Kereső toggle

NBA-döntő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bajnokok a bajnokságért

Lapzártánk után vette kezdetét az NBA 2005-ös idényének nagydöntője. Hogy ki nyeri a Larry O\' Bryan trófeát? A San Antonio Spurs vagy a Detroit Pistons. Az elmúlt két szezon bajnokcsapatai közül idén csak egyikük ülhet vissza a sportág trónjára. Ismerkedjünk meg velük.

1967-et írtunk, amikor Dallas Chaparrals néven elindult egy gárda az ABA elnevezés? kalózligában. A \'73-as év sok szempontból nagy változásokat eredményezett mind a csapat, mind pedig az amerikai kosárlabda számára. 

A többször nevet váltó alakulat ekkor véglegesíti székhelyét és nevét, aminek eredménye a ma is használt San Antonio Spurs lett. 1976-ban több ma is létező csapattal együtt csatlakozik az NBA-hez, és a legponterősebb csapat címét is megszerzik
meccsenként átlagosan dobott 115 ponttal. Tegyük hozzá, ezzel egy időben ők is kapták a legtöbbet, méghozzá átlagosan 114-et mérkőzésenként. 1987-ben a Spurs draftolhatott elsőnek, amit kihasználva szerződést köthetett a már legendás David Robinsonnal. Az 1999/2000-es szezon hozta meg a rég áhított bajnoki címet. A főszerepet az "ikertornyok" néven ismertté vált Robinson –Tim Duncan páros alakította természetesen. Ketten olyannyira jók voltak, hogy 2003-ban ismét felhúzhatták a bajnoknak járó aranygyűrűt. Ez volt Robinson "Admirális" utolsó idénye az NBA-ben, Duncan pedig új társakat kapott. Manu Ginobili, Tony Parker, valamint Robert Horry is csatlakozott a csapathoz, aminek eredményeképpen olyan alakulat jött össze, ami szakértők szerint is a legerősebb valaha létezett Spurs. 

1941 volt az az év, amikor Fred Zollner gépkocsidugattyúkat gyártó mágnás megalapította a Fort Wayne Zollner Pistons csapatát. A különböző bajnokságokat megjárt csapat végül 1949-ben csatlakozik az NBL és a BAA közös képződményéhez, az NBA-hez. ‘57-ben elfoglalják végleges székhelyüket, Detroitot. Miközben játékosok és edzők jönnek- mennek a csapatnál, nem tudják megszerezni a bajnoki címet. Hosszú várakozás után, 1980-ban felragyogott a Pistons szerencsecsillaga, Isiah Thomas személyében. A különböző NBA-csúcsokat sorra döntögető hátvéd vezetésével az évek múltával a liga egyik legütősebb csapatává vált az egyesület. Ennek ellenére is kilenc évre volt szüksége a gárdának ahhoz, hogy feliratkozhassanak az NBA bajnokcsapatainak a névsorába. Még mindig
Thomas vezette a csapatot, és micsoda nevek asszisztáltak! Dennis Rodman, a világ egyik legjobb lepattanozója, valamint Joe Dumars, az idény MVP-je is tagja volt a bajnokságot megnyerő Pistonsnak. A fiúk annyira belelendültek a játékba, hogy a következő idényben sem álltak meg a bajnoki címig. Isaih Thomas lett az idény legértékesebb játékosa. Thomas visszavonulása után viszont egy sikertelenebb időszak következett. A bajnoki trófea csak 2004-ben került ismét Detroitba. A Los Angeles Lakers rendkívül erős csapatát kényszerítették térdre tavaly, és idén ugyanez a tervük a Spursszel is. 

Hogy sikerülhet-e ez, az még kérdéses, az viszont biztos, hogy a liga két legjobban védekező csapata méri össze tudását a NBA- trón újbóli elfoglalásáért.

Olvasson tovább: