Kereső toggle

Juhász Roland álomszerződése

Owen hazatért a ködös Albionba

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lezárult a labdarúgás átigazolási szezonja – ahogy számítani lehetett rá, az utolsó órák is tartogattak meglepetést. Owen. Klubcsere a vb-ért Fotó: Reuters

Talán a legkevésbé várt fordulat állt be Michael Owen pályafutásában, azzal hogy rövid spanyolországi kitérő után visszaigazolt Angliába, ahhoz a Newcastle Unitedhez, amely az egyik legnagyobb bajnoki riválisa nevelő egyesületének, a Liverpoolnak. Owen sokáig ellene volt, hogy a szarkákhoz igazoljon, mondván, hogy ő csak a korábbi csapatában, a vörösöknél hajlandó Angliában profiskodni. Az elmúlt napokban azonban Owen változtatott ezen az álláspontján, mert a Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitánnyal folytatott beszélgetés után világossá vált számára, hogy a válogatottba csak úgy kerülhet be, ha a Realban legalább annyit játszik, mint a tavalyi szezonban. Miután Robinho Madridba szerződése után ennek az esélye minimálisra csökkent, a Newcastle Unitednél klubrekordnak számító összegért (17 millió fontért) cserébe Owen visszatért a szigetországba. Freddy Shepherd, a szarkák elnöke így fogalmazott
a tranzakció megtörténte után: 

"Michaelnek a St. James Parkba való hozatala felér nekem azzal az érzéssel, amikor Alan Shearert igazoltuk le – egyik legszebb élményem ez a mai." Owen négy esztendőre kötelezte el magát a szarkákhoz. Scott Parker, Emre és Albert Luque után ő a negyedik nagy ász, aki belekerült Graeme Souness vezetőedző paklijába.

Nem várt hajrát vágott ki a Tottenham Hotspur, amely szinte pár óra leforgása alatt ütötte nyélbe három nagynev? játékos átigazolását. A távozók listájára az utolsó pillatokban iratkozott fel a svéd válogatott balhátvéd Erik Edman, aki a francia élvonalban szereplő Rennes kedvéért hagyta el a Spurst. Személyében alapember távozott, és pótlása égető problémát okozhatott volna, ha a londoniaknak nem sikerült volna megkaparintaniuk a dél-koreai nemzetiség? balhatvédet, Li Jung-Pjut. Ő a holland bajnok PSV-nek intett búcsút, így ő lett a Premier League történetében a második dél-koreai játékos, azután a Park Dzsi-Szung után, aki szintén ezen a nyáron igazolt a PSV-ből a Manchester Unitedbe. A legnagyobb szenzációt azonban kétségkívül Jermaine Jenas megvétele okozta. Az angol reménység egész nyáron az elitklubok kívánságlistáinak élén volt, de hiába bombázta ajánlatokkal a MU és az Arsenal is, nem hagyta el korábbi egyesületét a Newcastle-t. Erre mégis sor került az átigazolási piac zárása előtt néhány órával. Játékjoga 8 millió font ellenében cserélt gazdát. 

Az elmúlt időben Európa-szerte megnőtt a kereslet a Lothar Matthäus által írányított nemzeti tizenegy játékosai iránt, ennek legújabb bizonyítéka, Juhász Roland átigazolása a huszonhétszeres belga bajnok R.S.C. Anderlecht gárdájához. A huszonkét éves válogatott hátvéd eladása 1,25 millió euró, azaz 300 millió forint bevételt jelent eddigi csapata, az MTK számára. Ekkora összeget magyar védő játékosért eddig még nem fizettek, de ennél nagyobb összegért is csak Gera Zoltán szerződött, mégpedig 1,5 millió fontért külhonba. A tehetséges bekk válogatottbeli kötelezettségei után jövő héten utazhat Brüsszelbe, ahol – a Bajnokok Ligájában érdekelt Anderlecht csoportbeosztásának köszönhetően – az ősz folyamán olyan sztárcsapatok ellen léphet majd pályára, mint a Liverpool, a Chelsea és a Betis.

Olvasson tovább: