hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar futball egy helyben áll

2005. 12. 13.
Fabrizio Gonsalves három és fél évet játszott Magyarországon a Lombard FC Tatabánya, majd a Kispest-Honvéd színeiben. Több mint két év elmúltával most ismét Magyarországra jött, de immár csak a pályán kívülről figyeli az eseményeket. 



Gonsalves 2001-ben a magyar bajnokságban Fotó: MTI

– Annak idején hogy került Magyarországra?

– A görög Olimpiakoszban játszottam, és éppen eligazolni készültem, amikor megkerestek Magyarországról. Alapvetően anyagi okai voltak annak, hogy én idekerültem, de utána meg is szerettem az országot.

– Most mint játékosügynök tevékenykedik hazánkban?

– Nem tekintem magamat játékosmenedzsernek. Mivel rengeteg játékost és klubelnököt is ismerek, gyakorlatilag a közöttük való kapcsolat megtalálásában szorgoskodom. Tulajdonképpen az én szerepköröm az összekötőé. 

– Csak brazil játékosokkal foglalkozik, vagy esetleg magyarokkal is?

– Magyarok közül csak nagyon kevéssel.

– Mi késztet arra egy brazil fiatalt, hogy Magyarországra jöjjön?

– Egyrészt pénzügyi okok, melyek persze nem annyira csábítóak és vonzóak, mint más országok esetében, de Európában – így Magyarországon is – játszani mégis jó lehetőség. 

– Biztos? Gondoljunk Leandróra: tehetséges fiatalként került ide, ám hamar belesüllyedt ebbe a közegbe.

– Hát igen, Leandro azóta elszerződött a Ferencvárostól, vissza Brazíliába, az Atletico Paranensébe, ahol egyetlenegy meccset sem játszott. Nagyon nagy a szintkülönbség.

– Éppen ezért kérdezem: nem félnek az ide igazolt játékosok, hogy esetleg visszafejlődnek?

– Hosszú távon kell gondolkodni. Ha például Ronaldinho félt volna a visszaesésétől, nem szerződött volna a Paris Saint Germainbe. Elszerződött, és bár nem nagyon jött neki össze a dolog, mégis meglátták benne a focistazsenit: megvette a Barcelona, ma pedig a világ legjobb játékosa.

– Miben látja a brazil és a magyar futball közötti különbséget?

– Azt hiszem, nem is kell mondanom, ég és föld a különbség a két ország jelenlegi tudása között. Brazíliában a harmadik osztályban játszó profi együttesek mögött is hat utánpótláscsapatnak kell lennie. A kormány is támogatja a futballt mint sportot, az iskolai testnevelésóráknak is komoly részét képezi a foci. Ugyanakkor a brazil játékos komoly exportcikk is. Csak az elmúlt év folyamán hatszáz játékos szerződött külföldre. 

– Mennyit keres egy átlagos brazil focista a hazájában?

– Körülbelül azonos szint? fizetéseket kapnak, mint a magyar játékosok. Amikor viszont átkerülnek Európába, egy minőségi ugrás áll be. Abban az esetben, hogyha az első három bajnokságból vásárol egy magyar klub futballistát magának, körülbelül a háromszorosát kell megfizetnie annak, mint amit az adott játékos egyébként otthon keres. Nézetem szerint ha a futball fejlődése szempontjából értékes befektetéseket akarnak tenni, ebből a kategóriából kell játékosokat szerződtetni. A magyar klubelnököknek meg a magyar labdarúgás szerződtetéssel foglalkozó szakembereinek el kellene gondolkodniuk, hogy nem arról van szó, hogy gyakorlatilag éhező, nyomorgó gyerekeket lehet úgymond bagóért megkapni. Nem, ezeknek a játékosoknak már komoly múltjuk van. Egyébként szerintem ez az oka annak, hogy nagyon kevés jó brazil focistát lehet Magyarországon látni.

– Sokan sokféleképpen látják a megoldást. Ön mit változtatna a magyar futballban?

– Egyike azon dolgoknak, amiben változnia kell éppen ez, amiről az előbb beszéltem. Tiszteljék azt a külföldi játékost, aki idejön Magyarországra játszani. A másik, talán a legfontosabb, amiben változnia kell a magyar futballnak, hogy tisztábbak legyenek a viszonyok. A játékosok szerződéseinek egyértelműnek kell lenni, hogy maga a játékos is tudjon úgy támaszkodni a szerződésére, mint jogi háttérre, ha kell, megtámadható, érvényesíthető legyen. Nagyon sokszor arról van szó, hogy játszol, focizol, és nem tudod, hogy a hónap végén valóban megkapod-e a szerződésben foglaltakat. A játékos nem egy gép, és nyilvánvaló, hogy ő az, aki leginkább jól szeretne játszani. Sokszor azonban akaratán kívül nem mindig jön össze a jó játék, és ha nem jól játszol, akkor kockáztatod, hogy a pénzedhez jutsz, vagy nem. Addig, amíg a magyar klubelnökökre ilyenfajta mentalitás jellemző, biztos, hogy jó játékosokat nehezen fognak ide szerződtetni.

– Milyen jövője lehet így a magyar futballnak?

– Hát mit mondjak? Én két és fél éve mentem el. Most újra itt vagyok, tegnap láttam egy meccset. Mintha el se mentem volna! A magyar futball egy helyben áll. Egy olyan nagy együttesnél, mint a Vasas, elképzelhetetlen, hogy csak ezer ember legyen a stadionjában! Brazíliában ezer ember az edzéseket nézi meg!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!