hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Képtelen volt veszíteni
Interjú Talmácsi Gáborral

2005. 11. 15.
Ha előre tudta volna, hogy a KTM-mel szakítás lesz a vége, akkor sem maradt volna "második ember" az osztrák csapatnál – nyilatkozta a Heteknek Talmácsi Gábor. A Gyorsasági Motoros Világbajnokság 125 köbcentis kategóriájában elért harmadik helyezésével sporttörténelmet írt "Talma" jövőre a Hondánál folytatja. 



Talmácsi Gábor. A győzelemért büntették Fotó: O. Bergamaschi

Az idényben kiválóan motorozó Talmácsi Gábor viszonya a sorozat tizennegyedik, katari fordulójában romlott meg a KTM-mel. Akkor a magyar motoros a célegyenes utolsó méterein előzte meg csapattársát, a vb-elsőségért küzdő finn Mika Kalliót, öt pontot "lopva" ezzel tőle. A KTM vezetői már akkor – október elején – "villámokat szórtak" Talma felé, akinek – saját elmondása szerint – többi csapattársával is igencsak elmérgesedett a kapcsolata. A harag csak nagyobb lett, miután az utolsó – valenciai – futamon kiderült: a finn versenyzőnek éppen öt pont hiányzott az elsőséghez a svájci Thomas Lüthivel szemben. (Tegyük hozzá, nem csak ezen múlt: ha Kallio nem bukik az utolsó előtti isztambuli futamon, akkor nagy valószínűséggel ő állhatott volna a dobogó legfelső fokára.) Ezzel egyértelművé vált, hogy Talma és a KTM útjai elválnak, annak ellenére, hogy szerződésük szerint a magyar fiút a következő szezonban már a 250 köbcentisek osztályában indították volna. 

A KTM-mel folytatott sikertelen egyeztető tárgyalásokat követően Talmácsi egy plusz egyéves előszerződést kötött a Honda Scot csapatával. Talma ezzel nem lép ugyan felsőbb osztályba, viszont első számú pilótaként versenyezhet. A kontraktus szerint amennyiben jövőre az első három hely valamelyikét szerzi meg, akkor 2007-ben már a negyedliteresek között folytathatja a szereplést. Az új istállónál két HRC gyári Honda, a legújabb technikai háttér és ugyanaz a szerelőgárda áll a magyar motoros rendelkezésre, amellyel 2004-ben világbajnoki címhez segítették Andrea Doviziosót. A végleges szerződés aláírására november 15-én kerül sor, mely csupán terjedelmében változik, minden egyes feltétele megegyezik az előszerződéssel. Ezt követően november 28–29-én sor kerül az első tesztelésre Jerezben.

– Nagyszer? eredményed mellett még mindig a katari "pontlopásról" lehet a legtöbbet hallani. Ha akkor a célegyenesben nem adsz gázt, akkor jövőre már a 250 köbcentisek között versenyezhetnél… Utólag hogyan értékeled a történteket? – kérdeztük Talmácsi Gábort.

– Semmin sem változtatnék. A KTM-nél a Katarban történtektől függetlenül is folyamatosan második emberként kezeltek. Ha akkor nem nyerek Kallio előtt, akkor most nekem is – és Magyarországnak is – eggyel kevesebb világbajnoki futamgyőzelmem lenne.

– Nem visszalépés a KTM-től a Hondához igazolni? Kaptál más csapattól is komoly ajánlatot?

– Az átigazolást semmiképpen sem nevezném visszalépésnek, hiszen a Honda a világ legnagyobb motorgyára. Hatalmas technikai háttérrel rendelkezik, és évről évre az elsők között van. A 125 köbcentis mezőnyben minden gyártól kaptam ajánlatot, de bennük bízom a legjobban, ráadásul az én vezetési stílusomhoz nagyon passzol ez a márka. Korábban is versenyeztem Hondával és nagyon jó tapasztalataim vannak.

– Tartasz-e attól, hogy itt gyengébb géppel kell majd versenyezned, mint a KTM-nél?

– Nem. A Honda számára is nagyon fontos a minél jobb szereplés, és ennek érdekében mindent megtesznek: folyamatosan fejlesztenek, keményen dolgoznak. 

– A jövő évi célkitűzés számodra, gondolom, az első háromban való szereplés, de hogyan tovább? Mi az a maximum, amit – megítélésed szerint – el tudsz érni?

– Erről most nehéz nyilatkozni, hiszen még nem ültem a motoron, nem ismerem a csapatot. De nagyon bízom abban, hogy jól tudunk majd együtt dolgozni.

– Itthon mi lesz az első teendőd?

– Alszom egy nagyot. Mindenképpen szeretnék pihenni egy kicsit, és minél több időt a családommal tölteni. Mivel elég jó formában vagyok fizikailag, kemény edzéseket nem tervezek, csak amolyan szinten tartó mozgásokat, mint a fallabda vagy a motorozás.

Talmácsi Gábor

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!