Kereső toggle

Exkluzív interjú Zé Robertóval

Utcagyerekből futballcsillag

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kábítószeres utcagyerekként kezdte "pályafutását", jövőjét bűnözőként képzelte el – ma mégis a világ legjobb futballválogatottjának és egyben a Bayern München csapatának meghatározó embere. A magát pünkösdi–karizmatikus kereszténynek valló Zé Roberto ezt a radikális változást egyértelműen "Isten beavatkozásának" tartja. 

A világklasszis középpályás a horvát–brazil válogatott mérkőzés előtt adott exkluzív interjút lapunknak, amelyben személyes hitéről beszélt.Gólöröm Zé Roberto módra (11). Megtérése óta pályafutása meredeken felfelé ível Fotó: Reuters

– Mint sok más nagy klasszis labdarúgótársam, én is egy nagyon szegény, héttagú családból származom São Paulo külvárosi részéről. Édesapám sajnos még gyermekkoromban elhagyott bennünket, édesanyám vállára nehezedett a családfenntartás feladata, ezért éjjel-nappal dolgozott. Mivel a szüleimtől nem kaptam meg a szeretetet és az odafigyelést, mindezt a São Pauló-i utcagyerekek társaságában kezdtem el keresni, ami kábítószerezéshez, lopáshoz vezetett. Ugyanúgy képzeltem el a jövőmet, mint egy közülük való bűnöző, mivel azt láttam, hogy anyukám rengeteg erőfeszítéssel sem volt képes fenntartani a családot, s több alkalommal csak üres rizs került az asztalra.

– Ehhez képest ma a brazil válogatottban és a Bayern Münchenben is meghatározó játékos vagy. Mi történt?

– A megoldást eleinte különböző vallásokban, okkult, illetve fekete, fehér, vörös mágiával foglakozó szertartásokban kerestük. Ezek akkoriban Brazília-szerte nagyon elterjedtek voltak, annak ellenére, hogy igazi megoldást nem tudtak nyújtani. Képzeld csak, milyen nevetséges volt: három kis Buddha-szobrot tartottunk a nappaliban, és a hasuk alá mindig egy kis pénzt tettünk – de csak egyre rosszabbul haladt az életünk. Azután anyukámat egyik munkatársa meghívta egy gyülekezetbe, ahova ő járt. Attól a naptól fogva, hogy befogadta Jézus Krisztust, békesség költözött a szívébe, és a napfény egyre inkább felragyogott a családunk életében is. 

– A labdarúgással hogyan kerültél kapcsolatba?

– Már hétévesen elkezdtem futballozni, igaz, legtöbbször mezítláb. Azonban egy időre abba kellett hagynom a játékot, mivel már gyermekként, tizenkét éves koromtól dolgoznom kellett, hogy segíthessek édesanyámnak a háztartás fenntartásában. Egyszer anyukám hazafelé jövet benézett a Corinthians FC-be, illetve a Ponte Preta FC-be, és megtudta, hogy próbajátékra hívják a fiatalokat. Elvitt a Ponte Preta FC edzésére, amelyen több mint száz gyermek vett részt. Estére kerültem sorra, ezért csupán tíz percet kaptam, ami nem volt elég ahhoz, hogy meggyőzzem a megfigyelőket. El akartak minket küldeni, ám anyukám ragaszkodott hozzá, hogy adjanak még egy lehetőséget, mivel a többi gyerek nagyobb lehetőséget kapott, mint én. Végül a megfigyelők beleegyeztek, és másnap elnyertem a tetszésüket. Azután a Ponte Preta FC-ben kezdtem edzeni, és két hónapon belül, tizenhat évesen, már a São Pauló-i élvonalban fociztam hivatásos labdarúgóként. Anyukám ekkor már keresztény volt, és megértettem, hogy Isten őt használta fel arra, hogy belőlem labdarúgó lehessen. Később én is befogadtam Jézus Krisztust mint Megváltómat, és azt tapasztaltam, hogy pályafutásom egyre inkább felfelé ívelt, s ezzel együtt a sötét múltamat is le tudtam zárni.

– Később a Real Madridhoz szerződtél, ahol nem a legjobban alakult minden, viszont bekerültél a brazil válogatottba…

– 1996-ban öt évre szerződtem Madridba, de mivel nehezen illeszkedtem be a csapatba, csak kevés lehetőséget kaptam a játékra. Úgy döntöttem, hogy visszatérek Brazíliába, mert szerettem volna a brazil válogatott tagja lenni. A Flamengóhoz kerültem, ahol – hála Istennek – annyi lehetőséget kaptam, hogy 1998-ban aktív tagként szerepelhettem a Seleçãóban a franciaországi világbajnokságon. A vb után hívtak a Bayer Leverkursenbe, és bár szerettem volna Európában focizni, kicsit gondolkodtam azon, hogy Németországot válasszam-e. Végül is elszántam magam, s ma már örülök, hogy így döntöttem.

Névjegy

Zé Roberto José Roberto da Silva Junior 

Születési helye: Ipiranga

Ideje: 1974. július 6.

Nemzetisége: brazil

Klubja: FC Bayern München

Válogatottságainak száma: 75

Pozíció: bal oldali középpályás

Korábbi klubjai:

Portuguesa (1993–1996) 

Real Madrid (1996–1998)

Flamengo (1998) 

Leverkursen (1998–2003)

Sikerei:

• Copa America-győztes 

(1997, 1999)

• Vb-ezüstérmes (1998)

• Konföderációs Kupa-győztes

(1997, 2005)

• Német bajnok (2003, 2005)

• Kupagyőztes (2003)

• BL-döntős (2002)

• Spanyol bajnok (1997)

• Spanyol Szuperkupa-győztes

(1997)

Olvasson tovább: