérdemelte volna), megelőzve a Chelsea üstökösét, Frank Lampardot, és honfitársát, a liverpooli közönségkedvenc Steven Gerrardot. A negyedik helyen szintén egy Premier Liga-sztár, Thierry Henry (Arsenal) végzett, aki már annyiszor lemaradt az Aranylabdáról, hogy lassan neki is kijárna egy.

Az Aranylabda

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!