Kereső toggle

Szenzációs sporthétvége

Magyar sikerek Európa-szerte

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ritkán fordul elő, hogy egy hétvégén négy sportágban is olyan kimagaslóan teljesítenek a magyar sportolók, hogy az még a labdarúgó-válogatott izlandi győzelmét is elhomályosítja. Most azonban megtörtént a "csoda". Az alábbiakban négy fiatal versenyző nemzetközi sikeréről számolhatunk be. 

Berki Krisztián élete legjobb teljesítményével aranyérmes lett a debreceni tornász Európa-bajnokság lólengés döntőjében. A magyar tornász 9.775 pontot szerezve végzett az első helyen az olimpiai és világbajnok román Marius Urzica előtt, harmadik helyen az orosz Nyikolaj Krjukov végzett. Berki az első helyről kezdhette gyakorlatát, és a lovat tökéletesen uralva megérdemelten lett a kontinens legjobbja, megszerezve így a magyar tornasport 12. Eb-elsőségét. Ezen a szeren legutóbb 1983-ban Guczoghy György győzött a magyarok közül.

Harminckét évvel Drapál János sikerét követően újra magyar pilóta győzelmét ünnepelhette a motoros világ. A nyolcadliteresek Olasz Nagydíján, Mugellóban Talmácsi Gábor a második helyről rajtolva megszerezte élete első futamgyőzelmét. Az élen nagy harcot vívott egymással a finn Mika Kallio és a spanyol Hector Faubel, Talmácsi pedig a svájci Thomas Lüthivel küzdött. Az utolsó körnek is negyedik helyről vágott neki a magyar motoros, de a záró etap második felében sikerült megelőznie svájci riválisát. Ekkor óriási meglepetésre Kallio és Faubel az utolsó előtti kanyarban csúnyán bukott, így megnyílt a győzelem kapuja Talmácsi előtt, aki karrierje eddigi legnagyobb sikerét ünnepelhette.

Öt év után ismét magyar teniszező győzött junior lány egyesben egy Grand Slam-tornán: Kapros Anikó 2000-es melbourne-i elsőségét követően az idei Roland Garroson Szávay Ágnes jutott a csúcsra. A tizenhat éves kislány – miután szombaton a fehérorosz Azarenka oldalán megnyerte a páros versenyt – a vasárnap kora délutáni szingli fináléban sem talált legyőzőre. A román Raluca Ioana Olaru elleni 6:2, 6:1-re megnyert találkozója még egy órát sem tartott. Szávay máris Wimbledonra, a két hét múlva kezdődő angol nemzetközi bajnokságra készül. Mégpedig – amennyiben tervei megvalósulnak – Ágnes a felnőttek között indul. 

Az első helyen végzett a kerékpározó Bodrogi László a luxemburgi körversenyen. A világbajnoki bronzérmes magyar versenyző négy szakaszt követően az élen állt, s így a zárónapon már csak arra kellett figyelnie, hogy ne maradjon le az összetettben őt üldöző Fabian Cancellara mögött. Ez sikerült, mert a magyar fiú az élbollyal együtt érkezett a célba. Az idén a Credit Agricole színeiben versenyző kerékpáros pályafutásának egyik legnagyobb sikere a mostani győzelem, s várhatóan rajthoz áll az idei Tour de France-on.

Olvasson tovább: